TEDxNárodní nastíní řešení klimatické krize

TEDxNárodní nastíní řešení klimatické krize

Jak v Česku ročně zachránit 27 000 tun jídla? Vyplatí se budovat cyklostezky, nebo máme raději uvolnit části měst pro stavbu silnic? Budeme nosit boty z řas a izolovat budovy houbovými vlákny? Proč přestali být Češi klimaskeptici? A jak se bude český stát bránit v klimatické žalobě, kterou na něj podaly portugalské děti? Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek zazní na nadcházející konferenci TEDxNárodní 15. a 16. května.

Program českého vydání celosvětové iniciativy TED Countdown nabývá na konkrétních obrysech. 15. a 16. května se na pódiu TEDxNárodní vystřídá 30 českých odborníků z oborů zaměřených na energetiku, dopravu, inovace materiálů, potraviny, zemědělství a ochranu přírody. Posluchače uvedou do oblastí, se kterými se střetávají v každodenním životě, i do těch, o kterých zatím možná ani nepřemýšleli.

Spory o klima

Mezi ty druhé patří například přednáška právničky Evy Balounové, specialistky na klimatické právo a právo životního prostředí. O sporech souvisejících s klimatickými změnami se u nás příliš nemluví. Ve světě jich už ale proběhlo nebo probíhá přes 1 700 a jejich počet se od roku 2017 téměř zdvojnásobil. Jde o žaloby proti rozšiřování letišť a uhelných dolů, právní spory s velkými fosilními společnostmi ale i o kauzy, kde je obhajoba v trestním řízení používaná jako nástroj k přitažení pozornosti k nutnosti ochrany klimatu. Řada žalob míří i na vlády států, včetně Česka. Česká vláda již čelí dvěma žalobám; první byla podána portugalskými dětmi, druhá letos v dubnu českými občany.

Zachraňme jídlo

Jak v Česku ročně zachránit 27 000 tun jídla je naopak oblast, ke které má vztah doslova každý z nás. Řešení se pokusí nastínit Anna Strejcová, ředitelka spolku Zachraň jídlo. Podle výsledků tříletého výzkumu se 56 % tohoto množství vyhodí v kuchyni, 30 % zbývá na talířích po zákaznících a 14 % tvoří hotové, nevydané pokrmy. Právě v možnosti darovat hotová jídla se skrývá jak možnost omezit plýtvání potravinami, tak pomoc mnoha lidem v nouzi. Na workshopu představí Anna Strejcová s kolegyní Denisou Rybářovou legislativní, hygienické, ale i daňové otázky spojené s darováním. Přiblíží praxi v okolních evropských státech i způsob, jak ji nastartovat v českém prostředí.

Houbová vlákna a udržitelné igelitky

Do futuristického světa nových udržitelných materiálů uvede účastníky TEDxNárodní Eliška Knotková. Designérka, lektorka a konzultantka zaměřená na inovativní technologie a cirkulární ekonomiku. V její přednášce se bude mluvit o podrážkách bot z přemnožených sinic, zateplení budov houbovým myceliem a textiliích barvených bakteriemi. Zároveň s těmito takřka sci-fi koncepty ale také zazní komplexní zamyšlení nad životními cykly současných materiálů, díky kterým může mít například plastová taška menší environmentální dopad než papírová či bavlněná.

Cyklostezky nebo dálnice?

„Je pro Českou republiku lepší vzít si za příklad Holandsko, tedy kombinaci veřejné dopravy, chůze a kol, nebo USA, kde se boří části měst, aby daly prostor autům?“ Tak zní jedna z otázek, na které bude odpovídat Vojtěch Benedikt, specialista na rozvoj a revitalizaci měst, jejich udržitelný rozvoj a dopravu. Během praxe na zahraničních projektech se podílel na transformacích historických městských center i návrzích nových městských celků na zelené louce. Název jeho TEDx talku je Udržitelná minulost a budoucnost dopravy ve městech, což je i oblast, které se věnuje v Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Konec klimaskeptiků v Čechách

Zbavit diskuzi o klimatické změně vyhrocených emocí, přesunout ji k racionální, fakty podložené debatě a zároveň ji udržet přístupnou a zajímavou pro každého člověka. Tak by se dal shrnout jeden z největších úkolů současnosti. Zároveň je to oblast, které se věnuje Ondráš Přibyla, teoretický fyzik, který se od vědy přesunul ke komunikaci. Na pódiu TEDxNárodní přiblíží způsob, jak komunikovat složitá témata v době, kdy debaty na sociálních sítích i články v médiích ovládají namísto faktů emoce. Že je to možné dokládá jeho mezinárodně oceňovaný projekt Fakta o klimatu, který dokáže přeložit pro laika nepochopitelné analýzy do srozumitelných vizualizací a má zásluhu i na tom, že Češi přestávají být klimaskeptici. Jak sám Ondráš Přibyla říká: „Přes 80 % Čechů je přesvědčeno, že klimatická změna probíhá. 70 % Čechů souhlasí s názorem, že má Česká republika snižovat emise nezávisle na ostatních zemích.“

Vystoupením těchto pěti a pětadvaceti dalších odborníků se Praha zařadí mezi více než 440 měst celého světa, ve kterých probíhá debata o boji s klimatickými změnami zastřešená prestižní komunikační platformou TED. Iniciativa Countdown, do které TEDxNárodní patří, propojuje přední světové experty, vědce, aktivisty a vizionáře s investory, urbanisty, umělci, zástupci státní i lokálních samospráv i běžnými občany. Společnou diskuzí se snaží nacházet nové přístupy k řešení problémů, která budou tématem podzimního summitu OSN o změnách klimatu COP26.

Zdroj informací

TEDxNárodní a NejBusiness.cz

Datum

3. května 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3431 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál