Bohematic Minor: Česká hodinářská manufaktura představila svůj druhý model

Bohematic Minor: Česká hodinářská manufaktura představila svůj druhý model

Mladá česká hodinářská manufaktura Bohematic, která se zaměřuje na ruční výrobu unikátních malosériových mechanických hodinek v Novém Městě nad Metují, představuje svůj druhý model.

Po modelu GRAPHIC SUTNAR, které vytvořila na počest světoznámému českému designérovi a avantgardnímu umělci Ladislavu Sutnarovi, přichází na trh s více sportovně zaměřeným modelem hodinek s názvem MINOR, který odkazuje na silný český příběh a je poctou závodníkům a slavnému českému automobilu Aero Minor Sport, který v roce 1949 vyhrál legendární závod 24 hodin Le Mans. Design nového modelu je opět výsledkem práce studia Olgoj Chorchoj a designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Z každého prodaného kusu hodinek MINOR věnuje Bohematic částku 1949 korun na podporu a činnost neziskové organizace Post Bellum, která spravuje sbírku Paměť národa.

Hodinky jsou v mnoha detailech vizuálně spjaty s tímto velmi úspěšným závodním vozem. Mají originálně tvarované lehké titanové pouzdro s ergonomickým tvarem nožek a otočnou lunetu. Grafika číselníku a tvar ruček připomínají přístroje palubní desky, v korunce ožívá ozubení závodní převodovky a rotor automatického nátahu cituje geometrii disku kola. Pohled do soukolí manufakturního strojku od prémiového švýcarského výrobce La Joux-Perret, který má několik úprav provedených speciálně pro chronograf MINOR, umožňuje nejen víko s průhledem, ale i unikátně perforovaný číselník. Dva reliéfní subčíselníky a minutová stupnice jsou ručně vsazeny, třetí subčíselník je vyznačen luminiscenčními indexy v rastru perforace. Komplikace kalibru byly voleny s respektem k hlavním atributům této sportovní série, kterými jsou rychlost a vytrvalost. Precizním detailem hodinek je i skeletovaný datový věnec. Ručně šitý kožený pásek z ateliéru Ondřeje Šímy s velkými otvory doplňuje celý emotivní zážitek z tohoto modelu.

„Když jsme pro značku Bohematic hledali silné příběhy z historie českého průmyslu, tak nás jako fanoušky techniky, řemeslné zručnosti a starých závodních automobilů téměř okamžitě napadlo spojení s historií tohoto legendárního vozu a jeho pilotů,“ říká Josef Zajíček, CEO a investor značky BOHEMATIC, a dodává: „Hodinky Minor měly být původně naším prvním modelem, ale vzhledem k náročnému ladění jejich komplikované výroby je uvádíme na trh až nyní. Výsledek, věříme, stojí za to, a snad by s ním byli spokojeni i sami piloti vozu Aero Minor Sport, kterým se komunistický režim za jejich famózní úspěch v závodě 24 hodin Le Mans odvděčil zabavením veškerého majetku, odsouzením do vězení za špionáž a vlastizradu a prací v jáchymovských dolech. Rádi bychom, aby se na tento a další jim podobné silné lidské příběhy ovlivněné totalitními režimy nikdy nezapomnělo, a proto z každého prodaného kusu hodinek Minor věnujeme neziskové organizaci Post Bellum, která spravuje sbírku Paměť národa, částku 1949 korun připomínající rok vítězství v Le Mans na její podporu a činnost.“

„Chronografem Minor chceme připomenout slávu české techniky a zapomenuté hrdinství tehdejších pilotů tohoto slavného československého doutníku Otty Krattnera a Františka Sutnara. Tohle auto a příběh lidí kolem něj by si určitě zasloužily vlastní film. Perforovaný číselník hodinek odkazuje k dírám v kapotáži, které museli piloti během vytrvalostního závodu v horkém dni do auta udělat, aby se ochladil dvouválcový motor. Naši hodináři vymysleli, že by se to dalo udělat leptáním. Vzniklo tak 2200 otvorů, které jsou různě velké, a vizuálně zajímavě se tak odkrývá vnitřek hodinek,“ doplňuje Michal Froněk, Art Director značky BOHEMATIC.

Chronograf MINOR má zajímavou "komplikaci" zvanou flyback. Ta byla zvolena v souvislosti se závodnickým DNA hodinek. Funkce Flyback umožňuje jedním stisknutím resetovacího tlačítka současně zastavit a resetovat stopky. Můžete tak například měřit jednotlivá kola na závodním okruhu při tréninku či závodě. Hodinky mají otočnou lunetu s luminiscenčními indexy, které jsou zapracované přímo do lunety s použitím nejkvalitnějšího luminiscenčního materiálu - Super-LumiNova.

Majitel hodinek MINOR má možnost vyjít z navržených variant modelů a zároveň si své hodinky do značné míry individualizovat. Kromě vlastních barevných kombinací číselníku si zákazníci mohou navrhnout potisk, nebo personalizaci číselníku pomocí kontrastního vyplnění (zakápnutí) otvorů do nějakého obrazce, potisk safírového zadního víka (standardně silueta vozu Aero Minor), personalizovanou sekundovou ručku s monogramem nebo jiným ornamentem (standardně silueta auta Aero Minor) nebo gravírováním na korunce (standardně logo BOHEMATIC).

Model MINOR se vyrábí ve čtyřech různých variantách odkazujících na legendární automobilové závody Le Mans Blue, Spa Grey, Indy Sunburn a Monaco Black. Cena hodinek MINOR je 148 000 Kč a může se dále lišit dle úrovně a náročnosti individualizace.

Paměť národa

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Veřejnosti je přístupná online od roku 2008 jako databáze pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století a zažili dva totalitní režimy: nacismus a komunismus. Příběhy pamětníků ukazují, jak tyto režimy ovlivňovaly životy jednotlivců, a umožňují nahlédnout jejich podstatu. Paměť národa je přístupná pro všechny zájemce, registrované i neregistrované, pro studijní účely jako další pramen poznávání minulosti nebo pro poučení o naší historii. Sbírku Paměť národa spravuje nezisková organizace Post Bellum (latinsky po válce), založená v roce 2001 novináři a historiky, kteří si uvědomili, jak podstatné je zaznamenat osobní vzpomínky na druhou světovou válku a komunismus.

Bohematic

Bohematic je nová česká manufaktura se sídlem v Novém Městě na Metují, která se zaměřuje na ruční výrobu unikátních malosériových mechanických hodinek. Celý projekt, na němž se podílejí designéři ze studia Olgoj Chorchoj a nejlepší hodináři, se zrodil ze společné vášně pro techniku, řemeslnou zručnost, staré závodní automobily a tikot mechanických strojků. Designem a technologiemi 21. století chce tato nová česká hodinářská značka navázat na tradici hodinářského umění v českých zemích.

Zdroj informací

BOHEMATIC a NejBusiness.cz

Datum

29. prosince 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.2353 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál