YIT hodnotí první čtvrtletí: prodeje oproti plánu zvýšila o téměř 70 %

YIT hodnotí první čtvrtletí: prodeje oproti plánu zvýšila o téměř 70 %

Společnost YIT za první kvartál roku 2021 navýšila realizované prodeje o 68 %. Z původně plánovaných 68 bytů našlo svého nového majitele dokonce 112 jednotek. S ohledem na obrovskou poptávku po novém bydlení developer nabídl nyní ke koupi bytové jednotky v dalších dvou budovách projektu Koti Libeň. Hrubá stavba všech domů by měla být dokončena v závěru letošního roku, kolaudace by pak měla proběhnout na přelomu let 2022 a 2023. Práce dále běží také na druhé etapě komplexu Ranta Barrandov, v pořadí deváté fázi čtvrti Suomi Hloubětín a na revitalizaci bývalé továrny Meopta do podoby rezidence Parvi Cibulka se stylovým loftovým bydlením. Souběžně s tím pokračuje YIT v přípravě dalších projektů, hledání nových akvizičních příležitostí a v rozšiřování svého portfolia nájemních bytů.

YIT utvrdila svou pozici mezi pěticí předních českých rezidenčních developerů, když se během prvních tří měsíců letošního roku postrala o razantní nárůst svých plánovaných prodejů. Na zvýšeném zájmu o koupi nových bytů se podepsali mimo jiné investoři, kteří v současné nejisté době poptávají dlouhodobý a bezpečný způsob, jak uložit a zhodnotit své peníze. „Investice do bytu se řadí k těm nejstabilnějším, nemovitosti neztrácí na hodnotě, naopak je vidět z předchozích let, že stále rostou,“ vysvětluje obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová a dodává: „Spousta lidí je nakupuje právě s touto vidinou, nicméně jsou pak překvapeni, kolik starostí a zařizování je následně čeká. Naši činnost jsme tak již v minulosti pro naše klienty rozšířili o komplexní služby nájemního bydlení, kdy investorům a majitelům zajistíme veškerý servis od vybavení interiéru nábytkem a sehnání vhodného nájemce přes vyřizování smluv a hlídání plateb až po údržbu a kompletní správu pronájmu.“

I když bude výstavba a prodej bytů do osobního vlastnictví stále tvořit většinu portfolia společnosti, s ohledem na poslední trendy se YIT plánuje v mnohem větší míře věnovat nájemnímu bydlení – pro tyto účely se chystá letos z celkového počtu 400 až 650 nových bytů vyčlenit cca 20 %. Hned několik desítek jednotek k pronájmu zařadí do připravovaného projektu Lappi Hloubětín, který vznikne v těsném sousedství areálu Suomi Hloubětín a dohromady tak vytvoří jeden z největších rezidenčních komplexů v Praze.

V reakci na přetrvávající nedostatečnou nabídku na trhu bydlení YIT přichází i v období pandemie koronaviru s výstavbou nových rezidenčních projektů. Byť se lidé nyní nacházejí v ekonomicky nejisté situaci, na trhu s novými byty se výrazné dopady epidemie neprojevily. „Vysoká poptávka po koupi vysněného bydlení či nemovitosti na investici neutichá. To pociťujeme také u projektu Koti Libeň, v němž jsme začátkem roku spustili prodeje první etapy B a s ohledem na velký zájem je více než polovina prodaná. Od dubna tak mohou zájemci nově kupovat byty i ve zbývajících dvou budovách A a C,“ uvádí Dana Bartoňová.

Rezidenční projekt Koti Libeň, jehož název znamená ve finštině domov, vyroste mezi ulicemi Františka Kadlece a Červená Báň na Praze 8. Celkem 3 domy o čtyřech až pěti podlažích vytvoří polouzavřený blok ve tvaru písmene U. Nabídnou bytové jednotky s dispozicemi od 1+kk do 5+kk a podlahovou plochou až 114 m². K většině z nich bude náležet balkon, terasa či předzahrádka s orientací do vnitrobloku nebo nové klidné vnitřní ulice. Ta poslouží jako vjezd do podzemních garáží. V projektu se budou nalézat sklepy a sklepní kóje, kočárkárny, místnost pro mytí kol a psů a také dostatek zeleně. Architektonický návrh v moderním a minimalistickém designu respektuje okolní zástavbu a obsahuje rovněž prvky udržitelného rozvoje.

Kromě toho developer pokračuje v realizaci a přípravě dalších svých projektů. V areálu Suomi Hloubětín postupně roste téměř 900 bytů. V současnosti je ve výstavbě již devátá etapa Vantaa s celkem 104 komfortními byty, z nichž už zbývá volných jen posledních pár. Momentálně probíhají práce také na druhé fázi rezidence Ranta Barrandov se 118 nízkoenergetickými jednotkami ve finském stylu. Prodáno je téměř 70 %. U obou těchto etap se kolaudace plánuje v tomto roce. Ve výstavbě je rovněž unikátní projekt Parvi Cibulka vznikající přestavbou bývalé továrny Meopta, který zahrne 150 moderních bytů loftového typu v několika originálních variantách. K dokončení hrubé stavby by mělo dojít letos na jaře. Nové projekty pak YIT chystá například v Praze 9, 11, 12 a 15.

YIT a YIT Stavo

Společnost YIT (výslovnost: vaj aj tý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila 20 projektů (včetně jednotlivých etap větších celků, které samy o sobě de facto představují středně velké bytové projekty). Ve výstavbě jsou nyní 4 projekty: Ranta Barrandov, Koti Libeň, revitalizace původní továrny Meopta na rezidenční projekt Parvi Cibulka a přelomový projekt Suomi Hloubětín s 10 etapami bytových domů. Na ploše původního 9hektarového brownfieldu v Hloubětíně vzniká nová čtvrť s bydlením, obchodními prostory a školkou, ve které najde domov více než 2 500 obyvatel. YIT čtvrť dále rozšíří o nový polyfunkční projekt Lappi Hloubětín s téměř 290 byty a komerčními prostory o výměře cca 3 500 m², jehož výstavbu plánuje zahájit letos. Další projekty má developer v přípravě.

YIT již dokázala splnit svůj ambiciózní plán a zařadila se mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze. V oblasti CSR YIT dlouhodobě podporuje Kliniku dětské chirurgie FN Motol a s ní spjatou nadaci Konto „Dětská chirurgie Motol", kterou zaštiťuje herečka Tereza Brodská.

K 1. únoru 2018 proběhla fúze finské YIT s další přední stavební firmou ve Finsku - společností Lemminkäinen (obě s více než stoletou tradicí). Nově vzniklá skupina, působící pod názvem YIT, je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku a řadí se na přední příčky v celé severní Evropě. Při všech svých stavbách dbá na trvalou udržitelnost a respekt k životnímu prostředí. Realizuje bytové i komerční nemovitosti a soustředí se zejména na projekty rozvoje velkých městských urbanistických celků. Její obrat v roce 2020 dosáhl téměř 3,1 mld. eur. Skupina aktuálně působí v 9 zemích: Finsku, Rusku, Švédsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, České republice, Slovensku a Polsku. Pracuje pro ni téměř 7 500 lidí. Akcie společnosti YIT jsou kotovány na burze v Helsinkách.

Zdroj informací

YIT Stavo s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

18. dubna 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1406 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál