Češi ve velkém zahradničí. Zahrada je pro ně místem odpočinku i alternativou k dovolené v době Covidu.

Češi ve velkém zahradničí. Zahrada je pro ně místem odpočinku i alternativou k dovolené v době Covidu.

Tři čtvrtiny Čechů – alespoň čas od času – zahradničí. A zahrady se stávají i místem, kde hledáme azyl v době pandemie. Téměř čtvrtina respondentů výzkumu Equa bank totiž zahradničení a své zahradě věnovala během pandemie více času než před ní. A rostou i investice do tohoto koníčku – téměř pětina Čechů totiž vydává v době pandemie více peněz na zahraničení než v době před ní. Equa bank identifikovala i nový fenomén – roste počet lidí, kteří zahradnické potřeby nakupují on-line. Nyní se jejich počet vyhoupl až na jednu třetinu.

Zahradám a zahradničení se věnují tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu Equa bank. Téměř polovina Čechů (47 %) má přitom vlastní zahradu hned u domu či nemovitosti, ve které bydlí. 11 % se pak zahradničení věnuje na chalupě či u své rekreační nemovitosti a 8 % pak na zahrádku dojíždí mimo své bydliště – například do zahrádkářské kolonie. Desetina Čechů zahradničí na zahradě, která jim nepatří, ale je v majetku některého z dalších členů rodiny a příbuzenstva a o zahradu se místo nich starají.

Zahradu nemá a zahradničení se nevěnuje jen opravdu malá část české populace – 24,4 % Čechů. Nicméně i z těch, kdo aktuálně zahradu nevlastní, téměř polovina – 43 % - uvažuje o tom, že by si v současné době ovlivněné pandemií zahradu pořídila nebo alespoň pronajala.

Místo u moře, rekreace na zahradě

Zahradničení se totiž stalo populární a dostupnou alternativou k omezenému volnočasovému a dovolenkovému cestování. Právě možnost strávit čas „ve vlastní přírodě“ – u sebe na zahradě – uváděla až polovina respondentů, jako to, co bylo pro ně kompenzací během pandemie, která nahradila cestování. Téměř čtvrtina respondentů (23 %) proto také zahradničení a své zahradě věnovala během pandemie více času než před ní.

Pro tři čtvrtiny Čechů je zahrada místem relaxace a odpočinku

Tři čtvrtiny respondentů počítají s částkou do 5000 Kč, kterou letos během jarních prací věnují na péči o zahradu tak, aby byla po zimě připravena na jaro a léto a stala se místem, kde budou Češi rádi trávit svůj volný čas – právě například místo cestování. Až téměř pětina Čechů (19 %) přitom své investice do zahrady v době pandemie navýšila a za nákupy spojené s péčí o ni vydá teď více peněz než dříve.

Právě relaxace a odpočinek jsou totiž pro téměř tři čtvrtiny Čechů (71 %) hlavní náplní času stráveného na zahradě. 52 % Čechů pak kromě relaxace a odpočinku má zahradu pro to, aby si vypěstovala vlastní ovoce a drobnou zeleninu pro vlastní spotřebu.

Místo letenek, kupují Češi na internetu zahradnické potřeby

Pandemie Covid nicméně neznamenala jenom větší příklon Čechů k zahradničení. Změnila také zvyklosti z hlediska pořizování vybavení a výsadby na zahradu. Nejmarkantnější je to ze srovnání oblíbenosti nakupování zahradnických potřeb v e-shopech. Před pandemií to bylo jenom kolem 20 % Čechů, kteří zahradnické potřeby kupovali on-line, nyní se jejich počet vyhoupl až na jednu třetinu. S nadsázkou se dá říct, že tak, jak Češi jednoduše a rádi kupovali dříve letenky on-line, se stejnou vervou se vrhli na nákup zahrádkářských potřeb on-line.

„Růst zájmu o on-line nákupy vybavení pro zahrady či terasy vidíme i na tom, jak tento segment posiluje v rámci našich odložených plateb PlatímPak,“ říká Petr Baťka, Head of External Sales Equa bank. A dodává „Nakupovat on-line zboží všeho druhu je stále populárnější. Raketovému růstu obliby e-shopů pomohla nejen pandemie a uzavření kamenných obchodů, ale zejména snadnost, rychlost a pohodlí nákupu z domova. Jednou z vychytávek, které se stále více prosazují, jsou právě odložené platby. Zjednodušeně řešeno: nakoupíte hned a platíte až pak. Zákazník e-shopu si vybere zboží a zvolí jako platební metodu PlatímPak. Pak dostane zboží, které si může v klidu prohlédnout, vyzkoušet a zkontrolovat. A buď si ho nechá a zaplatí za něj Equa bank do 30 dnů, nebo ho obchodníkovi jednoduše vrátí a bance nic neplatí. PlatímPak je zdarma, zákazník zaplatí pouze za zboží.“

Na tom, co nejvíce kupují v rámci přípravy na jarní práce, se Češi poměrně ve velkém shodnout. Přibližně polovina z nich kupuje na zahrádku semena nebo cibule (52,8 %), sazenice zeleniny (55,8 %), sazenice květin (51 %) a samozřejmě hnojiva (51,8 %), aby zahrádka prospívala a všechno na ní dobře rostlo.

Zdroj informací

Equa bank a.s. a NejBusiness.cz

Datum

3. dubna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2226 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál