Tempo růstu nezaměstnanosti je u žen o třetinu rychlejší než u mužů

Tempo růstu nezaměstnanosti je u žen o třetinu rychlejší než u mužů

Tempo, s jakým roste počet nezaměstnaných žen, je o třetinu rychlejší než u mužů. Ještě v březnu byl počet nezaměstnaných žen srovnatelný s počtem nezaměstnaných mužů. Dokonce bylo více nezaměstnaných mužů. Od dubna, kdy se začaly naplno projevovat důsledky koronavirové pandemie, se tempo růstu nezaměstnanosti žen zvyšuje. Koncem listopadu bylo v ČR téměř o 8 tis. více nezaměstnaných žen než mužů. Mezi pandemií nejvíce zasažené obory patří totiž právě ty, ve kterých nacházejí uplatnění převážně ženy.

Podle MPSV vzrostl v listopadu podíl nezaměstnaných ze 3,7 % na 3,8 %. V praxi to znamená 274 526 lidí bez práce, z toho 141 212 žen a 133 314 mužů. Meziročně se míra nezaměstnanosti zvýšila o 1,2 %. Na začátku pandemie, tedy v měsíci březnu, byla míra nezaměstnanosti žen i mužů 3 %. Ke konci listopadu se však počet nezaměstnaných žen zvýšil na 3,9 %, zatímco mužů na 3,6 %. V nominálních číslech se, ve srovnání s březnem, jedná o téměř třetinový nárůst. „Mezi ekonomicky aktivním obyvatelstvem ve věku od 15 do 64 let je aktuálně více nezaměstnaných žen než mužů. Zatímco muži dominují sektoru průmyslu a stavebnictví, ženy naopak sektoru služeb, který patří mezi ty pandemií nejvíce zasažené,“ říká Jan Wiesner z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

„V následujících letech bude počet nezaměstnaných žen vyšší než počet nezaměstnaných mužů. Je to dáno tím, že v sektorech, které jsou nejvíce postižené a ve kterých dominuje sezónnost, nacházejí uplatnění především ženy. Tomu je třeba přizpůsobit také systém rekvalifikací, které je nutné modifikovat a zefektivnit natolik, abychom tomuto negativnímu trendu dokázali čelit,“ říká Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Počet nezaměstnaných žen bude narůstat, rekvalifikovat se musí už teď

Zrychlené tempo růstu nezaměstnanosti žen není pouze dočasným trendem, naopak se dá předpokládat, že bude přetrvávat minimálně do roku 2021, také s ohledem na očekávanou třetí vlnu koronavirové pandemie. Odborníci se shodují, že by nezaměstnaní z postižených oborů jako turismus a pohostinství, měli co nejdříve zvážit možnost rekvalifikovat se do oboru, kde je naopak chronický nedostatek pracovních míst. „Rekvalifikace lidi mnohdy odrazuje z důvodu časové náročnosti a neefektivity. Průměrný rekvalifikační kurz vyžaduje až 300 vyučovacích hodin. Řešením jsou modularizované rekvalifikace, kde se člověk zaměří jen na tu oblast, kterou neovládá. Takový kurz je pak výrazně kratší, třeba jen 100 vyučovacích hodin.“ říká Radovan Hauk, partner společnosti Moore Czech Rebublic a dodává: „Růst nezaměstnanosti žen je patrný také v případě zájmu o rekvalifikace, který evidujeme v projektu KVASAR, kde 57 % zájemkyň tvoří právě ženy.“

Nejvíce nezaměstnaných žen je v Moravskoslezském kraji

Krajem s nejmenší nezaměstnaností je Pardubický (9 178 nezaměstnaných), krajem s nejvyšší nezaměstnaností je Moravskoslezský (43 192 nezaměstnaných). Nejvíce nezaměstnaných žen má kraj Moravskoslezský (20 868). Nejméně nezaměstnaných žen má kraj Pardubický (4 807). I přes rostoucí nezaměstnanost však počet volných pracovních míst ke konci listopadu (317 972) převyšoval počet uchazečů o zaměstnání (274 526). Na pracovním trhu je tak přebytek 43 446 pracovních míst.

KVASAR

Projekt KVASAR (KVAlita Systému Akreditací a Rekvalifikací) si dal za cíl nastavit pravidla a připravit podmínky pro kvalitativní změny v rekvalifikacích, a to prostřednictvím úzké spolupráce se zaměstnavateli, vzdělavateli a dalšími zainteresovanými regionálními partnery. Dojde tak k přizpůsobení nástrojů dalšího vzdělávání současným, ale i budoucím požadavkům trhu práce, a také rychlejší reakci na změny související s Průmyslem 4.0. Současný systém rekvalifikací zcela nereflektuje dosavadní kvalifikaci účastníka rekvalifikace. Ten musí v rámci rekvalifikace absolvovat celé vzdělávání podle nastaveného systému akreditací. Nemůže si jednoduchým způsobem získané dovednosti pouze doplnit. Mechanismus modularizovaných rekvalifikací umožní reflektovat již naučené dovednosti a rekvalifikovaná osoba bude vzdělávána pouze v částech, které skutečně potřebuje pro úspěšné složení závěrečné zkoušky. Tím se ušetří čas, peníze a urychlí nástup uchazeče do nového zaměstnání.

Zdroj informací

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a NejBusiness.cz

Datum

18. prosince 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2229 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál