Nárůst kybernetických útoků stoupl loni o více než 40 %

Nárůst kybernetických útoků stoupl loni o více než 40 %

Během posledních 10 let se zčtyřnásobil počet zaměstnanců pracujících vzdáleně a pandemie covid-19 celý tento vývoj ještě více urychlila. Radikálně a s okamžitou platností změnila způsob práce v mnoha odvětvích, včetně školství. Trendem současnosti se stala výuka online, práce z domu a konference na dálku. To vše s sebou přineslo další rizika, zejména co se týká zabezpečení informačních technologií ve firmách. V boji s těmito riziky patří mezi lídry společnost Wandera, která má sídlo ve Velké Británii a jednu ze tří poboček v Brně. Její datoví inženýři se v každoročním bezpečnostním reportu věnovali trendům v bezpečnostních hrozbách při práci na dálku. Z průzkumu vyplynulo, že v roce 2020 mělo zkušenost s malware útokem 52 % firem z celého světa. To je nárůst o 41 % oproti roku předchozímu.

Pandemie covid-19 přinesla mnoho kybezpezpečnostních výzev

Malware je typ obtěžujícího nebo škodlivého softwaru, který má za úkol zajistit útočníkovi tajný přístup do vašeho zařízení. Mezi typy malwaru patří spyware, adware, phishing, viry, trojské koně, červy, rootkity, ransomware a změny nastavení prohlížeče. „Z firem, které se setkaly s malware útokem, téměř třetina nezachytila útok včas a útočníci se dostali k jejich e-mailové komunikaci. Z nich 11 % dokonce až k uloženým datům na cloudu,“ uvádí výstražná data šéf bezpečnostního týmu Wandery, Pavel Krčma. Na vině jsou podle něj i zastaralé a neaktualizované systémy, které řada společností podcenila. V roce 2020 totiž používalo neaktuální verzi operačního systému se zneužitelnou chybou v zabezpečení až 28 % firem. Z výzkumu přitom vyplynulo, že instalace nechtěného malwaru byla více než 5x pravděpodobnější u zařízení s operačním systémem Android než u zařízení se systémem iOS.

Jak pracovat bezpečně na dálku po celém světě?

Jak se tedy bránit kybernetickým útokům a nepřijít o cenná firemní data? Máme přece hesla… I zde narazili odborníci ze společnosti Wandera při výzkumu na slabé místo. Celkem 15 % firem mělo ve svém systému alespoň jedno zařízení používající aplikaci s nedokonalou ochranou uložených hesel, ke kterým se útočníci dostanou velmi snadno. „V prosinci jsme vydali nový produkt Wandera Private Access, který umožní firmám bezpečnou práci na dálku,“ doplnil Radomír Antoš, VP Engineering EMEA, Wandera. Produkt, jehož vývoj probíhal posledních 18 měsíců převážně v Brně, poskytuje zabezpečený vzdálený přístup k aplikacím ve vlastní firemní síti, aplikacím hostovaným v datovém centru nebo cloudu. Je založený na principech Zero Trust Network Access (ZTNA). Zjednodušeně řečeno, lze u něj nastavovat různá pravidla, k čemu konkrétně má uživatel přístup a případné hrozby či ukazatele se přitom vyhodnocují v reálném čase. U klasických VPN principů, které nyní používá většina trhu, má uživatel většinou přístup k větší části firemní sítě a datům, bez ohledu na úroveň zabezpečení zařízení z kterého se připojuje. Podle Gartneru do roku 2023 vymění 60 % firem své VPN řešení právě za produkt na principech ZTNA.

Dejte si pozor na oprávnění aplikací a imitace značkových webů. Není Starɓucks jako Starbucks

Kategorie mobilních aplikací jako jsou hry nebo videopřehrávače často žádají o neobvyklá oprávnění jako je např. možnost smazat data na interním úložišti. Člověk by si tedy měl hlídat, o jaké oprávnění aplikace žádají. Nejvíce nebezpečných aplikací je v neoficiálních obchodech třetích stran a na firemních zařízeních by je člověk vůbec neměl mít. Pozor také na nebezpečné phishingové URL adresy. Takové stránky mohou budit dojem, že se jedná o adresu např. banky, ovšem jedná se o podvrh se snahou získat přihlašovací údaje. Tyto adresy mají většinou více než 44 znaků a obsahují slova jako podpora nebo účet. Identifikovat takové odkazy bývá problematické na smartphonech a tabletech, kde moderní webové prohlížeče zkracují URL adresy pro elegantnější design. Uživatelé by tedy měli i na mobilních telefonech využívat vyšší úrovně ochrany, zejména vzhledem k nárůstu používání národních znaků ve phishingových adresách. Taková adresa se prezentuje jako známá značka, například Starbucks, ovšem do adresy je přidán znak připomínající tvarem běžné písmeno naší abecedy. Výsledná podvodná adresa pak může být například ve tvaru: starɓucks.com.

Pozor na stahované aplikace

Nepříjemnosti mohou uživatelům způsobit například aplikace na konvertování dokumentů (například z formátu .docx na .pdf). „Naši klienti měli s tímto druhem aplikací negativní zkušenosti. K dispozici byly v oficiálních obchodech iTunes i Google Play a měly více než tři miliony instalací. Aplikace však obsahovaly velkou zranitelnost,“ uvedl Radomír Antoš. Konverze se provádí tak, že se soubory zašlou na server, kde se transformují na požadovaný formát souboru a pošlou zpět do aplikace. Tato komunikace však není jakkoliv šifrovaná a kdokoliv připojený ke stejné síti může tyto soubory zachytit a číst. S přihlédnutím k tomu, že je běžné připojovat se na veřejné sítě a pracovat mimo kanceláře, je možné že použití aplikací vedlo ke kompromitaci důvěrných dokumentů. Další riziko bylo odhaleno v souvislosti s používáním aplikace Sunny Face Camera která měla přidávat na fotky různé zábavné filtry a byla ke stažení na oficiálním obchodu Google Play. Po prvním použití automaticky smazala ikonu z plochy a zobrazovala uživatelům nevyžádanou reklamu. Kromě běžného používání dokázala aplikace i sama zapínat obrazovku. V případě, že měl uživatel podezření na závadu a chtěl zobrazit aplikace běžící na pozadí, aplikace to neumožnila.

Wandera

Naše řešení umožňuje firmám mít svá mobilní data pod kontrolou, zajistit bezpečnost samotných zařízení a pomocí vlastního inovativního VPN řešení zajistit také bezpečný přístup uživatelů k firemním zdrojům. Díky velkému množství rozmanitých dat, které naše platforma zpracovává, dokážeme zabránit útokům v reálném čase, a předcházet problémům, jakými jsou např. phishing nebo neplánované vysoké útraty za datový roaming. Momentálně má Wandera pobočky v Brně, Londýně a San Franciscu. V roce 2017 získala Wandera. financování 27,5 milionů dolarů od Sapphire Ventures, čímž celkové financování společnosti dosáhlo 53,5 milionu dolarů.

Zdroj informací

Wandera a NejBusiness.cz

Datum

14 února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2679 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál