Jednatelé společností Continental podepsali s odbory dodatek kolektivní smlouvy na rok 2021

Jednatelé společností Continental podepsali s odbory dodatek kolektivní smlouvy na rok 2021

I v letošním velmi nestandardním roce probíhalo kolektivní vyjednávání mezi vedením společností Continental a odborovou radou vedenou novým předsedou Miroslavem Zavadilem. Výsledky jednání byly sepsány v dodatku kolektivní smlouvy na rok 2021. Jednatelé společností Continental Libor Láznička, Martin Buday a Jan Černošek jej podepsali spolu s předsedou závodní organizace odborového svazu Echo Miroslavem Zavadilem v pondělí 21. prosince.

Automobilový průmysl zaznamenával již ve dvou posledních letech pokles poptávky a změnu směřování celého automobilového odvětví. V souvislosti s letošní koronavirovou se tato situace ještě zhoršila a výroba během jarních měsíců byla na několik týdnů zastavena. Za těchto neobvyklých okolností se po několika vyjednávání vedení společnosti a odborová rada dohodli na navýšení mzdových tarifů pro variabilní zaměstnance o 2,5 % a pro technicko-hospodářské zaměstnance o 1,5 %. Rozdílný nárůst pro různé kategorie zaměstnanců byl využit zcela mimořádně s ohledem na zvýšení úspor fixních nákladů v této dynamické době.

I v letošním roce bylo dojednáno navýšení příplatků za práci na odpoledních, nočních a víkendových směnách. Další úpravou oproti předchozímu roku je navýšení odměny za odpracované rok při ztrátě zdravotní způsobilosti v závislosti na odpracované době.

Pro zaměstnavatele je důležité poskytování kvalitní teplé stravy pro zaměstnance, proto bude příspěvek na závodní stravování dotován vyšší částkou na jednu porci než dosud.

Výrazné přilepšení zaznamenají zaměstnanci v oblasti doplňkového penzijního spoření, které bude od začátku roku 2021 navýšeno o 300 korun, na 1800 korun měsíčně. V letošním roce byl změněn zastaralý papírový způsob flexipassů na elektronickou kafeterii. Roční částka, kterou zaměstnavatel každému zaměstnanci na jeho účet poukazuje se v roce 2021 navýší o 50 %.

Petr Dostál, personální ředitel je pravidelným účastníkem kolektivního vyjednávání spolu s jednatelem společnosti Liborem Lázničkou. K nově vyjednanému zlepšení mzdových tarifů a dalším úpravám v dodatku kolektivní smlouvy dodává: „V podepsaném dodatku kolektivní smlouvy pro následující rok dochází mimořádně k mírnému zvýhodnění variabilních zaměstnanců, což jsou dělnické a operátorské profese. Všech zaměstnanců se pak týká nárůst ostatních benefitů, zejména příspěvku na závodní stravování, neboť upřednostňujeme využívání našich kantýn s teplou stravou, kde dodržujeme přísná hygienická opatření související s epidemií koronaviru.“

Průměrná mzda dělnických profesí (po započítání 13. a 14. mzdy a dalších bonusů a příplatků) činila v roce 2019 43 810 korun a za celou firmu to bylo 48 714 korun. Pro rok 2020 bylo dojednáno navýšení mzdových tarifů o 7 %.

Aktuálně v otrokovických společnostech Continental pracuje 5200 zaměstnanců. V letošním roce dostali zaměstnanci vyplacen v březnové mzdě podíl na zisku koncernu Continental, takzvaný Conti value sharing bonus, ve výši 5504 korun. Třináctá mzda byla vyplacena v plné výši, ačkoliv v době její výplaty, v měsíci květnu, docházelo ke krátkodobějším, ale v některých výrobních halách i dlouhodobějším odstávkám výroby. Nyní zaměstnanci dostali vyplacenu první část 14. mzdy. Čtrnáctá mzda byla v letošním roce ponížena o 18 % v adekvátní výši propadu předpokládaného hospodářského výsledku.

Jednatel společností Continental Libor Láznička se při podpisu dodatku kolektivní smlouvy vyjádřil následovně: „Za poslední roky jsme si zvykli, že je možná velmi rychlá změna na zákaznických trzích. Ovšem to, jaký vývoj nastal od března letošního roku nikdo neočekával. Omezení poptávky ze strany zákazníků, odstávky výrob a později vyšší nemocnost zaměstnanců v podzimním období, to jsou hlavní obtíže, se kterými jsme se letos potýkali. Děkujeme našim zaměstnancům za jejich trpělivost a flexibilitu při nepravidelném rozjezdu výrob, proaktivní přístup při případné přesčasové práci za kolegy v karanténách a pomoc při zvládání pandemické situace disciplinovaným dodržováním opatření stanovených naším krizovým týmem. I přes nutnost úspory fixních nákladů v následujících letech jsme byli schopni navýšit zaměstnancům mzdové tarify a další zaměstnanecké benefity, což mnoho firem nebude schopno zajistit.“

Continental AG

Společnost Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a propojenou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost založená roku 1871 nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2019 dosáhla společnost Continental obratu 44,5 miliard eur a v současné době zaměstnává více než 233 000 pracovníků v 59 zemích a trzích.

Continental Automotive vyrábí mimo jiné automobilovou elektroniku, palivové dopravní jednotky, řídicí jednotky motorů a převodovek, senzory, dveřní moduly, klíčky, brzdové posilovače, elektrické vakuové pumpy, převodové jednotky pro elektronickou parkovací brzdu, ostřikovací systémy, rotační ventily a moduly pro recirkulaci výfukových plynů, aktuátory, vysokotlaká dieselová a benzinová čerpadla a turbodmychadla.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Otrokovicích, Trutnově, Ostravě (výroba i výzkumné R&D centrum) a Horšovském Týně. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen, Partizánske a Dolné Vestenice. V Česku zaměstnává koncern Continental AG 16 000 zaměstnanců.

Zdroj informací

CONTINENTAL BARUM, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

23. prosince 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2424 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál