Evropský průzkum: Každý pátý Čech si půjčil na úhradu běžných výdajů

Evropský průzkum: Každý pátý Čech si půjčil na úhradu běžných výdajů

Každý třetí Evropan (35 %) v průzkumu uvedl, že ztratil část příjmů v důsledku pandemie. Každý druhý cítí obavu ze své budoucí finanční situace. V Čechách to respondenti průzkumu vnímají úplně stejně a jsou v souladu s evropským průměrem. Ve schopnosti platit účty včas Česká republika obsadila 15. pozici ze zkoumaných 24 evropských států. Uspokojivější je však fakt, že v rámci úspor pro budoucnost se Češi letos umístili na 6. místě. Co se týče celkového umístnění z hlediska barometru finanční prosperity, tuzemsko zaujímá lichotivou 7. příčku v Evropě, uvádí Evropský průzkum spotřebitelského chování realizován společností Intrum a sestavený na základě údajů od 24 000 spotřebitelů z 24 evropských zemí o jejich každodenních životech, výdajích a schopnosti hospodařit s domácím rozpočtem.

Některé ze svých účtů letos nebyla schopna zaplatit včas celá pětina Čechů, 41 % z nich pak dokonce i opakovaně. Nejčastějšími důvody byly nedostatek finančních prostředků nebo opomenutí. Obě příčiny uvedl stejný počet dotazovaných. Především poškození podnikatelé se však také museli potýkat s opožděným placením faktur kvůli čekání na kompenzační bonus od státu. Takový argument uvedlo 21 % Čechů.

Obavy s druhou vlnou pandemie vzrostly více než kdykoliv předtím. Až 68 % českých respondentů uvádí, že hodlají vydat nižší sumu na nákup vánočních dárků, část respondentů vynaloží na dárky méně než na potraviny u vánočního stolu, 11 % ale uvádí, že tento rok po složité a vyčerpávající situaci hodlají za dárky utratit větší obnos peněz než obvykle. Také sílí snaha jít vstříc udržitelnosti, až 14 % počítá s vyšší útratou za ekologičtější pozornosti, přičemž evropský průměr činí 18 %. Češi jsou solidární k lokálním podnikatelům, 47 % dotázaných by je rádo v důsledku COVID krize podpořilo.

Navzdory pochybnostem o půjčování peněz v době krize někteří neváhali tuto možnost využít. V průměru si letos vzalo jakýkoliv úvěr u bankovní instituce 6 z 10 Evropanů. Podíl 21 % z nich pak tvořili ti, kteří se rozhodli půjčkou zaplatit pravidelné účty. Češi v tomto ohledu jednali podobně jako zbytek Evropy. Na pokrytí eškerých pravidelných nákladů 20 % z nich muselo využít úvěr.

10 % českých respondentů požádalo o odklad splátek z důvodu pandemie. Je to o procento více než evropský průměr. 45 % respondentů uvedlo, že aby zlepšili svoji finanční situaci, hledají si druhé zaměstnání.

Co se týče vytváření úspor do budoucnosti, zde si Česká republika velmi polepšila. Z loňské 14. pozice se dostala na 6. místo. Češi si dávají více peněz stranou především kvůli obavám, že by mohl být jejich pravidelný příjem ohrožen aktuální krizí, z tohoto důvodu začalo šetřit 63 % z nich. Schopnost ušetřit více než pětinu své měsíční mzdy pak uvedlo celých 17 % respondentů. Míra úspor na budoucnost v ČR převyšuje evropský průměr a aktuálně řadí Českou republiku k jednomu z nejspořivějších národů Evropy.

„Výsledky průzkumu ukazují zásadní obrat v chování domácností v porovnání s dobou před pandemií. Společnost se začíná polarizovat, když jedna část spotřebitelů se již nyní vinou pandemie nachází v diskomfortu již při pokrytí běžných výdajů na domácnost, které řeší úvěrem, a ta druhá, která disponuje dostatečnými prostředky, změnila konzumní chování směrem k vyšší tvorbě úspor. Tohle platí pro všechny země napříč Evropou, je dobré, že Češi patří mezi evropskou špičku z hlediska správného ekonomického chování,“ uvedl Karol Jurák, výkonný ředitel a jednatel Intrum Czech, s.r.o.

Pozitivní je také fakt, že se v Česku konečně začíná zvyšovat finanční gramotnost, a to především díky zvyšování důrazu na finanční vzdělávání ve školách, jako hlavní zdroj informací ho uvedla více než polovina dotázaných. Z loňského dvacátého místa se Češi posunuli o dvě příčky na místo osmnácté.

V porovnání se sousedním Slovenskem dosáhla Česká republika v průzkumu lepších výsledků. V rámci celkového barometru finanční prosperity se Slováci umístili o deset příček za Čechy, tedy na 17. místě. Ve schopnosti platit účty včas zaujímá Česko 15. a Slovensko 20. pozici. Lépe si tuzemsko vedlo i v rámci úspor do budoucnosti, umístilo se na 6. a Slovensko na 16. příčce. Graf finanční gramotnosti pak odhalil, že si v tomto ohledu oba sousední státy vedou podobně, Češi obsadili 18. a Slováci 19. místo.

Intrum

Společnost Intrum je evropským lídrem, který poskytuje služby v oblasti správy pohledávek a nabízí komplexní služby včetně odkupu pohledávek určené k měřitelnému zlepšení cashflow klientů a jejich dlouhodobé ziskovosti. Založena byla roku 1923. V roce 2017 se Intrum Justitia spojila se společností Lindorff a dnes má společný podnik zhruba 10 000 zaměstnanců na 25 trzích. Podniká pod jménem Intrum. Její konsolidované příjmy činily v roce 2019 téměř 16 miliard švédských korun. Intrum Justitia AB je od roku 2002 kótovaná na burze Nasdaq OMX ve Stockholmu.

Zdroj informací

Intrum Czech, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

17. prosince 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3831 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál