Jak Brexit ovlivní Brity žijící v Česku

Jak Brexit ovlivní Brity žijící v Česku

Zhruba 5,5 milionu korun bude stát Českou republiku Brexit z pohledu Britů žijících a pracujících v České republice. Z toho více než dva miliony jdou na výměnu jejich průkazů. Pokud si je nevymění, stanou se z nich „třetizemci“.

Velká Británie odešla z Evropské unie po více než 4 letech od schválení brexitového referenda. K 31. lednu tohoto roku se stal odstup oficiálním a v ten moment bylo stanoveno 11timěsíční přechodné období, ve kterém se Evropská Unie (EU) a Spojené království mělo domluvit na podrobnostech a specifikách odstupu.

O Vánocích byla jednohlasně podpořena finální verze dohody členských států EU a Spojeného království, platnosti nabere 1. ledna příštího roku. Poslední úpravy se týkaly i budoucích obchodních vztahů.

Přechodné období, a co přesně to znamená

K 31.12. tohoto roku vyprší přechodné období, během něhož považujeme občany Velké Británie stále jako občany EU, díky čemuž mají stále volný přístup na český trh práce a mohou zde neomezeně pobývat. Toto období bylo možné prodloužit, a to maximálně o dva roky. S tím se ale na základě oficiálního červnového vyjádření vlády Spojeného království se však s prodloužením nepočítá.

„Britové, kteří na území České republiky pobývali před Brexitem, respektive před ukončením přechodného období, budou mít nadále volný přístup na český trh práce a budou zde moci dále pobývat. Podmínkou ovšem je, že si vyřídí takzvané potvrzení o přechodném pobytu,“ komentuje Mirek Mejtský, expert na pracovní migraci ze společnosti Petyovský & Partners.

Dva miliony na nové průkazy, 3,5 milionu na speciální zaměstnance

MVČR předpokládá, že bude během období prvního roku muset vyměnit cca 12 tisíc průkazů - potvrzení o přechodném pobytu - občanů Velké Británie. Pro výdej a výrobu těchto průkazů je na ministerstvu nutno zřídit pět nových služebních míst. Související náklady se předpokládají navíce než dva miliony korun (2 148 000 Kč) za výrobu těchto průkazů, kdy výroba jednoho průkazu stojí 179 korun. Na dalších zhruba 3,5 milionu korun (3 457 441 Kč) vyjdou osobní náklady pěti služebních míst na dobu jednoho roku.

„MVČR zavádí poplatek za vystavení průkazu ve výši 200,- Kč. Poplatek tudíž pokryje náklady na výrobu průkazu, nicméně zvýšené náklady spojené s vytvořením nových služebních míst na dobu určitou nepokryje. V důvodové zprávě k předkládané novele však MVČR uvádí, že změny budou z dlouhodobého hlediska rozpočtově neutrální,“ tvrdí Mirek Mejtský.

Existují ale výjimky. Zvláštní postavení mají ti Britové, kteří jsou na území České republiky takzvaně vysláni k výkonu práce, tedy nemají českou pracovní smlouvu, jsou zaměstnáni u svého zahraničního zaměstnavatele a u nás plní úkoly vyplývající z vyslání.

„Pro tyto občany, kteří v Česku sice před koncem přechodného období již byli, nebude nadále volný přístup na český trh práce platit a budou muset od Úřadu práce získat pracovní povolení,“ zakončuje expert na pracovní migraci ze společnosti Petyovský & Partners, Mirek Mejtský.

Budou Britové „třetizemci“?

Žádost o vydání „Potvrzení o přechodném pobytu“ se podává na pracovišti Ministerstva vnitra České republiky. O žádost si musí zažádat i občané Spojených království, kteří se ještě do konce roku přistěhují.

„Stejná pravidla se vztahují i na Brity, kteří do Česka ještě do konce roku přijedou. To vyplývá z takzvané výstupové dohody. Od prvního ledna 2021 bude na občany Velké Británie nahlíženo jako na „třetizemce“ a pokud se budou chtít k nám relokovat za prací, budou si muset vyřídit klasické pracovní a pobytové povolení v podobě zaměstnanecké, respektive modré karty,“ říká Mejtský.

Vyjádření Ministerstva vnitra ČR

České ministerstvo v souvislosti s Brexitem připravuje novelu zákona o pobytu cizinců, kde zavádí pojem „občan Spojeného království“, kterým se rozumí takový občan Spojeného království, který v Česku ke dni 31.12.2020 oprávněně pobýval a nadále zde pobývá v souladu s „výstupovou dohodou“.

„Platnost novely se předpokládá od 1.7 2021, poté budou mít Britové povinnost si do jednoho roku požádat o výměnu výše uvedeného potvrzení o přechodném pobytu nebo průkazu trvalého pobytu za průkaz nový. Ten se zavádí i pro ostatní občany EU, nicméně ti si budou průkazy vyměňovat průběžně,“ doplňuje Mirek Mejtský.

Petyovský & Partners

Petyovský & Partners: Společnost funguje od června 2015 a poskytuje poradenství společnostem hledající talenty v zahraničí. Praxe zahrnuje veškeré poradenství a služby spojené se zahraničními zaměstnanci, tj. problematiku zaměstnaneckých a modrých karet, víz, pobytových oprávnění, státního občanství i souvisejících daňových otázek. Společnost je také členem Pracovní skupiny pro ekonomickou migraci (PSEM) pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, která se podílí na připomínkování legislativy týkající se zahraniční zaměstnanosti.

Zdroj informací

Petyovský & Partners s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

30. prosince 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3296 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál