Bezpečné online hlasování přes blockchain zažívá boom: během lockdownu vzrostlo trojnásobně

Bezpečné online hlasování přes blockchain zažívá boom: během lockdownu vzrostlo trojnásobně

Výrazný meziroční nárůst zájmu o používání blockchainové hlasovací platformy Polys zaznamenala mezi prosincem 2020 a únorem 2021 bezpečnostní společnost Kaspersky. Platforma Polys vznikla na podporu inovativních projektů na Kaspersky Innovation Hub a ve sledovaném období na ní proběhlo třikrát více online hlasování než za stejné období před rokem. Vyplývá to z analýzy anonymizovaných metadat z této platformy. Zatímco dva dosud nejčetněji zastoupené sektory, které využívaly Polys - vzdělávací instituce a nevládní organizace - si svoje pozice zachovaly, podíl uživatelů z dalších oborů se výrazně proměnil.

Lockdownová opatření, která od března 2020 zasáhla více než 100 zemí, způsobila přesun mnoha aspektů každodenního života do on-line prostoru, včetně práce, nakupování a sociálních interakcí. Analýza anonymizovaných dat z blockchainové hlasovací platformy Polys ukazuje, že lidé začali využívat online přístup častěji také pro společná rozhodování. Blockchainová technologie je pro tyto účely mimořádně vhodná, protože pomáhá zabránit manipulaci s daty. Využívá se například i pro operace s kryptoměnami.

Aby analytici zjistili, jak pandemie ovlivnila rozsah hlasování na dálku, zkoumali statistiky tři měsíce před přijetím globálních protikoronavirových opatření, počínaje prosincem 2019, kdy mnoho organizací hodnotilo svoje výsledky ke konci roku. Tyto statistiky pak byly porovnány s údaji od prosince 2020 do února 2021.

Fyzické hlasování kvůli koronaviru ustoupilo

V tomto období bylo při online hlasování nejaktivnějším sektorem vzdělávání – organizace z tohoto odvětví provedly 60 % všech akcí online, zatímco rok předtím to bylo pouze 43 % hlasování. Následovaly nevládní organizace, které touto metodou provedly 17 % hlasování, což je o dva procentní body více než ve stejném období loňského roku. Vzrostl také podíl vládních organizací a stran, a to ze 6 na 10 %. To z nich učinilo třetí nejaktivnější odvětví, které předstihlo hlasování o záležitostech v podnikání.

To však není jediná změna zaznamenaná v průběhu roku. Jelikož shromažďování velkých skupin osob bylo obecně zakázáno, na veřejných akcích se konalo méně než 1 % hlasování, zatímco dříve do této kategorie spadalo 7 % hlasování. Odborníci si také všimli, že společná rozhodování o místních iniciativách rovněž poklesla, a to ze 3 % v období od prosince 2019 do února 2020 na 1 % koncem tohoto roku, což naznačuje, že tyto projekty byly pozastaveny. V období od prosince 2020 do února 2021 se však jejich podíl vrátil na 3 %, protože se debaty o místních iniciativách zase obnovily.

„Zaznamenali jsme rostoucí zájem a důvěru v hlasování prostřednictvím blockchainové technologie. V uplynulém roce se lidé na naši platformu nejen vrátili, ale poradili také svým přátelům a kolegům, aby ji rovněž vyzkoušeli. Zjistili jsme například, že po online hlasování v oblasti vzdělávání hlasovala na naší platformě také místní firma. Kvůli opatřením na omezení osobních kontaktů se bezpečné online hlasování stalo téměř jediným způsobem, jak pokračovat ve společném rozhodování, což urychlilo jeho využívání,“ vysvětluje Alexander Sazonov, vedoucí produktu Polys.

Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější.

Zdroj informací

Kaspersky a NejBusiness.cz

Datum

20. dubna 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2374 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál