Batist Medical: Chystáte se na dovolenou? Důležitá pravidla a několik tipů pro bezpečné cestování v letošním létě

Batist Medical: Chystáte se na dovolenou? Důležitá pravidla a několik tipů pro bezpečné cestování v letošním létě

Mnoho měsíců různých opatření a přísných omezení spojených s kontrolou šíření pandemie covid-19 je za námi. A většina z nás se těší na zaslouženou dovolenou. V boji s pandemií nemáme ale stále vyhráno. Jak se při cestě na dovolenou a při samotném pobytu chovat a čeho se vyvarovat?

 

Omezení nežádoucích kontaktů

Podávání rukou či přátelské objetí – blízké kontakty je nutné omezit, a to i když cestujete do jižních zemí, kde je lidský kontakt běžnější. Přímý kontakt je vhodný pouze s lidmi nejbližšími, ale i zde je potřeba být obezřetný, protože ne všichni zvládají striktně dodržovat hygienu rukou a k nákaze pak může dojít například při ochutnávání jídla. Důležité je také udržovat odstup od ostatních cestujících – při kontrole zavazadel na letišti, bezpečnostních prohlídkách, vstupu do letadla nebo vyzvedávání kufrů. Na palubě letadla je pak rozmístění cestujících řízeno posádkou, která dohlíží na bezpečné rozestupy mezi pasažéry a je nutné její pokyny dodržovat.

Pokud máte na dovolené v plánu zajít si do restaurace nebo baru, vybírejte místa, kde je méně lidí a kde je na první pohled jasné, že se dodržují protiepidemická pravidla a dbá se na dodržování hygieny. Vyhnout se přeplněnému baru nebo restaurace se jistě vyplatí. Stejně tak riziko nákazy snížíte, když si několikrát za pobyt místo návštěvy restaurace uvaříte z místních surovin sami ve svém pronajatém apartmánu.

Hygienická opatření důležitější než kdy jindy

Pravidelné mytí a hygiena rukou patří mezi základní zásady, které si již všichni osvojili. Stejně tak používání antibakteriálních ubrousků a dezinfekčních gelů, které by neměly chybět v příručním zavazadle žádného cestovatele. Podobně také ochrana dýchacích cest, kde mohou být nejvhodnějším řešením nejenom v létě nanoroušky.

„Nanoroušky jsou pro cestování velmi praktické, mají 4 vrstvy a díky nanovláknům zajistí účinnou ochranu, jejich účinnost proti virům je až 99,8 %. Oproti respirátorům jsou lehké, lépe se v nich dýchá, což během horkých letních teplot oceníte nejen při samotné cestě na dovolenou, ale v cílové destinaci při nákupech, návštěvě muzeí a podobných volnočasových aktivitách či při pobytu ve veřejných prostorách hotelů či kempů,“ vysvětluje Tomáš Mertlík z Batist Medical.

Online rezervace na prvním místě

Nákupy vstupenek, rezervace místenek či stolu v restauraci – vše, co můžete, rezervujte online. Vyhnete se tak frontám před pokladnami a blízkému kontaktu a komunikaci s mnoha lidmi. Řada restaurací, barů a dalších turistických míst již online rezervace odstartovala. Když se to však bez osobního kontaktu neobejde, snažte se pobyt ve frontách nebo na jiných frekventovaných místech zkrátit na minimum.

V dopravních prostředcích a hotelu

Velmi obezřetně je potřeba se chovat v dopravních prostředcích, mít ochranu dýchacích cest, zbytečně nesahat na madla a dodržovat odstup od ostatních. Se stejnou opatrností je pak potřeba postupovat i při pobytu v hotelu. „Nejenže je potřeba dodržovat nastavená hygienická opatření a respektovat nařízení a pokyny daného ubytovacího zařízení, ale být také vzájemně ohleduplní k ostatním cestovatelům,“ upozorňuje Tomáš Mertlík z Batist Medical.

Lékárničku a pojištění s sebou

Mít na cesty dobře vybavenou lékárničku se vyplatí. Neměly by v ní chybět náplasti, obvazy, desinfekce či přípravky proti spáleninám od slunce. Pokud můžete, zajistěte si před odjezdem i léky proti bolesti, žaludeční nevolnosti či vícespektrá antibiotika, která se dají po telefonické konzultaci s vaším lékařem použít v případě jakýchkoliv zdravotních potíží či méně vážných úrazů. Méně závažné potíže pak můžete vyřešit bez nutnosti návštěvy zdravotnického zařízení. Je určitě dobré se pojistit, návštěva lékaře či pobyt v nemocnici v zahraničí může nepojištěné stát desítky i statisíce korun.

Sledujte aktuální cestovní opatření

Z důvodu epidemické situace neustále dochází k různým omezením v dopravě či změnám při vstupu do ČR či jednotlivých zahraničních států. Je proto důležité sledovat aktuální informace. Nejlépe na stránkách Ministerstva zahraničních věcí, kde naleznete COVID 19 Rozcestník - aktuální informace k cestám do zahraničí. Potřebné informace je možné získat na telefonní lince Informačního centra pro cesty do zahraničí: 222 264 222.

Tip na závěr: Velmi praktické pro cestování a dovolenou jsou tzv. safety packy. Ve voděodolném, uzavíratelném a skladném obalu najdete to nejdůležitější pro bezpečné cestování či dovolenkový pohyb v cílové destinaci: nanoroušku, jednorázové nitrilové rukavice a vlhčený dezinfekční ubrousek.

Zdroj informací

BATIST Medical Holding a.s. a NejBusiness.cz

Datum

30. května 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4853 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál