Nájemní bydlení dále zlevňuje, zejména v Praze

Nájemní bydlení dále zlevňuje, zejména v Praze

Data za první čtvrtletí roku 2021 potvrzují, že ceny nájemního bydlení ve velkých městech a zejména v Praze dál klesají. Byty provozované v minulosti v režimu Airbnb jsou stále k dispozici k dlouhodobému pronájmu, jejich majitelé z nich tak mají alespoň nějaký příjem. Tím, že jde o velké množství položek v inzerci, tržní ceny nájmů klesají. Pokles je patrný zejména v Praze – například nejžádanější kategorie 2+kk za poslední kvartál zlevnila v průměru o tisícovku na 14 000 korun měsíčně, přestože objem inzerce mezi posledními dvěma kvartály již mírně klesl. Vyplývá to ze statistik společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 300 bytů v hodnotě přesahující 6 miliard korun.

„Z čísel za poslední kvartál je patrné, že pokles cen zatím pokračuje. Zejména se to týká Prahy, Brno spíše stagnuje. Nejspíš je to dáno tím, že Brno není tolik ovlivněno dynamikou, kterou v hlavním městě nastolil příval bytů z Airbnb na trh dlouhodobých pronájmů," uvedl Martin Březina, CEO společnosti UlovDomov.cz. Větší množství volných bytů na trhu logicky vede k poklesu cen nájemního bydlení. „V Praze je tento trendy markantní. Od nejmenších dispozic až po všechny varianty třípokojových bytů, všude vidíme znatelný pokles. Výkyvy kolem tisícovky směrem dolů za jeden kvartál, to je opravdu výjimečná situace,“ uvedl Martin Březina.

Mezi nájemníky dlouhodobě nejoblíbenější je dispozice 2+kk, která v Praze za jediný kvartál zlevnila v průměru o tisícovku na 14 000 měsíčně. Přitom ještě před dvěma lety to bylo kolem 17 000 Kč. Podobné je to u dalších sledovaných kategorií. U každé z nich nový nájemce v hlavním městě ušetří minimálně pětistovku měsíčně v mezikvartálním srovnání, meziročně dokonce více než 2 000 korun napříč všemi dispozicemi – viz Tabulka 3. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo na portálu UlovDomov.cz inzerováno celkem 11 145 nabídek pronájmu v Praze, což znamená mezikvartální pokles o deset procent. Nejvíce nabídek bylo tradičně na dispozici 2+kk, která tvořila skoro třetinu.

Jak se bude situace v Praze vyvíjet v dalších měsících je podle Březiny věštění z křišťálové koule. „Stát nás dlouhodobě ubezpečuje, že díky očkování se vše vyřeší do léta, ale jistotu nemáme. Trh s nájemním bydlením se mění poměrně dynamicky, loňský rok s kolísáním nahoru a dolů byl toho důkazem,“ uvedl Martin Březina, podle kterého důležitým indikátorem návratu k ‚novému normálu’ bude především nastartování turistického ruchu a také podzimní návrat vysokoškoláků. „Řada z nich už dlouho nebydlí na kolejích, ale soukromě v nájmech a podnájmech, které v době online výuky logicky nepotřebují, což v univerzitních městech jako je Praha, Brno nebo Olomouc má citelný dopad,“ uvedl Březina.

V Brně ceny klesaly v loňském roce, nyní se tento trend zastavil a pohyb je pouze minimální. Byt kategorie 2+kk aktuálně vyjde v moravské metropoli na průměrných 13 500 korun měsíčně. Dispozice 2+1 pak na 13 000 korun měsíčně. Nejpoptávanější kategorie bytů tak dle dat UlovDomov.cz přesně odpovídají průměrným cenám za rok 2019. Byty nejmenší rozlohy, čili 1+kk a 1+1, vychází na 10 000 korun měsíčně, resp. 9 500 Kč, tedy u prvního jmenovaného případu opět stejně, ale u druhého dokonce o 490 korun levněji, než tomu bylo v průměru za rok 2019. U dispozice 3+1 je evidováno mírné zdražení o 500 korun měsíčně na 15 500 Kč. Dispozice 3+kk pak vychází také o něco málo dráž než v roce 2019, konkrétně o 450 Kč, čili na 18 450 korun měsíčně. Mezikvartálně se průměrné ceny brněnských nájmů téměř nepohnuly.

Co se týká objemu inzerce, v prvním čtvrtletí roku 2021 bylo v Brně inzerováno 2204 nabídek. Oproti posledním kvartálu 2020, kdy jich bylo na portálu UlovDomov.cz inzerováno celkem 1 841, to znamená nárůst o 20 %. Nejvíce nabídek nebylo na dispozici 2+kk, jako tomu bývá obvykle, ale na byty dispozice 1+1, a to převážně v širším centru města. Právě u bytů malé rozlohy, tedy 1+1 a 1+kk byly mezikvartálně nejvyšší absolutní nárůsty počtu inzertních nabídek. Procentuálně pak zaznamenala analýza u dispozice 1+1 nárůst téměř 40 % a u dispozice 1+kk nárůst 16 %. „Zdá se, že majitelé pouští na trh malé byty ve snaze pronajmout je dlouhodobě. Jde o byty, které byly svou rozlohou původně vhodné pro krátkodobý pronájem turistům či dojíždějícím za prací. Dříve si takové byty pronajímali i studenti, kteří chtěli bydlet samostatně nebo třeba ve dvou, ale během distanční výuky si byt ve městě vydržovat nechtějí,“ komentuje situaci Martin Březina.

Zdroj informací

UlovDomov.cz s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

22. dubna 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1655 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál