WOOD & Company oznámila akvizici největšího bratislavského nákupního centra AUPARK

WOOD & Company oznámila akvizici největšího bratislavského nákupního centra AUPARK

Společnost WOOD & Company oznámila akvizici nákupního centra Aupark Bratislava od společnosti Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Dokončení transakce se očekává v první polovině letošního roku a podléhá splnění standardních odkládacích podmínek včetně schválení regulačními orgány.

Společnost WOOD & Company jako lídr této transakce, spolu se svým joint venture partnerem Tatra Asset Management, (dále jako "kupující") nejprve získá 60% podíl při dohodnuté celkové ceně transakce 450 milionů eur (při podílu 100 %). Zbývajících 40 % bude převedeno postupně v dohodnutých podílech v letech 2022, 2023 a 2024.

Celkové transakční náklady odpovídají hrubé tržní hodnotě aktiva (Gross Market Value). S ohledem na dopady aktuální pandemie Covid-19 poskytla společnost URW tříletou záruku na nájemné a participativní úvěr včetně earn-out mechanismu. Joint venture společností URW a kupujících rovněž pomohl refinancovat stávající dluh společnosti Aupark získáním bankovní půjčky v objemu 229,5 mil. eur.

„Akvizice Auparku, prvotřídního aktiva ve vynikající lokalitě, je v souladu s naší investiční strategií zaměřenou na kvalitní nemovitosti s etablovanou klientelou a silným mixem nájemců. Aupark skvěle doplňuje naše realitní portfolio a zároveň představuje pro naše klienty jedinečnou investiční příležitost se stabilními výnosy a příznivým poměrem rizika a návratnosti. Současné analýzy a trendy ukazují na očekávaný návrat spotřebitelů do obchodních center po odeznění pandemie, který potvrzují i aktuální zkušenosti ze zahraničí. Země, ve kterých se obchody již znovu otevřely, vykazují vysoký nárůst návštěvnosti. Společně s týmem Unibail-Rodamco-Westfield budeme pokračovat v rozvoji nákupního centra Aupark, abychom udrželi jeho pozici lídra na trhu v segmentu prémiových nákupních center. V letošním roce naplňujeme naší strategii a plánujeme vstoupit na další trhy střední a východní Evropy. Chystáme se využít výhodného tržního prostředí, které vytvořila pokračující pandemie, a dále rozvíjet naše portfolio,“ říká Martin Šmigura, investiční ředitel WOOD & Company zodpovědný za realitní aktiva na slovenském trhu.

Akvizicí obchodního centra Aupark se společnost WOOD & Company stala druhým největším vlastníkem kancelářských a nákupních center v Bratislavě a Praze. Celková hodnota realitního portfolia společnosti WOOD & Company po akvizici Auparku přesáhne 1 miliardu eur. Kromě Auparku vlastní WOOD & Company také nákupní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov v Praze. Celkovou pronajímatelnou plochu v retailových aktivech navyšuje skupina na 115 tisíc metrů čtverečních.

Dokončení transakce se očekává v první polovině roku a je podmíněno splněním standardních odkládacích podmínek včetně schválení regulačními orgány. Společnost URW bude pokračovat ve správě nemovitosti společně s WOOD & Company až do úplného převzetí aktiva kupujícími a vypořádání mechanismu earn-out.

„Jsme velmi potěšeni, že můžeme spolupracovat s WOOD & Company na této důležité transakci, která představuje významný milník na slovenském trhu. Tato akvizice zároveň prokazuje odolnost prémiových nákupních center a dobrou likviditu této třídy aktiv, navzdory probíhající pandemii Covid-19. Transakce má jednoznačný smysl pro všechny zúčastněné strany a umožňuje společnosti URW urychlit posun v jejím hlavním strategickém cíli, kterým je snížení míry zadlužení,“ doplňuje Martin Makovec, ředitel investic a operací pro střední Evropu ve společnosti Unibail-Rodamco-Westfield.

“Pandemie působí jako akcelerátor, který přinesl do zavedeného transakčního procesu změnu. Po vypuknutí krize počátkem minulého roku byla většina fúzí a akvizic pozastavena nebo se přehodnocovala. Prodávající i kupující strany opakovaně vyhodnocovaly dopad krátkodobých a dlouhodobých faktorů, změny v hodnotovém řetězci a konkurenční prostředí. Těší nás, že jsme společně s našimi obchodními partnery prošli tímto obdobím nejistoty sebevědomě, ukázali jsme schopnost přizpůsobit se a udržet naše transakce na správné cestě. Na trhu jsme zaznamenali určité oživení a věříme, že objemy transakcí letos porostou,” dodal Lukáš Palaščák, Head of M&A ve společnosti WOOD & Company.

Aupark Bratislava je prémiové nákupní centrum s hrubou pronajímatelnou plochou 59 600 m2 a návštěvností 11,8 milionu (v roce 2019). "Prémiová nákupní centra, jako je Aupark, budou hrát jedinečnou roli při oživení ekonomiky po pandemii Covid-19. Jejich klientelu tvoří návštěvníci ze středních a vyšších vrstev, tedy skupiny obyvatel, které byly ekonomickými důsledky Covid-19 postiženy nejméně. Ve srovnání s konkurencí má průměrný návštěvník Auparku o 30 % vyšší příjem a během jedné návštěvy navštíví o pětinu více obchodů. Aupark navíc dlouhodobě profituje z vynikající polohy a životaschopnosti Bratislavy, která už tradičně patří mezi ekonomicky nejsilnější regiony EU. I proto jde v případě akvizice Auparku o výjimečný obchod, který pro nového majitele představuje nadstandardní hodnotu," uvedl Michal Soták z poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která je předním odborníkem v oblasti retailu a nákupních center.

Prodej nákupního centra Aupark Bratislava, které je jediným aktivem společnosti URW na Slovensku, je plně v souladu se strategií společnosti snižovat zadluženost, dynamicky recyklovat kapitál ze stabilních aktiv a koncentrovat se na vlastnictví aktiv v klíčových evropských městech.

WOOD & Company

WOOD & Company je investiční skupina s předním postavením na středoevropském trhu. Skupina se zaměřuje na poskytování transakčního poradenství, poradenství v oblasti korporátních financí, obchodování s cennými papíry a správu aktiv. Společnost byla založena v roce 1991 a má kanceláře v šesti evropských městech včetně centrály v Praze a zkušeného oddělení investičního bankovnictví v Bratislavě. WOOD & Company je členem několika významných burz ve světě a zároveň největším obchodníkem na Pražské burze cenných papírů. Ročně zobchoduje akcie o objemu 25 mld. eur, což potvrzuje silnou pozici společnosti na místních kapitálových trzích. Aktiva spravovaná skupinou dosahují téměř 1 mld. eur a to v oblasti zdravotnického zboží, farmaceutického průmyslu, nakládání s odpady, nemovitostí a informačních technologií.

WOOD & Company Real Estate zastřešuje realitní aktivity WOOD & Company. Patří mezi lokální lídry v segmentu komerčních nemovitostí s více než 249 tisíci m2 pronajímatelné plochy. Zaměřuje se na budování portfolia a aktivní management komerčních nemovitostí. Kromě působení v České republice, kde spravuje administrativní budovy Hadovka Office Park, Harfa Office Park a The Greenline či obchodní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov, úspěšně buduje i své slovenské portfolio s administrativními budovami Westend Tower, Aupark Tower, Lakeside Park 01, BBC5, BBC 1 a BBC 1 Plus.

Zdroj informací

WOOD & Company Real Estate s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

30. dubna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4263 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál