V kurzu jsou krádeže přihlašovacích údajů

V kurzu jsou krádeže přihlašovacích údajů

V posledních měsících roste zájem počítačových pirátů o krádež přihlašovacích údajů. Množí se také počty útoků zaměřených na zcizení osobních dat, která mohou vést ke krádeži identity jednotlivých uživatelů. Počet těchto případů se v loňském roce zvýšil o 113 %. Nejčastější formou šíření škodlivého kódu jsou podvodné maily.

V důsledku globální pandemie došlo k výraznému nárůstu počtu případů krádeží identity, protože internet se pro mnohé stal druhým domovem. Podle zprávy FTC COVID-19 & Stimulus Report bylo v roce 2020 hlášeno 143 992 podvodů založených na zcizení identity, což znamená navýšení počtu těchto případů o 113 %. Odborníci předpovídají, že tyto počty letos ještě výrazně narostou. To potvrzují i statistiky antivirové společnosti Eset, z nichž vyplývá, že v minulém měsíci hesla kradla více než polovina zachycených virů.

„Hromadný přesun mnoha aktivit do on-line světa byl pro hackery impulzem k tomu, aby se více soustředili na možnosti, které jim tento trend poskytuje. Většina útoků zaměřených na krádeže hesel, ale i identity uživatelů jako takových, využívá staré známé podvodné maily. Ty se vydávají za informace od renomovaných bankovních domů, známých společností, dopravců. Pozorný a poučený uživatel má většinou šanci je odhalit, pokud si všímá odesílatele zprávy a neklikne hned na odkaz nebo přiložený soubor, případně ho alespoň odradí chyby v češtině, které by rodilý mluvčí neudělal,“ konstatuje Ondřej Ševeček, odborník na bezpečnost z Počítačové školy Gopas. „Při masovosti těchto útoků jsou ale stále úspěšné i na první pohled podezřelé zprávy, jako tomu bylo u v poslední době nejčastěji detekovaného malwaru Fareit.“

Nemusí jít ale jen o krádež přístupových údajů, roste i frekvence aktivit zaměřených na zcizení identity jako takové – nelegální přístup k údajům jednotlivců, včetně jména, rodného čísla, bankovních údajů a podnikových přihlašovacích údajů. Jejich cílem je samozřejmě zisk, útočníci se tak snaží se získanými údaji ukrást firemní know-how, informace o zakázkách, převést na své konto finanční prostředky, zcizit data nebo citlivé údaje a požadovat za ně výkupné nebo dokonce manipulovat s údaji konkrétního podniku. S podvrženou identitou je třeba počítat i při ostraze firem a jiných objektů.

„Bezpečnost ve většině kancelářských, zdravotnických a státních objektů závisí nejen na pečlivém řešení vstupních systémů do budovy a na jednotlivá pracoviště, ale také na schopnosti provozovatele spravovat technologie, které využívá. Technologie prorůstají do zajištění ostrahy a bezpečnosti ve stále větší míře a použití levného řešení či neodborné nastavení může případným útočníkům poskytnout nejen dokonalý přehled o dění ve střeženém prostoru, ale také otevřít přístup k dalším technologiím nebo do firemní sítě. Je nezbytné, aby subjekt zajišťující ostrahu poskytl dostatečně erudované síly, které správu takovýchto zařízení dokáží profesionálně zvládnout. Dále je nutné, aby tento tým efektivně spolupracoval s IT oddělením, kterých může být navíc ve větší kancelářské budově, kde sídlí více subjektů, několik,“ říká Jaroslav Čehovský ze společnosti SSI Group.

Podle predikcí odborníků útoky zaměřené na krádež identity v tomto roce ještě nabydou na intenzitě. I když většina útoků využívá léta používané mechanismy jako podvodné maily, útočníci samozřejmě vyvíjejí nové způsoby, jimiž mohou zneužitelné údaje získávat.

„Existují již dokázané případy biometrických podvodů, kdy za pomocí sociálního inženýrství a analytických nástrojů hackeři vytvářejí tzv. syntetické identity, které využívají kombinaci zjištěných – často ukradených – údajů a dalších informací,“ říká Michal Merta ze společnosti Accenture a dodává: „Krádež identity je výzva jak pro uživatele, tak pro nás bezpečnostní specialisty. Uživatelé musejí dávat pozor na to, co sdílejí nebo někam vyplňuji. Většinu lidí napadne, že je třeba být velmi ostražitý při vyplňování údajů jako je rodné číslo nebo číslo zdravotního pojištění, ale málokdo se pozastaví nad tím, proč by měl při registraci na e-shopu zadávat své skutečné datum narození. Na nás je pak vytvářet takové systémy, které zajistí bezpečnost vložených dat a nekladou na uživatele přemrštěné nároky, aby neměli tendenci obcházet nutná bezpečnostní pravidla.“

Způsobené škody lze ale také minimalizovat pojištěním. „Proti kybernetickým rizikům je možné se pojistit. Lze se tak ochránit pro případ zneužití údajů z platebních karet, zneužití internetového bankovnictví nebo krádeže identity,“ říká Viktor Houška z BNP Paribas Cardif.

Zdroj informací

ASPEN.PR s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

19. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.6648 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál