150 let Continental: Technologická minulost, přítomnost i budoucnost

150 let Continental: Technologická minulost, přítomnost i budoucnost

Společnost Continental je známá svými technologickými inovacemi nejen ve světě pneumatik. Aktuálně investuje do nejmodernějšího dynamického simulátoru jízdy, nelze však zapomínat ani na léty prověřené technologie ContiSeal™ či SSR, kterými přispěl Continental k vývoji mobility.

Od svého založení před 150 lety společnost Continental neustále přináší do světa pneumatik technologické novinky. Svým permanentním technickým pokrokem zajišťuje nejen efektivnější výrobu a spokojenější život zákazníků, ale také nový pohled na udržitelnost při výrobě pneumatik.

Dynamický simulátor jízdy

Simulátor typu Driver-in-the-loop (DIL) má Continental v plánu instalovat v průběhu roku 2022 na testovacím okruhu Contidrom ve Wietze nedaleko Hannoveru. Díky simulátoru bude společnost vyrábět své pneumatiky efektivněji, s ohledem na udržitelnost a v přesném souladu s požadavky zákazníků. „Vývoj a testování prémiových pneumatik představuje vysoce komplexní a časově náročný proces. Použitím nového dynamického simulátoru jízdy dosáhneme v budoucnu ještě vyšší efektivity vývoje,“ říká Dr. Boris Mergell, vedoucí výzkumu a vývoje pro obchodní odvětví pneumatik.

Tímto krokem společnost přenese vývoj pneumatik do virtuálního prostoru, což v této oblasti představuje významný krok. Ušetří to čas, náklady a také cenné prostředky v reálném světě. Významně se tím omezí logistická činnost, protože klíčové parametry bude možné ověřovat na simulátoru. Díky své vysoké mobilitě poskytne profesionálním testovacím jezdcům pocit jízdy odpovídající reálné testovací dráze. Jezdci si tak mohou vyzkoušet vyvíjené pneumatiky na široké škále testovacích scénářů a jízdních situací.

Continental využívá nejnovější simulační technologii Delta S3 od společnosti Ansible Motion. Pomocí zvětšeného pohybového rozsahu (4 x 5 metrů), vyššímu rozlišení a schopnosti přesně vyhodnocovat pneumatiky ve virtuálním světě umožní technologie Delta S3 technikům ze společnosti Continental simulovat zrychlení na delších časových úsecích. Tím se zaručí realističtější zkušenost, například manévrování při změně jízdního pruhu, ostřejší a pozvolnější otáčení a jízda na rozličných površích.

Continental – nejprogresivnější výrobce pneumatik

Každý testovací cyklus na simulátoru snižuje počet testovaných pneumatik, které je třeba vyrobit a při testech spotřebovat. I tímto Continental přispívá ke splnění svého cíle stát se do roku 2030 nejprogresivnějším, ekologicky udržitelným a společensky odpovědným výrobcem pneumatik. Nový simulátor jízdy podporuje tuto snahu konkrétními čísly z reálného světa: „Pokud v budoucnu naši testovací jezdci usednou v kokpitu simulátoru, a stráví tedy méně času za volantem vozu, každoročně se tím ušetří přibližně 100 tisíc kilometrů na skutečných cestách nebo testovacích drahách,“ vysvětluje Dr. Holger Lange, vedoucí vývoje pneumatik pro osobní auta v odvětví s originálním vybavením Continental. „Každý rok také můžeme ušetřit nejen přibližně 10 tisíc testovacích pneumatik, ale i tomu odpovídající množství PHM,“ dodává.

Mnoho plusů ve vícero oblastech

Kromě ekologických plusů přináší tato technologie také mnoho výhod při samotném vývoji pneumatik. Testovací jezdec používá na simulátoru velmi konkrétní model pneumatiky pro konkrétní modelový příklad. V případě anomálií lze všechny parametry kdykoliv digitálně upravit. To znamená, že nové modely pneumatik se dají předvídatelným způsobem testovat ve všech představitelných oblastech využití, jízdních situacích a na široké škále povrchů, přičemž výsledky jsou spolehlivé již v raném stadiu procesu vývoje. Dokonce i nové ekologičtější materiály (např. Taraxagum), které Continental intenzivně zkoumá, se dají podrobně testovat a dále optimalizovat, předtím než se vůbec vyrobí první testovací pneumatika.

Významné technologie nejen v oblasti vývoje a testování

Continental přináší technologické inovace už 150 let. Například technologie ContiSeal™ předchází vzniku defektu pneumatiky – což platí pro průrazy až do průměru 5 mm. Zásluhou toho se minimalizují nepříjemnosti na cestách způsobené právě defekty – žádné zastavování a okamžitá výměna poškozené pneumatiky – zákazníkovi stačí pohodlně dojet do cíle své cesty. ContiSeal™ je lepkavá viskózní těsnicí vrstva, nanesena uvnitř pneumatiky, která v případě defektu utěsní okolí proražení.

SSR systém je technologie zpevněné bočnice, která podobně jako technologie ContiSeal™ usnadňuje zákazníkům život v případě vzniku defektů a následné nutnosti vyměnit pneumatiku na silnici. Řidič s sebou nemusí vozit rezervu, protože i přes defekt dokáže vozidlo ujet až 80 km rychlostí až 80 km/h. Princip SSR je založen na zesílené samonosné vyztužené bočnici. V případě proražení zabraňuje zhroucení bočnice, což umožňuje řidiči pokračovat dále v jízdě.

Continental AG

Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a provázanou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2020 dosáhla společnost Continental obratu 37,7 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 235 000 zaměstnanců v 58 zemích světa. V roce 2021 společnost slaví 150 let od založení.

Divize pneumatik má v současnosti 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Jako jeden z předních světových výrobců pneumatik, který zaměstnává kolem 56 000 zaměstnanců, generovala v roce 2020 tržby ve výši 10,2 miliardy eur. Continental se v oblasti výroby pneumatik řadí mezi technologické leadery a nabízí širokou řadu produktů pro osobní i nákladní vozy a pro jednostopá vozidla. Prostřednictvím neustálých investic do výzkumu a vývoje zásadním způsobem přispívá k zajištění nákladově efektivní a ekologické mobility zákazníků. Portfolio divize pneumatik obsahuje také služby, zaměřené na obchod s pneumatikami a jejich použití ve flotilách, stejně jako digitální systémy řízení pro pneumatiky nákladních vozidel.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě, Horšovském Týně a také sesterskou společností Vitesco Technologies ve Frenštátě pod Radhoštěm, Trutnově a v Ostravě. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Koncern Continental AG zaměstnává v České republice a na Slovensku  na 17 200 zaměstnanců. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.

Zdroj informací

Continental a NejBusiness.cz

Datum

2. května 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.6206 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál