ŠKODA AUTO Kvasiny podporuje zájem o technické obory

ŠKODA AUTO Kvasiny podporuje zájem o technické obory

Výrobní závod společnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách zvyšuje své úsilí v motivaci žáků k volbě technických oborů. S rostoucím zájmem o elektromobily a rozvojem jejich technologií roste potřeba odborníků zvláště ve specializovaných oborech, jako je autoelektrikář. Ačkoliv se závod v Kvasinách řadí mezi největší zaměstnavatele v regionu, dochází zde k úbytku technických předmětů na středních školách. ŠKODA AUTO proto podporuje i vedení místních škol v opětovném zavedení oborů do vzdělávacích programů. Nejnovějším příkladem je spolupráce s Vyšší odbornou školou a Střední průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou, díky níž získají žáci bližší informace o atraktivitě oborů souvisejících s elektrotechnikou. Česká automobilka se v rámci své společenské odpovědnosti zaměřuje na podporu technického vzdělávání dlouhodobě, a to od základních přes střední školy až po univerzity. V letech 2013–2020 investovala společnost do modernizace odborného vzdělávání více než 340 milionů korun.

„Nástup elektromobility představuje skutečnou revoluci v automobilovém průmyslu. ŠKODA AUTO jako jeden z nejdéle působících výrobců vozů si plně uvědomuje význam této změny i v přípravě kvalifikovaných specialistů,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast řízení lidských zdrojů. „Technické obory nesmí zůstat stranou, a proto ještě více prohlubujeme spolupráci se základními, odbornými i středními školami a žáky, studenty i pedagogy motivujeme k zájmu o tuto specializaci. Elektrotechnické vzdělání je nejen perspektivní, ale také nabízí možnosti pracovat s nejmodernějšími technologiemi.“

ŠKODA AUTO se v okolí závodu v Kvasinách na podporu technického vzdělávání zaměřuje několika způsoby. Organizuje přednášky na školách a dny otevřených dveří přímo v závodě nebo se aktivně prezentuje na burzách škol. Nejnovější aktivitou je těsnější spolupráce s Vyšší odbornou školou a Střední průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou, jejímž hlavním cílem je zvýšit zájem o obory související s elektromobilitou.

Jelikož aktuální situace nedovoluje osobní přítomnost zástupců automobilky na jednotlivých školách, připravila ŠKODA AUTO motivační video, které dává pedagogům i žákům volně k dispozici. Žáci mohou shlédnout nejmodernější technologie používané v závodu Kvasiny, doprovázené komentáři a rozhovory s vedoucími pracovníky. Cílem je informovat jak samotné žáky, tak rodiče i pedagogy o výhodách spojených se studiem technických oborů zaměřených především na elektrotechniku.

Odborníci na elektrickou výstroj naleznou uplatnění jak přímo ve výrobě, tak například v servisním zázemí – v obou těchto oblastech je již dnes vysoká poptávka po kvalifikovaných pracovnících s elektrotechnickým vzděláním. Absolventi elektro oborů tak mají vysokou šanci na získání pracovního místa s dlouhodobou perspektivou a řadou zaměstnaneckých benefitů, které českou automobilku dlouhodobě řadí mezi nejvyhledávanější zaměstnavatele.

ŠKODA AUTO se v rámci své společenské odpovědnosti zaměřuje na podporu vzdělávání dlouhodobě, a to na všech úrovních: jen ve středním vzdělávání spolupracuje se 40 odbornými školami v ČR. Pro potřeby odborné výuky dodává nejmodernější pomůcky včetně podkompletů a vyřazených strojů a zařízení, tak i kompletních automobilů. Během posledních dvou let dodala vzdělávacím zařízením zdarma například motory, převodovky, akumulátory pro plug-in hybridní vozy, ale i elektrifikované automobily: ŠKODA CITIGOe iV, SUPERB iV a nejnovější elektromobil ENYAQ iV.

Pro učitele odborných předmětů zorganizovala automobilka také sérii školení na téma e-mobilita a plánuje v nich pokračovat rovněž v letošním roce. Studenti i pedagogický sbor díky tomu pracují s moderní technikou a využívají nejnovější poznatky odborníků, což přispívá jednak k atraktivitě výuky, jednak ke kvalitní přípravě budoucích specialistů na jejich povolání. Do modernizace odborného vzdělávání investovala ŠKODA AUTO v letech 2013–2020 více než 340 milionů korun.

Důležitou součástí spolupráce automobilky se školami jsou dále široké možnosti odborných stáží a praxí pro studenty středních, odborných i vysokých škol. Univerzitní absolventi se mohou přihlásit do tzv. Trainee programu, studentům doktorských oborů je pak umožněno psát disertační práce ve spolupráci přímo s experty působícími ve společnosti ŠKODA AUTO.

ŠKODA AUTO jako jeden z největších zaměstnavatelů v České republice považuje oblast vzdělávání za základní předpoklad dalšího rozvoje. Firemní ŠKODA AUTO Vysoká škola si vloni připomněla 20 let existence a zůstává dosud jedinou univerzitou v České republice, jejímž zakladatelem je velká nadnárodní společnost. Vedle toho automobilka ve svém odborném učilišti v Mladé Boleslavi vychovává mladé techniky a v moderním Vzdělávacím centru Na Karmeli nabízí svým zaměstnancům široké možnosti pro další osobní rozvoj i kariérní růst.

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s. a NejBusiness.cz

Datum

22. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2684 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál