Banky a stavební spořitelny půjčily loni na bydlení rekordních 315 miliard Kč

Banky a stavební spořitelny půjčily loni na bydlení rekordních 315 miliard Kč

Hypoteční banky v loňském roce poskytly historicky nejvyšší objem hypoték, dařilo se i úvěrům od stavebních spořitelen. V úvěrech na bydlení tak banky a stavební spořitelny loni dle odhadu skupiny ČSOB půjčily rekordních 315 miliard korun. Silný zájem o úvěry přetrvá i v letošním roce. Lze přitom očekávat pozvolný mírný nárůst úrokových sazeb, ceny nemovitostí by se měly stabilizovat, vyplývá z očekávání skupiny ČSOB, největšího poskytovatele úvěrů na bydlení v České republice.

Objem poskytnutých hypoték v loňském roce dosáhl 250 miliard korun, což je nejvíce v české historii. „Za rekordním nárůstem je především trvající zájem Čechů o řešení vlastního bydlení a velmi nízké úrokové sazby, které od dubna loňského roku prakticky stále klesaly,“ komentoval loňský rok člen představenstva ČSOB Jan Sadil. Obdobná situace platí i pro úvěry od stavebních spořitelen. Ty loni poskytly úvěry v objemu 65 miliard korun, meziročně o 36 procent více. „Současná pandemická situace trh, možná překvapivě, nezasáhla. Lidé berou bydlení jako bezpečný přístav a ochranu svých úspor, proto zájem o úvěry na bydlení prudce vzrostl,“ dodal generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix, který je od nového roku zároveň předsedou představenstva největší domácí stavební spořitelny ČMSS.

Skupina ČSOB je díky spolupráci Hypoteční banky a ČMSS českou jedničkou v poskytování úvěrů na bydlení, loni poskytla úvěry v objemu přes 86 miliard korun (61 miliard v Hypoteční bance a 25,1 miliardy v ČMSS). Zároveň se zaměřila na pomoc klientům, které negativně zasáhla epidemie koronaviru. „V první fázi jsme odkladem splátek pomohli 65 tisícům klientů, z toho polovinu tvořily úvěry na bydlení. Drtivá většina z nich se vrátila k řádnému splácení, nyní se soustředíme na malé procento lidí s přetrvávajícími obtížemi, se kterými hledáme individuální řešení jejich situace,“ vysvětlil Jan Sadil.

Podle očekávání skupiny přitom silný zájem o financování bydlení přetrvá i v letošním roce „Můžeme očekávat mírnou korekci v řádu do 10 procent, zájem o úvěry na bydlení bude ale i nadále velmi silný,“ dodal Jan Sadil. V dobách nejistoty vždy roste zájem o bezpečné spořicí produkty, proto by i v letošním roce měl růst zájem o uzavření nových smluv o stavebním spoření, kterých by letos stavební spořitelny mohly uzavřít 560 tisíc oproti loňským 520 tisícům.

Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou na rekordně nízkých úrovních, u hypoték i zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen se průměrná úroková sazba nově poskytnutých úvěrů pohybuje pod 2 procenty. V letošním roce by úrokové sazby mohly začít mírně růst, první signály se objevily už koncem minulého roku. Nebude se ale jednat o žádný překotný nárůst, a úrokové sazby úvěrů na bydlení zůstanou velmi atraktivní.

Fenoménem posledních let je růst cen nemovitostí, domy a byty určené k rezidenčnímu bydlení i loni podražily o více než 10 procent. „Myslíme si, že ceny by už neměly plošně růst. Dle našeho názoru dojde v letošním roce ke stabilizaci cen. Samozřejmě se to nebude týkat plošně všech nemovitostí, ale trend rostoucích cen by se měl v letošním roce přibrzdit,“ dodal Jiří Feix.

ČSOB se, jako největší poskytovatel úvěrů na bydlení v ČR, soustředí na to, aby klienti měli všechny své potřeby s bydlením pod jednou střechou – a to nejen v oblasti úvěrů, ale i pojištění a dalších služeb. Proto v loňském roce začala více integrovat Hypoteční banku i ČMSS do svých organizačních struktur, vytvořila např. jednotný skupinový útvar pro správu retailových úvěrů. Dochází rovněž k propojení představenstev obou firem. Završením integrace bude změna názvu ČMSS na ČSOB Stavební spořitelnu v březnu letošního roku.

ČSOB

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů na pobočkách i v online prostředí. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna, přes pojištění od ČSOB Pojišťovny až po úvěry na bydlení od Hypoteční banky či Českomoravské stavební spořitelny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

ČMSS

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a jedním z největších poskytovatelů úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 8 milionů smluv. ČMSS jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, zhruba každý pátý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Stoprocentním vlastníkem ČMSS je ČSOB.

Hypoteční banka

Hypoteční banka je první specializovanou hypoteční bankou a zároveň největším poskytovatelem hypoték v České republice. Je součástí finanční Skupiny ČSOB. Jako první finanční ústav získala před 25 lety v Česku licenci na vydávání hypotečních zástavních listů. Již 13. rokem za sebou je Hypoteční banka jedničkou ve velikosti úvěrového portfolia.

Zdroj informací

Československá obchodní banka, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

22. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1908 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál