Evropa žije v iluzi nízkého počtu krachujících firem. Realita ji však brzy probudí

Evropa žije v iluzi nízkého počtu krachujících firem. Realita ji však brzy probudí

Hospodářská krize způsobená pandemií Covid-19 měla přinést krachy firem a růst platební neschopnosti v celé eurozóně. Loni však překvapivě došlo k poklesu úpadků firem ve všech hlavních evropských ekonomikách. „Podle naší analýzy existuje vysoký počet tzv. skrytých insolvencí. Ty byly spíše odloženy, než aby se jim skutečně zabránilo. V Evropě je velký počet neživotaschopných společností, jejichž bankrot je jen otázkou času,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Skutečný dopad krize Covid-19 zůstane nejasný, dokud podniky nezveřejní své finanční zprávy. Proto Coface simuloval skutečné finanční zdraví podniků „Naše simulace ukazují, že i přes stabilizační účinek vládní podpory se finanční zdraví podniků v roce 2020 znatelně zhoršilo - což by normálně vedlo k nárůstu insolvence. Podle našeho modelu měla insolvence v roce 2020 vzrůst o 19 % ve Španělsku, o 6 % ve Francii, o 6 % v Německu a o 7 % v Itálii. To, že místo toho počty insolvencí poklesly, naznačuje, že mnoho insolvencí bylo spíše odloženo než zastaveno. Rok 2020 tak zanechal velké množství „skrytých insolvencí“, které se projeví v budoucnu,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

„Odhadujeme tedy velikost skrytých insolvencí na přibližně 44 % insolvencí z roku 2019 ve Francii (22 500), 39 % v Itálii (4100), 34 % ve Španělsku (1600) a 21 % v Německu (3950). Bez státního zásahu by insolvence byly řádově vyšší. V tomto smyslu je úspěch vlád při záchraně firem malým zázrakem hospodářské politiky. Údaje o platební neschopnosti roku 2020 jsou však do značné míry fikcí,“ upřesňuje Ján Čarný.

Německo: bankrotů v automotive přibývá

V Německu Coface odhaduje počet skrytých insolvencí na 3950 (což je 21 % insolvencí z roku 2019). Na začátku pandemie přitom společnost Coface očekávala, že se insolvence v Německu v roce 2020 zvýší o 9 % - ale nakonec poklesly o 15 %.

„Tento výsledek je částečně způsoben tím, že německá vláda dočasně uvalila moratorium na insolvenční řízení. Chtěla tak získat čas, aby se mohla v hospodářství pozitivně projevit její stimulační opatření na podporu ekonomiky. I přesto německá odvětví kovovýroby a automobilového průmyslu, která byla v recesi již před pandemií, zaznamenala loni v porovnání s rokem 2019 nárůst insolvence,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Francie: Osud 22 000 firem je nejasný

Ve Francii je nyní podle analýzy Coface až 22 000 firem se „skrytou insolvencí“. Ta se bude postupně projevovat od letoška až do roku 2022.

V jednotlivých odvětvích francouzské ekonomiky odhaduje Coface počet skrytých insolvencí na 8600 ve stavebnictví, 1800 v maloobchodu, 1500 ve zpracovatelském průmyslu, 1200 v maloobchodu a 800 v dopravě. Ačkoliv hospodářská krize ovlivnila jednotlivá odvětví ekonomiky nerovnoměrně, počet insolvencí poklesl ve všech z nich.

Bez pomoci Fondu solidarity by u francouzských firem došlo k výraznému poklesu jejich provozních výsledků. Například v odvětví ubytovacích a stravovacích služeb by tento pokles podle analýzy Coface byl přibližně 109 % místo vykázaných 17 %. Vliv platební neschopnosti na ztrátu pracovních míst byl díky státní pomoci redukován – ta dosáhla 126 000 ztracených pracovních míst, což je nejnižší úroveň od roku 2006.

Španělsko: Krácení pracovní doby pomohlo

Krácení pracovní doby, ke kterému přistupují mnohé firmy v době pandemie, se ve Španělsku osvědčilo. Výpočty Coface například v maloobchodě naznačují, že tato opatření omezila pokles zisků ve druhém čtvrtletí na propad o 26 % - ve srovnání s 67% poklesem, k němuž by došlo, pokud by kratší pracovní doba nebyla zavedena.

Tato opatření nicméně nedokázala zabránit ve druhé polovině roku 2020 dramatickému nárůstu platební neschopnosti v odvětví cestovního ruchu – meziročně až o 90 %. Celkově odhaduje Coface počet španělských firem ve skryté platební neschopnosti na 1 600 (34 % celkové úrovně z roku 2019).

V Itálii Coface odhaduje velikost skrytých insolvencí na přibližně 39 % celkové úrovně v roce 2019 (4100 insolvencí). Podle výpočtů společnosti Coface se ale měla platební neschopnost zvýšit o 7 %.

Znepokojující výhled

Ne všechny skryté insolvence se však podle Coface projeví již letos. Rozhodující bude kontinuita insolvenčních moratorií, opatření na podporu ekonomiky a podpora firem ze strany bank. Proces „dohánění“ skryté platební neschopnosti z minulých měsíců v letošním a příštím roce bude přímo úměrný postupnému ukončování protiepidemických opatření a návratu do normálu. Ten zas bude závislé na rychlosti proočkování populace jednotlivých zemí.

„Růst počtu insolvencí bude záviset na vůli států pokračovat v poskytování podpory firmám. Zejména proto, že drtivá většina společností začne splácet státem garantované půjčky až od roku 2022 - jako je tomu například ve Francii),“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Coface: for trade - Building business together

70 let zkušeností dělá ze společnosti Coface předního světového odborníka na pojištění pohledávek, řízení rizik a globální ekonomiku. Naším posláním je pomáhat firmám v jejich rozhodování o finančních rizicích spolupráce s obchodními partnery a asistovat jim se zabezpečením inkasa pohledávek. Jsme partnerem, který profesionálně hodnotí finanční rizika obchodní spolupráce a přispívá tak k rozvoji a ochraně obchodních vztahů našich klientů. Celosvětově podporuje skupina Coface 50 000 klientů. V roce 2019 zaměstnávala přibližně 4250 osob ve 100 zemích světa a její obrat dosáhl 1,5 miliardy EUR.

Zdroj informací

Coface a NejBusiness.cz

Datum

5. dubna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.2861 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál