Accenture: 10 trendů, které určují směr bankovnictví v roce 2021

Accenture: 10 trendů, které určují směr bankovnictví v roce 2021

Banky byly v roce 2020 nuceny provést v průběhu několika měsíců změny, které by za běžných podmínek trvaly roky. Rostla zejména poptávka po digitálních řešeních i systémech pro bezpečnou práci na home office. Pandemie pak uvrhla celou ekonomiku do nejistoty a je zde pochopitelná touha po uklidnění a návratu do běžného fungování, jakmile to podmínky dovolí.

„Napětí však znamenalo také rychlý příval inovací, a banky proto musí posoudit, kde bude vhodný návrat do normálu a kde naopak výjimečná situace ukázala potenciál rozvoje,“ říká Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb, Accenture Česká republika.

Zde je 10 trendů, které letos určují směr vývoje bankovního sektoru

Růst lídrů

V retailovém bankovnictví je nyní patrný fenomén „vítěz bere vše“. Velcí hráči ještě více posilují a snaží se být místo „příliš malí na úspěch“ „příliš velcí na to, aby selhali“. To je podporováno i počtem fúzí na českém bankovním trhu, které dokazují potřebu konsolidace za účelem dosažení úspor z rozsahu a tím pádem vyšší efektivity.

Neonormál

Nejlepší tradiční i nové banky získají nové zákazníky, zatímco ostatní se budou potýkat s problémy.

Digitální bankovní transakce v roce 2020 vzrostly na nebývalé úrovně. Standard bankovních služeb se tak posunuje z úrovně „návštěvy bank“ k „efektivnímu zařízení bankovních záležitostí z pohodlí domova“.

Soumrak bankovních aplikací

Bankovnictví se stěhuje z rohů ulic na obrazovky počítačů a mobilních zařízení. S růstem konkurence v retailu pak lze očekávat samostatné nákupní aplikace, které budou řešit i stránku placení. V Číně například mizí retailové bankovnictví a nahrazují jej platformy digitálního životního stylu. „Tímto směrem se v našem kulturním prostředí ubírají i giganti typu Google a Apple. Navíc již nebude stačit poskytovat základní bankovní služby, jelikož klienti jsou navyklí na to mít různé funkce, ať už bankovního, či nebankovního charakteru pohromadě v jedné aplikaci. To předznamenává růst super aplikací, které budou v jednom prostředí poskytovat nejen základní funkce, jako splácení úvěrů či běžné transakce, ale také umožňovat nákupy, placení telefonních účtů či objednávání lístků do kina,“ dodává Karel Kotoun z Accenture.

Radikální otevřenost

Důvěra zákazníků v banky klesla za poslední dva roky o 14 %. Rok 2021 tak bude pro tradiční banky velkou výzvou, neboť musí ukázat, že jim nejde jen o zisk, ale o především o zákazníka. Pod tlakem velkých technologických hráčů (např. Apple se svou Apple Card) a fintech společností (např. Revolut se svým běžným účtem) se banky budou muset snažit získat si zpět důvěru svých klientů.

Inteligentní správa kvality úvěru

Vzhledem k tomu, že se v roce 2021 projeví ztráty spojené s pandemií, bude klíčovou konkurenční výhodou chytrá správa kvality úvěru využívající mikrosegmentaci. Nebezpečí pro banky bude spočívat v pomalosti jejich reakcí na nové požadavky trhu. Banky tak budou muset hledat nové způsoby odpovědí na stejné otázky ohledně kreditní stability svých klientů, a to prostřednictvím dat získaných z mobilních aplikací či digitální stopy jejich klientů.

Cash už není král

Pandemie utlumila závod o co největší rozšíření bezhotovostních plateb. Na většině trhů však digitalizace hotovosti zůstane dlouhodobým projektem. Zajímavou statistikou roku 2020 bylo, že hotovostní transakce v Norsku klesly na pouhá 4 % a tato severská země je tak před Čínou (se 6 %) vítězem pomyslného závodu o nejvíce bezhotovostní ekonomiku.

Zelený bod zvratu

Rok 2021 bude bodem zvratu udržitelných půjček, protože pro centrální banky a regulační orgány budou více přikládat důraz makroekonomickým důsledkům změn klimatu.

Například Deutsche Bank a Evropská Investiční banka se zavázaly k výrazné ekologizaci během letošního roku a další banky budou následovat. Lze tedy očekávat, že mnoho bank začne výslovně začleňovat dopady na životní prostředí do svých hodnocení úvěrového rizika a na cenové modely. Zároveň lze očekávat také zvýšený zájem klientů o tzv. „zelené půjčky,“ neboli půjčky financované pouze investicemi do udržitelných a společensky odpovědných společností.

Nejistý směr některých zákonů a předpisů v USA

Jedním z hlavních vlivů na světové bankovní trhy bude přístup americké administrativy k fúzím na poli transakcí (např. Visa a Plaid), k regulaci kryptoměn, anebo také k otevřenému bankovnictví a sdílení informací mezi bankami. Všichni tak budou napjatě sledovat Spojené státy a jejich politický vývoj.

Vzestup digitálních regulátorů

Rok 2020 byl rokem rozmachu bankovního sektoru, rok 2021 by mohl být obdobný pro regulaci. Je také pravděpodobné, že vzniknou nové regulační orgány a centrální banky budou muset najít správnou rovnováhu mezi regulací trhu a jeho stimulací. Zajímavým tématem je nutná digitalizace regulace s ohledem na Digitální měny centrálních bank (DMCB) a obecnou regulaci digitálních měn, jako je například Diem od společnosti Facebook.

Už žádné načechrané mráčky cloudu

Rok 2021 by měl být rokem, během kterého se bankéři vrátí k přemýšlení o migraci do cloudu v širším kontextu. Pandemická situace byla jasným akcelerátorem přesunu do cloudu, což jasně ukazuje prudký nárůst příjmů cloudových providerů jako AWS, Azure nebo Google. Cloud má však mnohá specifika – mluvíme o cloudu privátním, veřejném, hybridním, virtuálním a dalších. Některé z těchto odlišností jsou užitečné při definování různého technologického přístupu, mnoho dalších jsou ale jen marketingová označení. Proto by mohl rok 2021 být rokem, kdy si bankovní instituce uvědomí, že cloud není jen datové centrum, ale že je to sada služeb, které otevírají nové možnosti dodávky, rozvoje a provozu bankovních služeb pro zákazníky.

Zdroj informací

Accenture Services, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

27. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3708 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál