Šest inovátorů v oblasti zdravotnictví, kteří ovlivní rok 2021

Šest inovátorů v oblasti zdravotnictví, kteří ovlivní rok 2021

V roce 2020 akcelerovala organizace EIT Health přes 120 rozvíjejících se start-upů v různých regionech Evropy, včetně České republiky. Jejich produkty a řešení budou mít velký vliv na budoucnost medicíny a zdravotnictví.

EIT Health po celé Evropě akceleruje přes 120 týmů ročně. Čím dál tím více přelomových řešení je objevováno zemích, které jsou v Evropě považovány jako rozvíjející se na poli inovacích (dle každoročního žebříčku srovnávání zemí EU podle jejich výkonu v oblasti inovací – European Innovation Scoreboard), jako například v České republice, Polsku nebo Maďarsku. Zde je šest inovací, které v příštích letech mohou změnit oblast zdravotnictví a biotechnologii v Evropě.

1. 3D buněčné membrány českého start-upu urychlují klinický výzkum

Většina testovaných farmaceutik neuspěje ještě dříve, než se dostanou do fáze klinického testování. Český start-up InoCure jako první na světě vytvořil za použití nanotechnologií aktivní 3D buněčnou membránu, která umožňuje rychlejší, efektivnější a etické před-klinické testování farmaceutických produktů. Se svým projektem získal 2. místo v soutěži InnoStars Awards v roce 2019 a byl podpořen částkou €15,000 za své úsilí. Před účastí v soutěži byl start-up InoCure akcelerován DEX Innovation Centre, které působí jako EIT Health Hub v České republice.

2. Revoluce v klinických testech dokáže zrychlit léčbu Alzheimerovy nemoci

Vyšetření, sloužící k odhalení Alzheimerovy nemoci je drahý a časově náročný proces. Portugalský tým iLof vytvořil řešení, které je o 40% levnější a urychluje vyšetření o 70%, svým příspěvkem tak pomáhá k rychlejšímu nalezení léčby Alzheimerovy choroby. Start-up byl založen v roce 2019 díky programu EIT Health Wild Card a zvítězil i v soutěži EIT Jumpstarter 2019. Jejich levné a neinvazivní řešení je nasměrované pro stratifikaci pacientů s Alzheimerovou nemocí podstupující klinické testy. Významně tak urychluje léčbu pacientů s tímto onemocněním.

3. Virtuální asistent, který zlepšuje kontakt s pacienty

Italská společnost PatchAI chce změnit klinický výzkum prostřednictvím empatického asistenta s umělou inteligencí. Ten by komunikoval s pacienty, kteří jsou součásti výzkumu, podával jim informace, podporoval je a zaměřoval se na jejich potřeby. Tým PatchAI vyhrál €25,000 a mentoring v InnoStars Awards 2019 a získal dalších €10,000 za třetí místo v soutěži EIT Health Catapult.

4. Bezpečná a ekologická ochrana před UV zářením

Polský start-up UVera je skvělým příkladem akcelerace start-upu skrze EIT Health InnoStars: Po vítězství v InnoStars Awards v roce 2019 zvítězil polský start-up v kategorii Biotechnologií v programu Catapult v roce 2020 a získal zde i ocenění Alex Casta Audience Award v programu Catapult 2020. Díky těmto oceněním bude UVera zobrazena na NASDAQ Tower v New Yorku. Tento tým nabízí řešení pro globální problém znečištění vody opalovacími krémy, které jsou toxické pro vodní živočichy. UVera vyvinula své řešení extrahováním UV-chrániče z přírodních mikroorganismů, který dokáže vyblokovat celé spektrum UV záření bez dalších přidaných chemikálií.

5. Vyšetření srdce za 5 minut

Litevský start-up Ligence se umístíl na 2. místě v programu EIT Jumpstarter v roce 2019 a získal tak smart-funding, nové poznatky, nové kontakty a zkušenosti v oblasti plánování businessu a vývoje, jejich inovační schopnosti jim získaly první místo v InnoStars Awards 2020. Tým Ligence využil deep learningovou technologii a vytvořil tak software, který je schopný automaticky segmentovat anatomické vlastnosti srdce, vytvořit zprávu o stavu jednotlivých jeho částí a tu poté předat lékaři. Toto je cenově dostupný a přesný způsob diagnostiky a je zvláště důležitý v dnešní koronavirové době.

6. Usnadnění života pacientů po cévní mozkové příhodě

Maďarský PhoenixOrthosis vyhrál třetí místo v EIT Health InnoStars se svým procesem, který zefektivňuje rehabilitaci pacientů, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu. PhoenixOrthosis vynalezl řešení, kterým je ortóza, jenž dokáže nahradit funkci svírání a otevírání prstů. Aby tohoto docílila, využívá ortóza nejmodernějších technologií. Tým start-upu má za cíl zkrátit čas rehabilitace pacientů a zaručit jim tak co nejkvalitnější život. Ortóza je 100% přizpůsobitelná pacientovi a je navržena pro každodenní využití za jakýchkoliv okolností.

“Koronavirová pandemie měla na evropské země a na život lidí v Evropě obrovský dopad, nejvíce však zasáhla oblasti ekonomiky a zdravotnictví. Tento rok nám potvrdil, že Evropa potřebuje stabilní zdravotnické systémy, které jsou schopny se přizpůsobit rapidním změnám a jsou připraveny na neočekávané situace. V roce 2020 jsme akcelerovali přes 120 nápadů a týmů ze střední, východní a jižní Evropy a rozdělili mezi ně přes €2.3 milionu. Hlavním cílem EIT Health je rozvinout co možná nejlepší projekty v oblasti zdravotnictví, které posílí zdravotnické systémy a vytvoří tak udržitelnou zdravotnickou ekonomiku v Evropě,“ říká Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager, EIT Health InnoStars.

EIT Health

EIT Health je neziskovou organizací a jedním z největších evropských partnerství mezi veřejnou a privátní sférou v oblasti zdravotnických inovací. Tvoří ji téměř 150 partnerů, a EIT Health je tak jedinečnou evropskou sítí předních společností, univerzit, výzkumných a vývojových center a také nemocnic a institucí. Úlohou EIT Health je budovat ekosystém, který bude umožňovat rozvoj zdravotnické péče pro budoucnost tak, aby evropští občané mohli žít déle a zdravěji. EIT Health zvyšuje dovednosti zdravotníků napříč Evropou, investuje do nejlepších evropských talentů, a umožňuje komercializaci inovativních zdravotnických produktů/řešení v rámci EU. Je jednou z největších veřejně financovaných zdravotnických iniciativ a je podporována Evropským institutem pro inovace a technologie, který je orgánem Evropské unie.

EIT Health InnoStars

Klastr InnoStars je jednou ze sedmi geografických oblastí EIT Health. Zahrnuje polovinu Evropy, včetně Polska, Maďarska, Itálie a Portugalska, a také další regiony zahrnuté do Regionálního inovačního programu EIT - Baltské státy, Chorvatsko, Slovensko, Českou republiku, Slovinsko, Řecko a Rumunsko. Jedná se o skupinu zemí, kterou Evropský inovační zpravodaj (EIS) hodnotí jako mírné inovátory. InnoStars se zaměřuje na podporu podnikání, inovace a vzdělávání v oblasti zdravotní péče, zdravého životního stylu a aktivního stárnutí v regionu a překlenuje mezeru mezi regiony, které jsou lídry v inovacích a regiony, které se rozvíjejí.

Regionální inovační program EIT (EIT RIS)

Regionální inovační program EIT (EIT RIS) byl vytvořen Evropským institutem pro inovace a technologie (EIT), aby překlenoval rozdíl mezi regiony, které jsou lídry v inovacích, a těmi regiony, které se rozvíjejí. Program je realizován za účasti místních hubů. V oblasti zdravotní péče se program vyvíjí od roku 2016 a koordinuje jej EIT Health InnoStars. Program zahrnuje 14 EIT Health hubů nacházejících se ve 13 zemích napříč východní, střední a jižní Evropou. Tyto huby slouží jako vstupní body do celoevropské sítě nejlepších univerzit, společností a k jejich projektům. Cílem programu je inkubovat regiony, ve kterých působí, objevovat jejich jedinečné inovativní bohatství a podporovat místní inovátory, aby se podíleli na celoevropských programech a soutěžích.

Zdroj informací

EIT Health a NejBusiness.cz

Datum

4. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.5831 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál