Obavy investorů z koronaviru klesají. Akciím ale roste konkurence jinde

Obavy investorů z koronaviru klesají. Akciím ale roste konkurence jinde

Hlavní světové trhy po většinu února utěšeně rostly, byť poslední dny začínají lehce přešlapovat na místě. Optimismu nahrává klesající počet hospitalizací a nových případů onemocnění covid-19 v USA rychle postupující očkování. Roste šance na dřívější návrat k běžnému životu a zdá se, že koronavirus přestává být trhy vnímán jako překážka. Akciím ale roste konkurence v podobě vyšší výnosnosti dluhopisů.

Počty nově nakažených klesají podle WHO ve světě už pátý týden v řadě. V mnoha státech už plošně očkují. Nově například v Japonsku, pokroky hlásí Velká Británie. Investory pak v tomto ohledu těší hlavně dobré zprávy z USA. Připočteme-li k tomu tamní plánovaný mimořádný stimulační balík, pak před sebou máme solidní vitaminový koktejl pomáhající trhům rychle zapomenout na paniku, kterou loni vyvolal nástup koronaviru.

Stále jsme také svědky bezprecedentní podpory ekonomiky ze strany centrálních bank, které udržují nízké úrokové sazby a tisknou peníze ve velkém. A do toho americké firmy ohlašují ve většině případů lepší výsledky za poslední čtvrtletí, než analytici předpokládali. Je tak těžké si krátko až střednědobě představit nějakou závažnou pohromu, kterou by mohly akciové trhy projít. A tak někdy i den co den pozorujeme, jak jsou překonávána nová a nová maxima.

Bublina? Asi ano

Vytvořila se na trzích bublina? Se vší pravděpodobností ano, otázkou je, zda je tento vývoj plně iracionální, a tady mám dojem (s ohledem na množství peněz, kterými jsou trhy zaplaveny), že se vývoj prozatím iracionálním nazvat nedá.

Lidé se mě často ptají, jestli není čas vše prodat a akciový trh opustit. To si nemyslím. Sám jsem jen vybral zisky z pravidelných investic za posledních sedm let a pokračuji se stejnou částkou a stejnými fondy opět od nuly. A také jsem mírně snížil zastoupení akcií ve svých portfoliích. Namísto odchodu z trhů radím spíše zaměřit se na jiné typy akcií, které jsou obchodovány na dobrých poměrových ukazatelích a odpovídají cyklu, v němž se právě nacházíme.

Staronová konkurence

Akciím ale roste konkurence v podobě dluhopisů. Nemoc ustupuje, zisky korporátní sféry rychle rostou, makroekonomická data ukazují sílu a do toho se chystá bilionový balík plošné podpory v USA. Právě díky souběhu výše popsaného lze zřejmě očekávat zvyšující se míru inflace. A tomu také odpovídá situace na dluhopisovém trhu, kde v únoru ceny dluhopisů klesají a zvyšují se výnosy jak desetiletých, tak dvacetiletých dluhopisů.

To je samo o sobě dobrým znamením. Dochází k růstu výnosové křivky, který svědčí o zdravé ekonomice. Co se ale bude dít, až výnosy dluhopisů začnou konkurovat očekávání akciových investorů?

„S elektrickým proudem to máte tak, jako se studenty této školy. Jde vždy cestou nejmenšího odporu,“ říkal nám vysokoškolský profesor v hodinách věnovaných elektrickým zařízením. A stejně tak je to s investory. Hledají pro své peníze vždy takové místo, kde se nejméně nadřou a získají maximální bezpečné zhodnocení. A to nemusí být při aktuálním nadhodnocení akciových indexů (nejen) v USA zase tak daleko.

Dividendové výnosy akcií se v průměru pohybují okolo 1,5 procenta, což už dnes převyšují výnosy korporátních dluhopisů s nejvyšším ratingem a roste i atraktivita bezpečného, dvacetiletého amerického státního dluhopisu.

Neříkám, že k masivnímu odlivu investorů z akciových trhů dojde nějak překotně rychle a je se mu třeba už bránit. Nejspíše je času ještě skutečně dost. Jen bude postupně ztrácet na významu mantra, kterou investory už dlouho zasypává Wall Street zasypává. Vžila se pro ni zkratka TINA (There Is No Alternative), tedy, že k akciím neexistuje žádná alternativa.

Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust

Broker Trust

Broker Trust v jedné větě: Největší servisní organizace pro nezávislé finanční poradce na českém trhu. 

Broker Trust ve třech číslech: V České republice působíme od roku 2001. Spolupracujeme s více než 2 900 aktivními poradci. V roce 2020 překonal obrat společnosti 2,2 miliardy korun.

Tři principy Broker Trustu: Svoboda podnikání pro partnery. Špičkové zázemí. Jasná pravidla a vysoký etický standard při poskytování finančního poradenství.

Zdroj informací

Broker Trust a NejBusiness.cz

Datum

23. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2489 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál