K chudým dětem poputuje rekordních 51 612 dárků

K chudým dětem poputuje rekordních 51 612 dárků

Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, oznámila výsledky desátého ročníku sbírky dárků na pomoc dětem a samoživitelům ohroženým chudobou. Na 120 sběrných místech po celé České republice se vybralo 51 612 krabic s vánočními dárky, z toho 2 000 krabic je určeno pro rodiče samoživitele. Výnos finanční sbírky Krabice online byl k 22.12. 2 620 416 Kč.

Solidarita s nejslabšími

„Jsme vděční všem dárcům, kteří se zapojili, a dobrovolníkům, kteří i v této náročné době otevřeli sběrná místa a sbírali dárky pro ty nejohroženější. Poprvé jsme letos sbírali krabice i pro „dospěláky“. Když jsme předávali dárky maminkám a tatínkům samoživitelům, byli překvapení, že letos je dárek i pro ně a měli stejně upřímnou radost jako děti. Krabice sobě i dětem schovávají až pod stromeček,“ říká Zdeňka Sobotová, manažerka sbírky Krabice od bot. „Velmi působivé a silné jsou také zprávy od dárců. Často nám píší, že začínali na jedné krabici, pak přidávali další a další a nakonec jich odnesli na sběrné místo deset,“ doplňuje Sobotová.

Zapojily se firmy i školy

I přes složitou situaci se do sbírky nadšeně zapojilo 87 mateřských a základních škol. „S myšlenkou zapojit se do sbírky jsem nejprve seznámila své kolegyně pedagogy i nepedagogy. To, co následovalo, nečekal nikdo z nás: strhla se obrovská smršť, žáci i zaměstnanci začali přinášet neskutečné množství dárků a naše sborovna se velmi rychle plnila. Během jednoto týdne se nám podařilo nashromáždit tolik dárků, že ve sborovně nebylo k hnutí. Dva dny kolegyně kompletovaly a balily všechny dárky, aby vytvořily celkem 53 balíčků/krabic od bot. Auto jsme zaplnili dárky až po strop a mně se při tom pohledu draly slzy do očí při vědomí, jak i v této nelehké době dokáží být naši žáci, jejich rodiče, prarodiče i naši zaměstnanci solidární a mít srdce na správném místě,“ popisuje sbírání krabic Veronika Hulová, ředitelka školy v Klenovicích na Hané.

Mnoho firem letos nemohlo uspořádat žádnou vánoční akci pro své zaměstnance, a tak poslaly všechny finanční prostředky, které měly v rozpočtu vyhrazené například pro vánoční večírek, na podporu rodin a dětí ohrožených chudobou. Díky těmto štědrým darům i velké obětavosti individuálních dárců se objem finančních darů zvýšil oproti loňskému roku téměř na trojnásobek.

Krabice online: dary, které změní kvalitu života

Ne všechny dárky se vejdou do krabice od bot. Z výtěžku finanční sbírky Krabice online 2020 jsme vyčlenili prostředky na krizový fond pro přímou pomoc konkrétním klientům Diakonie. Z něj rozdělíme minimálně 200 000 Kč na přímou podporu rodin a dětí v nouzi. Finanční prostředky se použijí na nákup potravin a kojenecké výživy, plen a hygienických potřeb, léků, školních pomůcek, úhradu nákladů na bydlení, dopravu dětí do školy nebo internetové připojení pro distanční výuku.

„Podpoříme například rodinu, která žije na ubytovně, a jejíž veškeré příjmy jdou na úhradu bydlení a na zdravotní péči o dítě. Rodina musí kupovat pravidelně léky a speciální protialergickou stravu. Začátkem ledna by se měla rodina přestěhovat do vstupního bytu. Byt bude nezařízený a rodina nemá dostatek financí ani pro zajištění základního vybavení,“ uzavírá Zdeňka Sobotová.

Ostatní finanční prostředky budou použity na doučování, předškolní přípravu a volnočasové aktivity dětí v nouzi.

Diakonie: Pomoc má mnoho tváří

Diakonie pomáhá lidem v těžkých situacích, kdy už jim nebo jejich nejbližším docházejí síly. Poskytuje služby seniorům, dětem i dospělým s postižením a lidem v různých životních krizích. Diakonie se věnuje také humanitární a rozvojové práci v zahraničí. Ročně podpoří 40 tisíc lidí u nás i ve světě.

Krabice od bot

Krabice od bot je největší sbírka vánočních dárků pro děti z chudých rodin v ČR a jediná celorepubliková sbírka, kde nejen obdarovaní, ale také dárci jsou děti. V loňském roce dárci věnovali více než 35 000 dárků. Projekt má dvojí cíl: obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem, možná jediným, který letos o Vánocích dostanou, a děti ze zajištěných rodin učit solidaritě. Příjemci dárků jsou děti v sociálně vyloučených lokalitách, azylových domech, krizových centrech, pěstounských rodinách, nízkoprahových klubech či jinde. V doprovodné finanční sbírce Krabice online už Češi darovali více než dva miliony korun na dlouhodobou pomoc rodinám a dětem v nouzi.

Zdroj informací

Diakonie Českobratrské církve evangelické a NejBusiness.cz

Datum

25. prosince 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4285 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál