Platební terminál se stěhuje do mobilů

Platební terminál se stěhuje do mobilů

Novou aplikaci, díky níž bude možné proměnit mobilní telefon v platební terminál pro přijímání karet, spouští světová jednička v platebních technologiích Global Payments ve spolupráci s Českou spořitelnou a kartovými asociacemi Visa a Mastercard. Firmy tak reagují i na vyšší zájem o placení kartou kvůli obavám z nákazy koronavirem.

Podle statistiky Global Payments se lidé během loňské jarní koronavirové krize naučili více platit kartou a tento trend přetrvává. V roce 2019 utratili Češi 189 miliard korun. V roce 2020, navzdory několika měsíčním lockdownům, zaplatili nakupující kartou zboží za 198 miliard korun, což je nárůst o 5 procent. Průměrná částka činila loni 680 Kč. I v současnosti, kdy jsou obchody zavřené, lidé stále platí kartou za jídlo a nutné životní potřeby necelých 400 milionů korun denně, loni touto dobou to bylo téměř 600 milionů korun.

Rostoucí oblibu využívání bezkontaktního placení potvrzuje i David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. „Celkový objem kartových transakcí včetně výběrů z bankomatů v loňském roce byl podobný jako v roce 2019. Změnil se ale způsob, jak nakupujeme, a tím i struktura plateb. Došlo k rapidnímu nárůstu plateb kartou na internetu, které meziročně vzrostly v Česku a na Slovensku shodně o 41 %. Naopak výběry z bankomatů naopak poklesly o 10 % v Česku a o 9 % na Slovensku," popisuje David Navrátil.

„Plnohodnotnou aplikaci spouštíme jako první ve střední Evropě, nikdo jiný dosud stejné řešení na trh neuvedl. Chceme tím reagovat na vzrůstající zájem o placení kartou a pomoci obchodníkům a živnostníkům, aby svým klientům mohli umožnit pohodlně zaplatit kartou,“ uvedl generální ředitel Global Payments Igor Žganjer.

Platby kdekoliv

Aplikace, která nese název GP tom, umožní obchodníkům přijímat platby kartou svým mobilním telefonem místo klasického terminálu. Funguje na všech telefonech s operačním systémem Android 8 a vyšším a NFC čipem.

Největší výhodou aplikace je, že menší obchodníci již nebudou potřebovat žádný platební terminál, vše zastane jejich mobil. Platby kartami mohou přijímat kdekoliv, kde je signál. Vzhledem k tomu, že účtenka se odesílá SMS, emailem nebo přes QR kód, není GP tom určen pro supermarkety s velkým množstvím zákazníků, ale je ideální třeba pro taxikáře, kurýry, půjčovny vodáckého vybavení, řemeslníky, trhovce, lékaře nebo menší prodejny.

Druhou výhodou jsou rychlost a jednoduchost. Živnostník může začít přijímat karty v řádu několika hodin od podpisu smlouvy. Aplikaci lze doplnit i o pokladní systémy, což ocení zejména sezonní podnikatelé, kteří si už nebudou muset kupovat žádné další zařízení. Obchodník také přímo ve svém telefonu uvidí přehled a historii všech transakcí.

Kartu přikládáte k telefonu, PIN budete zadávat do plovoucí klávesnice

Platba přes GP Atom probíhá jako u klasického terminálu, obchodník zadá částku, zákazník zespodu přiloží kartu nebo svůj telefon, zadá PIN (v případě karty a pouze u plateb od 500 Kč) a aplikace se spojí s autorizačním centrem a platbu autorizuje. Účtenku obchodník pošle zákazníkovi emailem nebo SMS, případně si ji zákazník načte skrze QR kód pokud nechce sdílet kontaktní údaje s obchodníkem. Platbu zpracují Global Payments a peníze přijdou obchodníkovi na účet hned druhý den po provedení transakce.

„Pro nakupující bude nové, že najednou budou přikládat kartu místo k terminálu k telefonu. Z průzkumů ale víme, že pokud platba probíhá v prostředí, které je zákazníkovi známé nebo v situaci, kdy počítá s platbou, nemělo by se chování zákazníků měnit. Telefon samotný neuchovává žádná citlivá data o platbě a tak není třeba mít obavy o bezpečnost či zneužití údajů o kartě. Celé řešení je navíc plně certifikované a úspěšně absolvovalo všechny náročné bezpečnostní certifikace.,“ vysvětlil Radovan Bryx, manažer týmu, který novou aplikaci připravil.

Transakce do 500 korun není dle pravidel karetních asociací nutné potvrzovat PINem, nad tuto částku si aplikace potvrzení vyžádá u plastových karet. Na displeji se objeví speciální plovoucí klávesnice, do níž nakupující zadá PIN. Klávesnice se pohybuje, aby nebylo možné podle otisků prstů zjistit zadané údaje. Nutnost zadávání PINu odpadá při platbě telefonem nebo hodinkami s Google Pay či Apple Pay.

Aplikaci GP tom je možné si stáhnout si z Google Play, jakmile obchodník s Global Payments uzavře smlouvu o akceptaci platebních karet. O aplikaci je také možné se informovat v kterékoliv pobočce České spořitelny. Ta pro své klienty připravila i promo akci, v rámci které získají na 12 měsíců jeden z jimi vybraných produktů Global Payments za zvýhodněných podmínek. Pokud se například rozhodnou využít platební terminál v mobilu, získají navíc zdarma službu GP Analytics a snížené acquirer fee. A noví klienti k tomu navíc získají i podnikatelské konto Klasik na rok zdarma (standardně vyjde na 149 Kč měsíčně).

„Díváme se do budoucnosti a věříme, že jednou se lidé budou zase fyzicky potkávat. A platit si za služby, zboží a zážitky. S GP TOM k tomu nebudou potřebovat nic jiného než to, co už mají dnes v kapse - mobilní telefon. Svoboda zaplatit kdekoliv a bez dalších zařízení povede k dalšímu rozšíření plateb kartou, mobilem nebo třeba hodinkami. A bude to pohodlné a bezpečné,“ doplnil Michal Přikryl, manažer útvaru Corporate Cash Management v České spořitelně.

Revoluční aplikace by nevznikla bez spojení několika firem

Aplikace GP tom vznikala více než rok a její zrod by nebyl možný bez spolupráce kartových asociací.

„Z posledního výzkumu společnosti Mastercard vyplývá, že až 45 procent české populace nyní využívá bezhotovostní platby častěji než před vypuknutím pandemie. Je tedy důležité nadále přinášet relevantní inovace, které obchodníkům pomohou lépe a rychleji reagovat na potřeby zákazníků, a ještě více zjednodušit cestu k platebnímu terminálu. Tato mobilní aplikace navíc výrazně přispěje k tomu, aby se počet terminálů v České republice, který je aktuálně 25 terminálů na 1000 obyvatel, přiblížil evropskému průměru 32 terminálů na 1000 obyvatel,” vysvětluje Martin Dolejš, ředitel obchodu a rozvoje společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Visa schválila řešení pro autorizaci bezkontaktních plateb s PIN kódem v rámci programu Visa Tap To Phone. S Tap To Phone lze přijímat platby pomocí smartphonů bez nutnosti využívat další zařízení. Je to téměř stejně snadné jako stažení aplikace. Všichni obchodníci díky tomu mohou přijímat bezkontaktní platby pouze prostřednictvím mobilních telefonů současné generace. Přínos z toho plyne i pro zákazníky, kteří mohou rychle platit přiložením své karty, mobilu či hodinek k mobilu obchodníka podporujícího TTP.

„Čím dál víc lidí očekává, že svou kartou zaplatí kdekoliv, ale na mnoha místech dnes stále neuspějí. Narazí například na venkovních trzích, u stánků s občerstvením a v různých rodinných podnicích. Na překážky spojené s běžným přijímáním karet narážejí také miliony živnostníků a malých firem po celém světě. Proto Visa usilovně pracuje na tom, jak tolik žádané digitální platby spotřebitelům zpřístupnit,“ řekl Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko.

O úspěšném uvedení GP tomu do provozu se zasloužil i elektronický gigant Samsung, který bezplatně poskytoval mobilní telefony pro vývoj a testování. Aplikace je díky tomu kompatibilní s více než 2000 telefony a variantami operačního systému Android.

Global Payments

Největší poskytovatel platebních služeb a technologií na světě. Působí ve 100 zemích světa, má 24 tisíc zaměstnanců a 3,5 milionu klientů. Ročně zpracuje přes 50 miliard transakcí. Zaměřuje se hlavně na drobnější obchodníky a podnikatele. Zajišťuje, aby u nich zákazníci mohli platit kartou. Prodejnu vybaví terminály na přijímání hotovostních i bezhotovostních plateb a EET. E-shopům poskytuje platební bránu, přes kterou mohou zákazníci pohodlně zaplatit, klidně i z mobilu.

Zdroj informací

Česká spořitelna, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

17. února 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4731 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál