V novém volnočasovém areálu v parku Folimanka se bude bruslit, tančit i grilovat

V novém volnočasovém areálu v parku Folimanka se bude bruslit, tančit i grilovat

Místo s velkým potenciálem – park Folimanka na pomezí pražských Vinohrad, Nuslí a Nového Města je aktuálně nevyužitý. Studio LOXIA proto přišlo s návrhem, jak málo využívaný „plácek“ pod Nuselským mostem přeměnit v kvalitní veřejný prostor, který bude nabízet řadu aktivit a stane se místem, kde budou Pražané rádi trávit svůj volný čas.

 

Urbanismus místa

Folimanka v průběhu historie měnila svoji podobu. Původně se zde nacházela rozlehlá vinice a zahrady s ovocným sadem. Přeměna na park proběhla v 70. letech 20. století. V roce 2007 pak v parku došlo k rozsáhlým rekonstrukcím, ale na východní části parku a „plácek“ pod Nuselským mostem s rozlohou cca 5 000 m² se zapomnělo. „Cílem našeho návrhu, který jsme pro Městskou část Praha 2 připravili, je vytvořit kvalitní veřejný prostor, který je nesmírně důležitou a nepostradatelnou částí každého urbanistického celku, protože je zdrojem volnočasového dění a života. Potřeba lidí sdružovat se, potkávat se, vyměňovat si zboží či názory, nebo prostě trávit společně volný čas ve společnosti je v nás hluboce zakořeněná a kvalita veřejného prostoru je klíčová proto, aby se lidem ve městě dobře žilo,“ vysvětluje záměr Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA.

Místo, kde by měl v horizontu pár let vzniknout nový volnočasový areál, je v územním plánu klasifikováno jako částečně urbanizovaná rekreační plocha. Architekti se tak museli vypořádat s limitem v podobě omezené zastavitelnosti řešených ploch a zachování přírodního charakteru území, které bude sloužit primárně pro rekreaci, oddech a sportovní aktivity.

„Podobu veřejného prostoru je vždy dopředu potřeba dobře promyslet. Nemusí být nutně velký, ale musí nabízet aktivity a služby, které obecně lidé vyhledávají, aby se nestal jen expozicí nápadů nebo jednoúčelovým prostorem pro minoritu, ale aby byl přínosem pro rezidenty i lákadlem pro návštěvníky z okolí. V případě Folimanky bylo naším záměrem vytvořit areál, který bude umožňovat celoroční využití, proto jsme do návrhu zakomponovali plochy a zázemí určené pro celou řadu volnočasových aktivit a sportů, jako např. pétanque, ping-pong, grilování, bruslení, pískoviště, lavičky a stoly nebo knihovničku,“ popisuje záměr architektka.

Návrh přináší také řešení aktuálně nelogicky umístěných vstupů do parku. V rámci přestavby dojde k propojení současných dvou hlavních cest spojovací cestou z probarveného žlutého asfaltu, na kterou jsou navázané jednotlivé architektonické prvky a která společně se žlutým ocelovým schodištěm návštěvníky zcela přirozeně provede celým areálem.

Architektonické řešení

Jedním z hlavních prvků volnočasového areálu je víceúčelová plocha v podobě velkého modrého oválu. Jde o částečně zapuštěný „bazén“ z probarveného betonu, z jehož povrchu vystupuje podstavec pro sochu skateboardisty, která dříve v parku stála, ale vandalové ji poničili, a až bude zrepasována, dostane nové a důstojné místo přímo v centru dění. Během teplých letních měsíců bude tento ovál sloužit jako zábavná sportovní, rekreační nebo i taneční plocha s interaktivními prvky pro děti. Během chladnějších zimních měsíců se pak ovál promění na kluziště pro veřejné bruslení. Chladicí technologie kluziště bude mobilní a bude instalovaná pouze na zimu.

Důležitou součástí místa je kiosek s přidruženou veřejnou toaletou, který je tvořen dvěma dřevostavbami obloženými cementotřískovými deskami v šedé barvě evokující beton. Oba objekty jsou částečně překryty ocelovou pergolou ve žluté barvě a zaklopeny zelenou střechou. Kiosek nebude sloužit pouze k občerstvení, ale zároveň jako půjčovna sportovního náčiní, jako jsou zimní brusle nebo koule na pétanque. V těsné blízkosti těchto obslužných objektů tak najdeme také pískové dřevem ohraničené hřiště na pétanque.

Architekti do návrhu zakomponovali také cvičební plochu z umělé trávy určenou především pro jógu a další formy cvičení. Plocha je obklopena betonovým prstencem, na kterém se nachází několik stolů na ping-pong. Nedaleko je pak umístěno oblé hřiště s vodní pumpou vytvářející interaktivní vodní prvek určený převážně pro děti a přinášející příjemné osvěžení v horkých letních měsících.

Ve zbytku areálu se nachází velké množství laviček, stolů a židlí určených pro příjemné posezení s přáteli nebo rodinou a nechybí zde ani speciální místo pro grilování s kruhovým posezením.

„V rámci plánované obnovy a přeměny bychom rádi do parku vrátili všechny plastiky, které byly odstraněny a jsou momentálně uloženy v depozitáři. Věříme, že díky své poloze a dobré dostupnosti přitáhne nová kompozice a celkové uspořádání volnočasového areálu již na dálku pozornost každého, kdo ho zahlédne,“ shrnuje Jana Mastíková.

Zdroj informací

LOXIA a NejBusiness.cz

Datum

11. května 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2862 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál