Peugeot představuje svou vizi ekologické mobility: „POWER OF CHOICE“

Peugeot představuje svou vizi ekologické mobility:  „POWER OF CHOICE“

V roce 2040 bude téměř 5 miliard lidí žít ve městech. Udržitelná urbanizace je tak jednou z hlavních výzev 21. století. Snahu řešit tuto otázku přitom sdílejí i všichni obyvatelé měst. Faktory, jako jsou kvalita ovzduší, raketový rozvoj e-commerce či rozšiřování dopravních prostředků s alternativními pohony, mění charakter měst, dopravu a způsob života v městských centrech.

Peugeot se tomuto novému scénáři přizpůsobuje prostřednictvím globálního závazku z hlediska elektrifikace. Usiluje o dosažení 100% elektrifikované modelové řady do roku 2023. K dnešnímu dni ji tvoří městské vozy Peugeot e-208 a e-2008, ale také kompletní nabídka 100% elektrických užitkových vozů schopných zabezpečit veškeré přepravní a zásobovací potřeby.

Peugeot je poskytovatelem komplexní mobility s širokou nabídkou elektrických jízdních kol, skútrů a koloběžek, ale také zastoupením vozů Peugeot ve vozových parcích pro sdílení automobilů, jako je Free2Move. Peugeot také přináší ekologicky šetrná řešení, aby zajistil tzv. mobilitu či logistiku poslední míle.

Ve vyspělém světě se začíná prosazovat nový model města, který klade důraz na udržitelnost, vyhrazuje nové prostory pro chodce, jízdní kola a vozidla poháněná alternativními energiemi. Postupně se zbavuje vozů se spalovacími motory.

Peugeot jako poskytovatel mobility zajišťuje svým zákazníkům svobodu pohybu díky velmi rozmanité škále elektrifikovaných vozidel, jejichž výkon a dojezd se staly na trhu referenční hodnotou. Kompaktní vozy, SUV, užitkové vozy, kola, skútry... všechny kategorie mají v elektrifikační strategii značky Peugeot své místo.

Jedním z pilířů technologické ofenzivy značky Peugeot je filosofie „Power of Choice“. Nová generace elektrifikovaných vozů nabízí zákazníkům značky možnost zvolit si druh energie, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a využití, aniž by to bylo na úkor designu, komfortu, úrovně vybavení, prostornosti, nosnosti nebo potěšení z jízdy. Současně volba tvaru vozu nelimituje jeho použití. Tato filozofie se již stala realitou. V kategorii osobních vozů ji demonstrují modely Peugeot e-208, e-2008, 3008 Hybrid, 508 Hybrid a 508 SW Hybrid, v rámci užitkových vozů jde o Peugeot e-Expert, e-Traveller a e-Boxer. Všechny tyto vozy nabízejí stejný nákladový prostor a stejné asistenční systémy řízení jako jejich benzinové a naftové verze.

Nový Peugeot e-208

Nový Peugeot e-208 nabízí volnost pohybu ve městě i mimo něj. Baterie o velké kapacitě 50 kWh umožňuje dosáhnout dojezd až 340 km dle certifikačního protokolu WLTP. Motor o výkonu 100 kW (136 k) poskytuje točivý moment 260 Nm, funguje tiše a bez vibrací, zrychlení z 0 na 100 km/h dosáhne za 8,3 vteřiny. Nový Peugeot e-208 nabízí tři režimy řízení a s nimi širokou škálu možností jízdy: režim Eco pro optimalizaci dojezdu, režim Normal pro optimální komfort pro každodenní používání a konečně režim Sport pro maximální dynamiku a zážitek z jízdy. Peugeot e-208 je díky svému dojezdu, výkonům a ovladatelnosti vozem, který dokonale splňuje potřeby jízdy ve městě.

Nový Peugeot e-2008 obohacuje nabídku segmentu kompaktních SUV o vůz, který je delší, nižší, technologicky vyspělejší a úspornější než jeho předchůdce. Designéři značky ho vytvarovali tak, aby byl design vozu silný, robustní, působivý, ale také praktický. Stejně jako Peugeot e-208 je i model e-2008 vybaven motorem o výkonu 100 kW s točivým momentem 260 Nm a vysokokapacitní baterií 50 kWh s dojezdem až 310 km dle certifikačního protokolu WLTP. Tyto vlastnosti doplňuje tichý chod a vynikající dynamika při nulových emisích CO2. Baterie osazené do podlahy vozu zajišťují ideální těžiště a příkladnou rovnováhu mezi komfortem a jízdními vlastnostmi. Díky tomu je model e-2008 ztělesněním nejlepšího know-how značky Peugeot z hlediska nápravového systému.

Použitím platformy CMP/e-CMP, která byla určena pro elektrickou verzi vozu již od počátku návrhu, nebyla nijak omezena prostornost vozu. Při rozvoru 260 cm a celkové délce 430 cm je prostornost kabiny a druhá řada sedadel zcela kompatibilní s rodinným využitím vozu. I objem zavazadlového prostoru je stejný bez ohledu na verzi (s elektrickým nebo spalovacím motorem), v závislosti na vybavení může dosahovat až 434 litrů (norma VDA210).

Pokud jde o plug-in hybridní vozy, Peugeot připravil jednu z nejrozmanitějších nabídek na trhu.

Bestseller

Jeden z bestsellerů značky, nový Peugeot 3008, je k dispozici v plug-in hybridní verzi o výkonu 225 k s pohonem předních kol nebo 300 k s pohonem všech kol. Dalšími plug-in hybridními vozy jsou Peugeot 508 a 508 SW. Rozmanité způsoby použití, které umožňují režimy ZEV (100% elektrický), 4x4, Hybrid nebo Sport, zajišťují skutečnou radost z jízdy. Elektrický režim navíc přináší i zcela nové zážitky z řízení při absenci jakýchkoli vibrací, hluku, zápachu či nutnosti řazení rychlostí, a to vše s nulovými emisemi. Dojezdy v tomto režimu jsou navíc dostačující k pokrytí naprosté většiny potřeb.

V nedávné době představil Peugeot vozy 508 a 508 SW Peugeot Sport Engineered jako první z nové produktové řady vysoce výkonných vozů. Jde o dokonalé spojení sportovního charakteru a technologií. Touto kombinací Peugeot definuje principy nového odpovědného výkonu, který označuje jako Neo-Performance. Značka tak zahájila novou éru výkonosti, jaké ještě nikdy nebylo v rámci sériové výroby u značky Peugeot dosaženo. Motor může díky kombinaci tepelné a elektrické energie vyvinout výkon 360 k a točivý moment 520 Nm, a to s rekordně nízkými emisemi CO2. Tato kombinace sportovního charakteru a technologií umožňuje dosáhnout téměř okamžité odezvy, a podtrhuje tak význam potěšení z jízdy, které je samotnou podstatou DNA značky Peugeot. Tato vysoce výkonná verze dosahuje podle protokolu WLTP emise CO2 46 g /km, což odpovídá spotřebě 2,03 l/100 km.

Rychlý růst e-commerce, kdy je klíčová rychlost a bezpečné doručování do domu, ukázal v posledních letech, zejména v souvislosti s epidemií COVID-19, jak je důležité mít k dispozici flotilu elektrifikovaných užitkových vozů. Peugeot je dnes na tomto trhu jedním z hlavních hráčů, neboť nabízí 100% elektrické verze svých dodávek menších či větších rozměrů: nový Peugeot e-Traveller, e-Expert a e-Boxer.

Peugeot e-Expert a e-Traveller

Vozy Peugeot e-Expert a e-Traveller postavené na multienergetické modulární platformě EMP2 (Efficient Modular Platform) nabízí 100% elektrický pohon s maximálním výkonem 100 KW a maximálním točivým momentem 260 Nm, který je k dispozici ihned po nastartování pro okamžitou reaktivitu. Motor má nulové vibrace, je tichý, odpadá řazení rychlostí, nevydává zápach a samozřejmě neprodukuje žádné emise CO2. Elektrické hnací ústrojí je podobné jako u nového Peugeotu e-208 a nového SUV Peugeot e-2008. Došlo však k úpravě převodovky, která je kratší, aby lépe vyhovovala potřebám zátěže užitkových vozů. Jak e-Expert tak e-Traveller nabízejí dva různé dojezdy.  Kapacita lithium-iontových baterií je v závislosti na potřebách 50 kWh a 75 kWh. Umožňuje dosahovat dojezdu až 230 km (50 kW), resp. 330 km (75 kWh) dle certifikačního protokolu WLTP.

Nový Peugeot e-Boxer, věrný koncepci „Power of Choice“, nabízí širokou škálu verzí karoserie přizpůsobených každému použití a každé profesi. Na základě 3 rozvorů (300 cm, 345 cm a 404 cm) jsou verze dodávky se skříňovou karoserií dodávány ve 4 délkách (L1, L2, L3 a L4) a 3 výškách (H1, H2 a H3). Celkem jde o 5 různých verzí karoserie s užitečným objemem od 5 do 17 m³ a užitečnou hmotností až 1890 kg. Nový Peugeot e-Boxer je k dispozici také v jiných variantách, aby vyhovoval specifickým profesním potřebám. V nabídce základu pro přestavby jsou: šasi kabina (L2, L3 a L4), šasi dvoukabina (L3), plošina (L3 a L4). Baterie jsou umístěny pod podlahou, takže nezmenšují objem nákladového prostoru. Toto umístění také podporuje tuhost a díky optimálnímu rozložení hmotnosti zajišťuje stejný jízdní komfort jako u verzí vybavených spalovacím motorem. Nový Peugeot e-Boxer nabízí dvě úrovně dojezdu. Dostupné kapacity lithium-iontových baterií jsou v závislosti na požadavcích 37 kWh a 70 kW. 

Stejně jako u osobních vozů, ani u elektrifikovaných verzí užitkových vozů Peugeot nedošlo k omezení užitečných funkcí, modularity nebo možností specifických přestaveb pro profesionální zákazníky. Vozy umožňují také neomezený přístup do městských center.

Řada užitkových vozů Peugeot bude v letošním roce kompletně elektrifikována. Již brzy bude nabídka značky doplněna o 100% elektrickou verzi dodávky Partner. Hnací ústrojí tohoto vozu je převzaté od platformy eCMP a tvoří jej elektrická baterie o kapacitě 50 KWh chlazená vodou umožňující dobíjecí výkon až 100 kW, elektrický motor 100 kW/136 k a palubní nabíječka (jednofázová 7,4 kW a třífázová 11 kW). Současně s elektrickým užitkovým vozem e-Partner bude na trh uveden také jeho protějšek v osobním provedení - elektrická osobní dodávka e-Rifter.

Pokud jde o mobilitu poslední míle, Peugeot má v nabídce širokou škálu jízdních kol, koloběžek a elektrokoloběžek. Mezi jednostopé dopravní prostředky patří jízdní kolo eF01 z dílen designového centra Peugeot Design Lab. Tento produkt způsobil revoluci na trhu skládacích elektrických jízdních kol. Díky hliníkovému podvozku váží méně než 20 kg, skládání a rozkládání zabere méně než 10 vteřin. Baterii lze dobíjet ve vlastní dobíjecí stanici, kterou lze namontovat například do zavazadlového prostoru vozu Peugeot 3008. Kolo eF01 s osmistupňovou převodovkou Altus Revoshift od společnosti Shimano může dosáhnout rychlostí téměř 30 km/h, dojezd je více než 60 kilometrů.

V roce 2020 oživila společnost Peugeot Motorcycles jeden ze svých nejikoničtějších skútrů, Peugeot Ludix, a představila jeho elektrickou verzi Peugeot e-Ludix. Jedná se tak o čtvrtý bezemisní model značky. Peugeot e-Ludix je ideálním skútrem pro generaci mileniálů, třicátníků až čtyřicátníků, kteří se touží pohybovat po městě, v němž žijí, pracují a cestují. Jednoduchý a městský Peugeot e-Ludix vyznává styl „retro“. Dláždí cestu novému konceptu městské mobility a nabízí atraktivní, pohodlný a spolehlivý dopravní prostředek pro každodenní cesty. Skútr e-Ludix se dobije za 3 hodiny na 80 %, dojezd je až 50 km. Dost na to, abyste mohli cestovat celý den bez obav o úroveň dobití baterie.

Zdroj informací

P Automobil Import, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

14. března 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2894 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál