České servery v roce 2020 zažily malou revoluci

České servery v roce 2020 zažily malou revoluci

Rok 2020 znamenal pro hostingové služby výraznou změnu. Takřka celý svět se během několika měsíců začal enormní rychlostí přesouvat do míst, která pandemií Covid napadena být nemohou. Online prostředí, jehož základem je právě hosting, aktuálně zažívá doslova revoluci. JIž během loňského roku docházelo z pochopitelných důvodů především k rapidní digitalizaci, rostoucím nárokům na kvalitní hosting a cloudová řešení. Intenzita kyberůtoků se posunula na další úroveň a AMD ukrojilo další podíl trhu na úkor Intelu. Co naznačuje rok 2021?

Rychlým tempem vzhůru vzrostla zejména vnímaná důležitost hostingu jako takového. “Kvalitní hosting byl vždy pro úspěch v online světě zásadní. Pro současnost a budoucnost to nicméně bude platit dvojnásob, což se začalo projevovat už v roce 2020, kdy na něj firmy začaly klást znatelně vyšší důraz” uvádí David Lintimer obchodní ředitel společnosti vshosting~. Podle Lintimera se zvýšila poptávka především po robustnosti řešení a řešeních vysoké dostupnosti, které představuje rostoucí zájem firem o záložní servery, servery pro vývoj a testování a podobně. V roce 2020 šlo o významný nárůst, který činil cca 30 %. Hostingové služby začala hojně využívat i odvětví, která digitalizaci předtím relativně odolávala (např. prodejci nábytku či potravin). Výše zmíněné trendy by v roce 2021 měly dále pokračovat, odhadem je cca poloviční růst oproti roku 2020.

S rychlou digitalizací úzce souvisí i čím dál větší přesun k tzv. cloudovým řešením. To platí u společností i jednotlivců. Mnohonásobně byly využívány z důvodu home-officů cloudové komunikační nástroje jako Zoom, Google Meet apod. Experti z IDC už v roce 2019 předpovídali, že do roku 2023 dojde více než k zdvojnásobení nákladů globálně vynakládaných na cloudové služby. Vzhledem k vlivu pandemie a výše popsaných jevů odborníci z vshosting~ očekávají ještě dramatičtější nárůst, už v roce 2021 o více než 25 %

Intenzita nejrůznějších kyberůtoků se v roce 2020 posunula na další úroveň. Masivní přesun firem k využívání nových nástrojů pro spolupráci online společně s všeobecnou atmosférou strachu přinesl i bezprecendentní nárůst počtu kyberútoků, zejména tzv. ransomware, phishingu a DDoS útoků. Častým terčem útoků byly zdravotnické organizace. Například WHO zaznamenala zpětinásobení počtu útoků. Odborníci proto situaci označují jako kyber-pandemii.

Vyrobci hardware neustále dosahují novych rekordů ve výkonu i kapacitě, což se projevuje například stále se zvyšujícím počtem jader procesorů v rámci jednotlivých serverů a snižováním energetické náročnosti na jedno jádro. Revoluci na trhu v této oblasti momentálně táhne firma AMD, která na poli extrémně výkonných serverů ohrožuje dlouho bezkonkurenční Intel. Od roku 2017 AMD ukrojilo 20 % celosvětového trhu na úkor Intelu. Právě firma vshosting~ zaznamenala nárůst popularity AMD procesorů i u serverů, kde je spolehlivost naprosto klíčová. Ještě v roce 2019 klienti téměř ze 100 % požadovali procesory Intel. Instalace procesorů od AMD v roce 2020 už ovšem představovaly 10-15 %.

vshosting~

vshosting~ je v současné době největším poskytovatelem cloudových a managed serverových služeb v České republice a na Slovensku. Vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více jak 8 000 serverů českých i zahraničních internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE. vshosting~ hostuje více jak 50 % českého a slovenského e-commerce trhu. Od roku 2018 disponuje vshosting~ také 100Gbps propojením se špičkovým TIER1 operátorem Telia Sonera.

Zdroj informací

vshosting~ a NejBusiness.cz

Datum

13. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2136 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál