COFACE Barometr: Česká republika si drží rating A4, odvětví výroby automobilů snížilo míru rizika

COFACE Barometr: Česká republika si drží rating A4, odvětví výroby automobilů snížilo míru rizika

Společnost Coface, lídr v oblasti pojištění úvěrů a obchodních rizik, varuje před nerovnoměrným oživením napříč zeměmi, odvětvími a příjmovými skupinami. Vyplývá to z pravidelné kvartální analýzy „COFACE Barometr“ publikované za poslední čtvrtletí 2020. Přestože výkonnost Číny a dalších asijských ekonomik zvyšuje globální růst, hlavní vyspělé ekonomiky se letos nevrátí na úroveň HDP, kterou dosahovaly před krizí. Tento růst nerovnosti spolu s nespokojeností veřejnosti s vládním řešením pandemie v mnoha zemích může vést v letošním roce ke vzniku častějších potenciálních protestů a sociálních nepokojů.

„První polovina roku 2021 by se měla podle našich očekávání podobat roku 2020, který byl poznamenán nejsilnější globální recesí od konce druhé světové války (-3,8 %). Za předpokladu, že se hlavním vyspělým ekonomikám podaří do léta 2021 naočkovat alespoň 60 % jejich populace (přibližná hranice, která teoreticky dosahuje kolektivní imunity), pak by mohlo dojít k silnému oživení a globální růst by v roce 2021 dosáhl průměrně 4,3 %, zatímco světový obchod by vzrostl o 6,7 % (po propadu 5,2 % v roce 2020),“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Dosažení kolektivní imunity by podle analýzy Coface mohlo znamenat i konec „stop-go“ cyklů, tedy opakování uvolnění a zpřísňování protiepidemických opatření, které jsou pro ekonomiku nesmírně škodlivá.

Platební neschopnost firem poklesla v roce 2020 ve všech regionech (o 12 % celosvětově, o 22 % v eurozóně, 19 % v asijsko-pacifické oblasti a o 3 % v Severní Americe) – a to díky vládním opatřením na podporu ekonomik. „Pokračování státní pomoci je podmínkou přežití mnoha firem i v letošním roce: Podle odhadů Coface by se totiž bez ní v loňském roce globálně zvýšil počet insolvencí o 36 %,“ řekl Ján Čarný.

Navzdory pozitivnímu dopadu různých vládních plánů podpory firmám však Coface předpokládá, že šok, k němuž došlo ve světové ekonomice v roce 2020, povede do roku 2022 ke zvýšení platební neschopnosti a to zejména ve Španělsku (o 16 % oproti roku 2019), Francii (13%), Itálii (9%) a Německu (6%). „Pro českou ekonomiku je vývoj v Německu klíčový a možné problémy některých německých firem nejsou dobrou zprávou,“ řekl Ján Čarný. „Vládní opatření pomohla firmám i v České republice zbrzdit nárůst insolvencí. Jakmile však pominou, ne všechny podniky se vrátí k ziskovému podnikání. Očekáváme proto, že v roce 2021 v České republice může růst platební neschopnost,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Česká republika si v ratingu obchodního rizika udržela úroveň A4 (přiměřené riziko), na níž si pohoršila v polovině loňského roku z původních A3 (vyhovující riziko). Hodnocení rizikovosti jednotlivých odvětví české ekonomiky se totiž v uplynulém období nijak nezměnila – s jedinou výjimkou, a tou je automobilový průmysl, který si v ratingu polepšil o jeden stupeň – z velmi vysokého na vysoké riziko – viz schéma níže.

Tři důvody nerovnoměrného oživení

Coface ve své pravidelné čtvrtletní analýze „COFACE Barometr“ předpovídá nerovnoměrné oživení světové ekonomiky. Identifikovala přitom tyto tři klíčové trendy:

• Silné nerovnosti mezi zeměmi. Zatímco výkonnost Číny a dalších asijských ekonomik (např. Taiwanu, jehož hodnocení se zlepšilo) podporuje globální růst, hlavní vyspělé ekonomiky se letos nevrátí na úroveň HDP, kterou měly před krizí. Jde především o země, jejichž ekonomiky jsou vysoce závislé na sektoru služeb (například Španělsko nebo Spojené království) nebo země, které budou zaostávat v procesu očkování.

• Odvětvové nerovnosti. Z 23 zlepšení ratingu obchodního rizika v jednotlivých sektorech - v rámci COFACE Barometr za čtvrté čtvrtletí 2020 - si téměř polovinu z nich připsal automobilový průmysl. Jeho růst ve druhé polovině roku 2020 příznivě překvapil a byl následovaný sektory stavebnictví a chemické výroby. Není překvapením, že odvětví služeb zůstane pandemií dlouhodobě oslabeno: nejvíce je zasažen sektor dopravy s devíti sníženími ratingu pro hodnocení rizika.

• Zvýšená nerovnost příjmů v rámci zemí. Nejméně kvalifikovaní pracovníci, mladí lidé a ženy postihla ve větší míře než zbytek populace ztráta zaměstnání. Přičemž většina z nich byla ve velké míře zaměstnána v nejvíce zasaženém odvětví služeb. Příklady z předchozích epidemií navíc ukazují, že toto zvyšování příjmové nerovnosti bude dlouhodobé a bude podporovat sociální nepokoje.

Coface posuzuje rizikovost zemí podle platební neschopnosti firem ve 162 zemích světa. Pro hodnocení využívá osmistupňovou škálu ve vzestupném pořadí: A1 (velmi nízké riziko), A2 (nízké riziko), A3 (vyhovující riziko), A4 (přiměřené riziko), B (významné riziko), C (vysoké riziko), D (velmi vysoké riziko) a E (extrémně vysoké riziko). Riziko platební neschopnosti firem v sektorech porovnává na 13 odvětvích v 6 geografických regionech, z nichž 24 zastupuje téměř 85% světového HDP. Jsou zařazeny do čtyř stupňů: nízké riziko, střední riziko, vysoké riziko a velmi vysoké riziko.

Coface: for trade - Building business together

70 let zkušeností dělá ze společnosti Coface předního světového odborníka na pojištění pohledávek, řízení rizik a globální ekonomiku. Naším posláním je pomáhat firmám v jejich rozhodování o finančních rizicích spolupráce s obchodními partnery a asistovat jim se zabezpečením inkasa pohledávek. Jsme partnerem, který profesionálně hodnotí finanční rizika obchodní spolupráce a přispívá tak k rozvoji a ochraně obchodních vztahů našich klientů. Celosvětově podporuje skupina Coface 50 000 klientů. V roce 2019 zaměstnávala přibližně 4250 osob ve 100 zemích světa a její obrat dosáhl 1,5 miliardy EUR.

Zdroj informací

COFACE a NejBusiness.cz

Datum

16. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.4635 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál