Zero-day napadení Microsoft Windows a prohlížeče Chrome jsou součástí rozsáhlejších cílených útoků

Zero-day napadení Microsoft Windows a prohlížeče Chrome jsou součástí rozsáhlejších cílených útoků

V dubnu experti společnosti Kaspersky odhalili větší množství přesně cílených útoků na různé společnosti. Útočníci při nich využívali dříve neznámých zero-day napadení prohlížeče Google Chrome a operačního systému Microsoft Windows. Jeden z útoků na dálku instaloval škodlivý kód do Chrome, jiný se zaměřil na nejnovější a dosud nejlepší verzi Windows 10. Právě tímto způsobem útočníci napadli dvě zranitelná místa jádra tohoto operačního systému: zranitelnost odhalením informací (Information Disclosure vulnerability CVE-2021-31955) a zranitelnost navýšením práv (Elevation of Privilege vulnerability CVE-2021-31956). Obě zranitelná místa Microsoft opravil pomocí bezpečnostní záplaty.

V uplynulých měsících se odehrála vlna pokročilých zero-day útoků. V polovině dubna experti společnosti Kaspersky odhalili novou sérii přesně cílených útoků na různé společnosti, po nichž útočníci získali skrytý přístup k napadeným sítím.

V současné době se firma Kaspersky snaží odhalit spojení mezi těmito útoky a také jejich původce. Ti zatím dostali společné kódové jméno PuzzleMaker.

Všechny útoky šly prostřednictvím prohlížeče Chrome a útočníci při nich využili škodlivý kód spuštěný na dálku. Odborníci společnosti Kaspersky nedokázali tento kód izolovat, ale časový průběh útoků naznačuje, že útočníci napadli dnes už opravenou zranitelnost CVE-2021-21224. Ta souvisela s chybou Type Mismatch v enginu V8 pro JavaScript, který používá Chrome i příbuzný prohlížeč Chromium. Útočníci tak mohli napadnout proces zvaný renderer, který řídí činnost v otevřených panelech prohlížeče.

Uživatelé by měli co nejdříve aktualizovat Windows i Chrome

Experti společnosti Kaspersky nicméně dokázali najít a analyzovat druhý útok, který využil tzv. elevation of privilege neboli zranitelnost navýšením práv. Jde o útok na dvě konkrétní bezpečnostní zranitelnosti jádra Microsoft Windows. První z nich je zranitelnost odhalením informací (Information Disclosure vulnerability, tedy chyba, jejíž vinou získají útočníci důležité informace o jádru) s kódovým označením CVE-2021-31955. Zranitelnost konkrétně souvisí s funkcí SuperFetch, kterou výrobci poprvé použili v systému Windows Vista a jejímž účelem je zkrácení načítání softwaru předběžným načtením běžně používaných informací do paměti.

Ve druhém případě se jednalo o samotnou Elevation of Privilege čili zranitelnost navýšením práv (ta umožňuje útočníkům napadnout jádro a získat vyšší práva přístupu do počítače). Ta má kódové označení CVE-2021-31956. Útočníci ji napadli společně s funkcí Windows Notification Facility (WNF) kvůli instalaci malwarových modulů se systémovými právy.

Když útočníci napadením Chrome i Windows získají přístup k systému, instalovaný modul stáhne a spustí složitější malwarový program ze vzdáleného serveru. Ten pak do systému nainstaluje dva spustitelné soubory, které se tváří jako legitimní součást Windows. Druhý z nich je vzdálený shell modul, který dokáže stahovat a uploadovat soubory, vytvářet procesy, na nějakou dobu usnout a pak se sám z napadeného systému smazat.

Microsoft již obě zranitelnosti opravil pomocí bezpečnostní záplaty.

„Tyto útoky byly přesně cílené, ale zatím jsme nedokázali odhalit útočníky. Proto pro ně používáme společné kódové jméno PuzzleMaker a nadále pečlivě monitorujeme bezpečnostní situaci, aby nám případné další aktivity této skupiny neunikly. V poslední době jsme zaznamenali několik vln vysokoprofilových zero-day útoků. Je to pro nás připomínka, že právě zero-day útoky patří k nejefektivnějším typům napadení. Nyní jsou zranitelnosti veřejně známé a je možné, že útoky na ně zesílí, ať už za nimi bude stát tato skupina nebo jiní útočníci. Proto je velmi důležité, aby si uživatelé co nejrychleji stáhli a nainstalovali nejnovější záplaty od Microsoftu,“ říká Boris Larin, bezpečnostní expert týmu Global Research and Analysis Team (GReAT) společnosti Kaspersky.

Produkty společnosti Kaspersky dovedou útoky na výše uvedené zranitelnosti odhalit a bránit jim. Chrání i před malwarovými moduly, které se při útocích používají.

Doporučení společnosti Kaspersky, jak předcházet útokům na výše uvedené zranitelnosti

• Pravidelně a včas aktualizujte prohlížeč Chrome i operační systém Microsoft Windows.
• Instalujte spolehlivé bezpečnostní řešení pro prevenci útoků, detekci podezřelého chování a případnou nápravu situace (např. Kaspersky Endpoint Security for Business).
• Nainstalujte si též software proti APT útokům a EDR řešení – to umožňuje odhalit možné útoky, prozkoumat je a napravit situaci. Zajistěte bezpečnostnímu týmu přístup k nejnovějším informacím o softwarových hrozbách a pravidelná školení. Vše získáte v rámci služby Kaspersky Expert Security framework.
• Vysokoprofilovým útokům pomáhají kromě správné softwarové ochrany bránit i speciální služby. Služba Kaspersky Managed Detection and Response umožňuje identifikovat a zastavit útok v rané fázi, než útočníci dosáhnou svých cílů.

Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější.

Zdroj informací

Kaspersky a NejBusiness.cz

Datum

11. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.1889 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál