Profesia: Farmaceutická výroba v centru zájmu

Profesia: Farmaceutická výroba v centru zájmu

Role farmacie se v průmyslové skladbě ČR může zdát na rozdíl od jiných států EU poměrně okrajová. Zaměstnává jen necelé 1 % zaměstnanců, jde ale o jeden z nejdynamičtěji rostoucích oborů. I když v českém prostředí hrají významnou roli nadnárodní firmy, výrazně roste role lokálních výrobců.

 

Farmaceutická výroba patří k nejrychleji rostoucím oborům

V posledním roce se farmaceutická výroba dostala do centra zájmu. Nejde jen o vývoj vakcíny proti covid-19, který je u nás zatím spíše ve fázi plánů. Farmaceutický průmysl patří v tuzemsku k nejrychleji rostoucím průmyslovým oborům, navíc je pandemií podstatně méně zasažený než jiné oblasti. Za období od 2015 až 2020 vzrostla jeho produkce v úhrnu o 55 %. Z ostatních oborů dosáhla vyšší dynamiky jen výroba motorových vozidel (60 %), jejíž perspektivy ale nejsou do dalších let nejrůžovější.

V oblasti farmaceutické výroby působí v ČR více než stovka aktivních subjektů zaměstnávajících téměř 11 tisíc pracovníků a jejich počet nadále roste. Většina podniků je soustředěná v okolí Prahy, Brna a Ostravy, přičemž ráz odvětví určují větší subjekty. Čtyři pětiny tržeb jsou v posledních letech realizovány prostřednictvím přímého vývozu, v posledním roce ale roste podíl tuzemské spotřeby, zejména u zdravotnických pomůcek.

Role lokálních výrobců

Farmaceutický průmysl je typický výraznou rolí podniků pod zahraniční kontrolou, které soustřeďují téměř tři čtvrtiny pracovníků. To se projevuje i značnou exportní orientací oboru. Roste ale také role lokálních výrobců, kteří jsou schopni svou produkci úspěšně vyvážet do celého světa. Důležité je zejména to, že řada těchto malých firem má svůj vlastní vývoj, spolupracují s univerzitami i vědeckými institucemi a snaží se zvyšovat zájem studentů o obor chemie a farmacie.

S tím souhlasí Jan Zubatý, ředitel rodinné společnosti Aveflor z Jičínska. „Vedle zaměření na vlastní značky jako je například Akutol, Trioderm či Arpalit, které dodáváme do maloobchodní sítě v ČR, ale i v zahraničí, se nám vyplatila investice do nových prostor a technologií. Díky tomu jsme stále úspěšnější se zakázkovou výrobou v oblasti výroby farmaceutických a zdravotnických prostředků pro ČR i zahraničí. Z pohledu náboru je pak pro nás klíčová spolupráce s univerzitami z oborů farmacie a chemie, jejichž studentům poskytujeme praxi, s některými se domluvíme následně i na pracovním poměru. A v neposlední řadě s univerzitami, s nimiž spolupracujeme na poli výzkumu a vývoje.“

To potvrzuje také Tomáš Mertlík, ze společnosti Batist Medical. „Vzhledem k růstu naší společnosti v posledních měsících je pro nás otázka náboru nových schopných zaměstnanců stále důležitější. Zdravotnictví nutně potřebuje rychleji digitalizovat. A my tomu chceme pomoci, proto přijímáme specialisty v oboru IT a nabízíme pomocnou ruku prostřednictvím Batist Digital. Ani v ostatních oblastech nezahálíme, rozšiřujeme náš tým péče o zákazníky, tým logistiky a posilujeme ve výrobě. Ze zahraničních aktivit například personálně obsazujeme nově otevřenou pobočku v Maďarsku a rozšiřujeme tým ve Španělsku.“

Vysoké nároky na zaměstnance

Vlivem těsnějšího spojení s vědou a výzkumem klade farmaceutický průmysl vyšší kvalifikační nároky na zaměstnance. Každý pětadvacátý pracovník zde podle ČSÚ působí ve výzkumu a vývoji. To se odráží i na průměrné mzdě, jež je zde 45 780 Kč. Je to v rámci průmyslu jedna z nejvyšších – po energetice (49 tis. Kč) a před výrobou motorových vozidel (40 tis. kč). Mzda ve farmacii vzrostla meziročně o 5,6 %, zajímavý je příjmový skok v posledních 10 letech – o více než 65 %.

Pokud se podíváme na aktuální nabídku míst v tomto oboru, firmy hledají kromě farmaceutických reprezentantů zejména laboranty, hodnotitele klinických studií a specialisty pro zpracování dat. Největší zájem ze strany uchazečů je o místa reprezentantů (34 reakcí na nabídku) a laborantů (9 reakcí na nabídku). Volná místa nabízejí firmy zejména v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Zdroj informací

Profesia.cz a NejBusiness.cz

Datum

13. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.342 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál