Ostrava přichází s další podporou drobným podnikatelům

Ostrava přichází s další podporou drobným podnikatelům

Ostravským podnikatelům, které postihl aktuální vládní zákaz poskytování jejich služeb přijatý k zamezení šíření epidemie covidu-19, město stejně jako vloni poskytne okamžitou jednorázovou finanční podporu. 12. ledna ji schválili radní města. Pomoc je určena těm drobným podnikatelům s provozovnami na území města, které musely být v návaznosti na aktuální vládní opatření od 27. prosince uzavřeny, nebo jejichž provoz byl těmito nařízeními zásadním způsobem omezen, a kteří splní stanovené podmínky. Žádat budou moci o 20 tisíc korun s tím, že se zahájením podávání žádostí se počítá v týdnu od 18. ledna.

„Uvědomujeme si, že současná ekonomická situace je pro řadu drobných ostravských podnikatelů ještě horší, než byla loni na jaře. A přestože i město bylo vlivem pandemie covid-19 významně postiženo poklesem svých daňových příjmů, cítíme, že i nyní se musíme za živnostníky, kteří provozují ve městě své restaurace, kavárny, butiky a různé další služby a podílejí se tak na vytváření atmosféry města a jeho ekonomické kondici, postavit. Navazujeme na zkušenosti z loňského jara, kdy se tato rychlá a jednoduchá forma podpory velmi osvědčila. Alokováno pro tento účel máme předběžně 40 milionů korun, což představuje finanční pomoc pro až dvě tisícovky žadatelů. Je jasné, že nejde o částky, které mohou podnikatelům kompenzovat jejich finanční ztráty, a jde spíš o gesto solidarity, které však v kombinaci s různými druhy vládní podpory pomůže překlenout současné mimořádně složité období," řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Výzva je vyhlašována jako časově neomezená a bude otevřená do vyčerpání částky. Rada bude žádosti schvalovat v týdenních intervalech. Pomoc je určena pro drobné podnikatele a živnostníky, kteří se z důvodu nuceného přerušení provozu dostávají do stavu hmotné nouze. Jednorázová finanční pomoc má alespoň částečně pokrýt náklady související s podnikáním. Žádat o ni mohou fyzické i právnické osoby, pokud vládní opatření výslovně zakázalo jejich podnikatelskou činnost spočívající v maloobchodním prodeji a prodeji služeb v provozovně na území města. Provozovnám stravovacích služeb, jichž se dotkl zákaz přítomnosti veřejnosti, bude podpora vyplacena i v případě, že zvolili náhradní formu prodeje prostřednictvím výdejových oken nebo přímým rozvozem zákazníkům.

Podnikatelé budou o jednorázovou částku 20 tisíc korun žádat výhradně prostřednictvím jednoduché počítačové aplikace, do které nahrají jen scan podepsané žádosti, prohlášení a scan svého občanského průkazu. Žadatel nesmí být v insolvenci a nesmí mít dluh vůči městu. Celková výše jeho ročních příjmů z veškeré jeho podnikatelské činnosti musí za ucelený rok 2020 činit minimálně 180 tisíc a maximálně 12 milionů korun (resp. alikvot těchto částek při kratší podnikatelské historii), a své podnikání musel zahájit do 31. srpna 2020 a nepřerušit jej. Veškeré informace jsou zveřejněny na webu města na odkazu www.ostrava.cz/pomoc-podnikatelum. Stejně jako loni i nyní město bude používat již osvědčený, srozumitelný a uživatelsky přívětivý on-line formulář, který společně a bezplatně vytvořili pro město IT experti ze společnosti TietoEVRY a městské firmy Ovanet. Zveřejněn bude v týdnu po 18. lednu. Jeho hlavním cílem je usnadnit podnikatelům proces žádostí o podporu. Řešení pomáhá také úředníkům, aby správa a vyhodnocování jednotlivých žádostí byla maximálně rychlá a efektivní a peníze se k žadatelům dostaly co nejdříve.

Město Ostrava jako jedno z prvních v ČR zavedlo již vloni na jaře pro své podnikatele sérii opatření s cílem eliminovat dopady krizových usnesení vlády kvůli výskytu nemoci covid-19. Od března 2020 mohli ostravští podnikatelé žádat o rychlou finanční výpomoc do výše 20 tisíc korun a o finanční dar až do 100 tisíc korun. Celkem 2 557 ostravských podnikatelů v rámci přímé pomoci získalo od města finanční podporu za bezmála 80 milionů korun. Kromě toho město nabízelo slevy na nájemném a osvobození od některých druhů místních poplatků.

Zdroj informací

Statutární město Ostrava a NejBusiness.cz

Datum

16. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2994 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál