NÁBYTEK ROKU 2021 a statistiky nábytkářského průmyslu

NÁBYTEK ROKU 2021 a statistiky nábytkářského průmyslu

Ve čtvrtek, 15. dubna měl být zahájen v Praze - Letňanech veletrh nábytku a interiérů FOR INTERIOR. Bohužel, všem známé okolnosti konání veletrhu již po druhé neumožnily. Nepřízeň ovšem nezastavila dnešní vyhlášení ceny Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2021. A co je nejdůležitější, koronavirová pandemie neměla žádný vliv na kvalitu výrobků, které jsou v letošním roce oceněny! Jedná se o dvanáctý oficiální ročník ocenění NÁBYTEK ROKU.

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2021 je „MUUNA“, kterou pro výrobní společnost RIM CZ a.s., navrhnulo italské designérské duo Massimo Costaglia & Giulio Mazzanti.

Do stylových kanceláří i do domácích pracoven skvěle zapadne nová kancelářská židle Muuna. Na rozdíl od jiných kancelářských židlí nejsou na první pohled vidět žádné ovládací prvky. Pečlivě začalouněná židle je totiž vybavena SELF mechanikou, která všechno nastavení připraví sama. Díky skvělé ergonomii všem padne jako ulitá. Muuna vznikla v době pandemie a výrazně tak zaplnila prázdné místo v portfoliu RIM jako „domácí“ pracovní židle…

Hodnotitelská komise ve shodě k volbě dodává: „Komise, podobně jako v minulosti, ocenila inovativní a velmi čistý design výrobku. V letošním roce jsme se rozhodli pro velmi náročnou kategorii kancelářského sezení. U křesílka MUUNA se nejedná o produkci, která by byla jen pouhou skládačkou dílů různých subdodavatelů. Za několik měsíců se s největší pravděpodobností začneme opět vracet do měsíce opuštěných kanceláří a budeme v těchto prostorech opět trávit velkou část našeho života. Přitom pohodlný, elegantní, praktický a oku lahodící interiér je jedním za základních předpokladů pro vysokou výkonnost!“

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

  • Stůl „01“, výrobní společnosti FORM, spol. s r.o., design: Luka Križek, IO studio

Celodřevěný stůl 01 využívá krásy tradiční výroby stolů a přednosti původní truhlářské technologie posouvá do současné doby. Výtvarný charakter je postaven na čitelném a jednoduchém konstrukčním principu a svým minimalistickým vzhledem se stůl stává univerzálním produktem vhodným k použití do různorodých typů interiérů. Nohy stolu jsou konstrukčně spojeny v místě horní desky a tento vizuálně přiznaný konstrukční prvek vytváří atraktivní detail. Díky jednoduchým tvarům na sobě stůl nechává vyniknout atraktivitu masivního dřeva. Stoly byly navrženy jako rodina rozměrově různých stolů a nabízejí architektům či uživatelům široký záběr použití.

  • Židle „TAMMI“, výrobní společnosti JELÍNEK - výroba nábytku s. r. o., design: Sabina Stržínková

Židle TAMMI z pera nadějné mladé návrhářky Sabiny Stržínkové je dubová celodřevěná s čalouněným sedákem. Nohy ve tvaru otevřeného „A“ jsou v horní části vetknuté do područky židle včetně viditelného čepového spojení. Vrchní část tvarovaného opěráku židle je možno zvýraznit odlišnou barvou.

Tomáš Jelínek z firmy JELÍNEK - výroba nábytku k tomu říká: „Naším záměrem bylo rozšířit nabídku námi vyráběného nábytku o netradiční řešení lehké jídelní židle s područkou s využitím 5ti-osého obrábění dřeva. I když je naše firma známější výrobou zdravotních matrací a ložnicového nábytku z dubového masivu, nechceme zůstat pozadu ani v oblasti sedacího nábytku. Širokou škálou výrobků se prezentujeme již od založení firmy v roce 1897“.

  • Stůl a židle „ELICA“, výrobní společnosti Kaplan nábytek s. r. o., design: Studio KAPLAN DESIGN

Elica je zrozena z přírody a její příběh je příběhem touhy překonávat překážky a schopnosti dosáhnout i toho nejodvážnějšího cíle. Stůl je do posledního milimetru vyroben z přírodního dřeva a má skvělý rozkládací mechanismus. Jeho čepovaná a lepená konstrukce je tradiční a zároveň unikátní. Jednatel společnosti, pan Lukáš Kaplan říká: "Ctíme hodnoty přírody, proto na desky stolů vybíráme široké lamely dřeva tak, aby jejich originální kresba dokonale navazovala jak na hlavním plátu, tak na rozkládacích deskách. Stůl Elica vyrábíme z buku, dubu nebo amerického ořechu v mnoha rozměrech, s rozkladem různých délek nebo i bez něj. Používáme dřevo z certifikovaných lesů".

Elica je klasická židle s jedinečnými tvary a dokonale propracovanými detaily. Spojení předních noh nápadně připomíná design stolu Elica. Linie plynule přechází přes tvarovaný lub do zadních noh. Ty jsou precizně napojeny na propracované detaily jednoduchého opěradla. Lukáš Kaplan dodává: "Židle Elica je i přes svoji vysokou pevnost velice pohodlná a lehká. Elica z dubového dřeva neváží víc než 4 kilogramy. Manipulace s ní je i díky jejímu opěradlu hračka. Židli Elica dále vyrábíme v buku nebo americkém ořechu. Samozřejmostí je možnost volby moření, povrchové úpravy přírodním olejem nebo matným lakem a v neposlední řadě i možnost výběru čalounění z mnoha odstínů látek a přírodních kůží".

  • Kolekce „SPOT“, výrobní společnosti LD Seating s. r. o., design: LD Seating

Novinka SPOT je kolekce jednoduchých stolků a čalouněných taburetů, které se hodí jak k vytvoření minimalistického odpočinkového místa v kanceláři, tak pro stylové vybavení kaváren a barů. Výrobce nabízí taburety a stolky ve třech ergonomicky praktických výškách, nízké, střední a vysoké. Barvu a materiál čalounění pěnového sedáku si zákazník může zvolit ze široké nabídky látek sám, aby taburet dokonale vyhovoval ladění interiéru. Ocelové podnože taburetů i stolků jsou standardně nabízeny v šesti základních barvách jako černá, modrá, červená, žlutá, zelená, bronzová. Možností je i osadit stůl na zakázku vyráběnou deskou.

  • Mobilní pracoviště „NOMAD“, výrobní společnosti LE BON, spol. s r. o., design: Jiří Pelcl

Mobilní pracoviště NOMAD může být součástí zařízení bytu i administrativního prostoru. V obou případech šetří prostor i finance. Pracovní desku lze snadno složit a celý prostor zavřít a zamknout. NOMAD je na kolečkách, takže jej lze snadno přesunout z místnosti do místnosti. Kromě vyobrazeného ořechového dřeva jej výrobce nabízí v zakázkovém provedení podle specifikace zákazníka.

  • Kolekce „ORGANIX“, výrobní společnosti RIM CZ a. s., design: Kai Stania

Vize vtělená do organických tvarů, poctivá kvalita a lehkost bytí. Prostě všechno, co si dnešní doba žádá. Organix je nová kolekce křesla a dvou sedaček. Organické tvary proporčně atypického sezení jsou tu pro chvíle, kdy je potřeba načerpat novou energii nebo probrat všechno důležité u šálku kávy. Tým konstruktérů RIM CZ již nyní pracuje na rozšíření této kolekce o nové prvky, které očekáváme letos na podzim!

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2021“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.

Členové hodnotitelské komise:

Složení komise (řazeno abecedně):

  • doc. Ing. arch. Boris Hála, Ph.D.
  • MgA. Jaroslav Juřica, M.A.
  • Ing. arch. Lubomír Končinský
  • PhDr. Dagmar Koudelková,
  • Ing. Milan Vrbík

Partneři a záštita:

GENERÁLNÍ PARTNER OCENĚNÍ:

společnost ABF, a.s., organizátor veletrhu FOR INTERIOR

ABF, a.s. je organizátorem veletrhů a společenských akcí v areálu PVA EXPO PRAHA. PVA EXPO PRAHA jsou nejmodernější veletržní prostory v Praze. Sedm moderních ocelových hal o ploše 35 000 m², velkokapacitní parkoviště s několika tisíci parkovacích míst poskytuje těmto akcím exkluzivní zázemí.

ABF je organizátorem největšího souboru veletrhů bydlení FOR HABITAT, FOR GARDEN a FOR INTERIOR. Tyto jarní veletrhy přináší každý rok novinky z oboru bydlení, interiérů, designu a zahrad. Veletrhy navštěvují desítky tisíc lidí. Stovky expozic doplňuje velké množství zajímavých doprovodných programů, jako jsou workshopy, přednášky, výstavy atd.

PARTNEŘI OCENĚNÍ (řazeno abecedně):

Blum, s.r.o.

Firma Blum je výrobce nábytkového kování, aktivní na celosvětové úrovni. Hlavní sortiment produkce představují systémy výklopů, závěsů a výsuvů pro nábytek. Kování BLUM přináší komfort při otvírání a zavírání nábytku ve všech místnostech v bytě, zejména v kuchyni. Kromě výroby nábytkového kování v osmi závodech v Rakousku, v jednom montážním závodě v Polsku a dvou závodech v USA, se zabývá také průzkumem jeho využití v hotovém nábytku. Výsledkem pozorování kování v praxi u zákazníků v domácnostech a také výsledkem testů, jsou výrobky vysoké kvality, na které poskytuje firma BLUM „Doživotní záruku“. BLUM přesvědčuje hlavně díky kvalitě, promyšlené funkci, designu a dlouhé životnosti.

Démos trade, a.s.

Společnost Démos trade, a.s. je mezinárodním prodejcem materiálů pro výrobu nábytku, design interiérů a stavby, s širokou prodejní a skladovou sítí, včetně moderních vzorkoven. Zákazníci jsou zejména výrobci nábytku a bytových zařízení, truhlářské firmy, architekti a realizátoři interiérů.

Dřevozpracující družstvo

Dřevozpracující družstvo (DDL) je komplexním dodavatelem dřevotřískových desek, dřevovláknitých (MDF) desek, laminovaných dřevotřískových a MDF desek, nábytkových dílců a nábytkových setů, sušeného a surového stavebního řeziva, palubek a pelet. Klíčovou kompetencí DDL jsou dodávky nábytkových dílců a kompletních nábytkových setů. Provozní kapacita a moderní výrobní technologie umožňují uspokojit veškeré nároky na prvotřídní kvalitu, ať již v oblasti velkosériové či malosériové výroby nebo výroby na zakázku.

Egger CZ s.r.o.

EGGER je rodinný podnik, který byl založen v roce 1961 v Tyrolsku a řadí se mezi nejdůležitější dřevozpracující výrobce v Evropě. Společnost v minulosti nepřetržitě rostla, objevovala nové trhy a stále proniká do nových oblastí podnikání. I když skupinu EGGER tvoří 18 závodů v 8 různých zemích, stále je výchozím bodem St. Johann v Tyrolsku v Rakousku, přičemž vlastní obchodní zastoupení je ve všech důležitých průmyslových zemích světa.

Hettich ČR k.s.

Hettich je výrobce nábytkového kování vysoké kvality: závěsy, výsuvy, zásuvkové systémy, kování pro posuvné a skládací dveře a úchytky. Zákazníky jsou výrobci sériového i zakázkového nábytku, distributoři materiálů pro truhláře a obchodní domy pro kutily. Hettich jako jeden z největších celosvětových výrobců nábytkového kování spojuje inteligentní techniku, funkčnost a design. Hettich nabízí svým obchodním partnerům široký servis s aktivní podporou.

KRONOSPAN CR, spol. s r.o.

Kronospan je světový leader ve výrobě desek na bázi dřeva. Využívá pokročilé technologie a v mnoha směrech je průkopníkem ve svém oboru jak ve vývoji, tak v inovacích svých produktů. Produkty Kronospan mají široké spektrum uplatnění v interiéru i ve stavebnictví.

REHAU, s.r.o.

Firma REHAU, přední zpracovatel polymerů je aktivní v prostředí, které se orientuje na inovace a technologie. Po desetiletí získávané zkušenosti, znalosti procesů a materiálů i kompetence v oboru nástrojů z ní činí kompetentního partnera v oblasti komplexních procesů vzniku nových produktů. Výzkum a vývoj podporuje její tři oblasti činnosti – stavebnictví, automobilový průmysl a ostatní průmysl – ve snaze nabídnout zákazníkovi vždy optimální užitek a přidanou hodnotu. Jedním z významných oborů je divize produktů pro nábytkářský průmysl. I v tomto oboru patří REHAU k inovativním výrobcům, který trvale investuje do vývoje nových nábytkových hran, profilů, roletkových systémů, ale např. i do vývoje nových povrchů plošných materiálů. Dlouhodobě zaměřená řešení dělají z firmy REHAU nezávislého a spolehlivého partnera pro zákazníky po celém světě.

ŠPINAR - software s.r.o.

Společnost ŠPINAR - software patří již více než 20 let mezi významné a stabilní firmy v oboru dodavatelů výrobních softwarů. Má vyvinut vlastní optimalizační a informační program s vazbou na grafické výstupy pro nábytkářský a dřevařský průmysl. ŠPINAR - software je od svého vzniku aktivní na tuzemském i zahraničním trhu. Programové produkty firmy ŠPINAR – software úspěšně využívají jak největší nábytkářské firmy, tak malé truhlářské dílny.

ŠPINAR - software se aktivně věnuje i podpoře výuky programových technologií na vysokých a středních školách. V oboru programových technologií organizuje mezinárodní soutěž „Studentských projektů“. Majitel společnosti ŠPINAR – software, Ing. Milan Špinar k tomu říká: „Vizí firmy je vývoj programů tak, aby tento software poskytoval uživateli co největší časový prostor na kreativitu a vlastní navrhování“. 

MA-DONA s.r.o.

Společnost Ma - Dona je zpracovatelem polyuretanových, polyetylénových, filtračních a speciálních pěn. Využití těchto polotovarů je nejenom v nábytkářském průmyslu, ale i v obalovém nebo automobilovém průmyslu. Ma - Dona nabízí individuální řešení i jednoduché desky a výseky. Pro výrobce nábytku nabízí polotovary ze standardní i studené pěny. Dále pěny se sníženou hořlavostí nebo viscoelastické pěny, RE pěny, polyethylenové pěny atd.

Zdroj informací

Asociace českých nábytkářů a NejBusiness.cz

Datum

17. dubna 2021

Ke stažení

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2724 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál