Nový fond REALIA skupuje retailové parky po Česku i během pandemie

Nový fond REALIA skupuje retailové parky po Česku i během pandemie

Na českém trhu je nová možnost investic do nemovitostí, a to fond kvalifikovaných investorů REALIA FUND SICAV, a.s. zaměřený na retailové parky. Fond navzdory koronavirové krizi roste podle plánu. Skupina má nyní v provozu osm retailových parků a v následujících měsících zrealizuje akvizici dalších tří. Během příštího roku plánuje dosáhnout téměř jeden a půl miliardy Kč objemu nemovitostního portfolia a více než sto milionů Kč ročních příjmů z nájmů. Jednotlivým investorům fond nabízí přednostní výnos až 6,8 % ročně.

Nový fond REALIA nabízí kvalifikovaným investorům možnost investovat do retailových parků v České republice. Za projektem stojí Josef Koller, zakladatel největšího distributora autosoučástek v Česku a na Slovensku společnosti Auto Kelly. Od prodeje této společnosti v roce 2010 působí v oblasti investic, mimo jiné právě do nemovitostí.

Strategie fondu je založená na investicích do společností, které vlastní obchodní zóny v České republice. Fond skrz své dceřiné společnosti investuje pouze do plně pronajatých retailových parků.

„Zájem obyvatel o obchodní zóny v regionech je veliký, retailové parky jsou zaměřeny na běžné potřeby obyvatel, což je jeden z důvodů, proč v nich vidíme velký potenciál. Při výběru projektů navíc klademe důraz na složení nájemců a vybíráme si pouze ty, které mají dlouhodobé smlouvy se silnými obchodními řetězci. Mezi naše nájemce patří například BILLA, LIDL, KFC, DM Drogerie a mnoho dalších,“ popsal strategii Roman Bank, výkonný ředitel skupiny Realia Group.

„Právě základní zboží, jako jsou potraviny a drogerie, do parků přitahuje zákazníky v jakémkoli období, včetně krize. Ve srovnání například s kancelářskými projekty jsou proto stabilnější. Naše parky jsou navíc v regionech, kde jsou a budou v těchto kategoriích omezené možnosti nákupu spotřebního zboží po internetu. Správnost strategie se nám nicméně potvrdila během první i druhé vlny pandemie, kdy státem přijatá bezpečnostní opatření neměla dopad na výkonnost fondu, který dosahuje cíleného zhodnocení pro investory 6,8 % p.a.,“ dodal.

Počet parků ve fondu roste

Investor se stává akcionářem podfondu s podílem na ziscích z nájemného a rostoucí hodnotě majetku. Ve fondu jsou investovány i peníze zakladatele fondu, investoři z veřejnosti jsou ale držiteli prioritních investičních akcií a mají zajištěn přednostní výnos až 6,8 % ročně. Až po jeho vyplacení mají nárok na výnos držitelé manažerských a výkonnostních investičních akcií, tedy manažeři a zakladatel.

„Češi mají tendenci tíhnout buď k vysoce rizikovým investicím ve stylu startupů a bitcoinu, nebo naopak k velmi konzervativním možnostem. Náš fond představuje alternativu k obojímu. Dle mého názoru nabízíme poměrně konzervativní investici, ale zároveň zajímavé zhodnocení. Chceme tak ukázat, že zajímavý výnos nemusí být nutně za cenu ohromného rizika, což je v současné době ekonomické nejistoty zvláště cenné,“ vysvětlil Roman Bank.

Minimální investice kvalifikovaného investora do fondu je milion korun a doporučený investiční horizont čtyři roky. Pokud je investorem fyzická osoba, splní takzvaný časový test, tedy osvobození od daně z příjmu po třech letech držení cenných papírů.

Skupina chce s fondem nejpozději v příštím roce dosáhnout téměř jeden a půl miliardy Kč objemu nemovitostního portfolia. V současnosti už je v provozu osm retailových parků napříč republikou – ve Vyškově, Uherském Hradišti, Kladně, Benešově, Českých Budějovicích, Pelhřimově, Valašském Meziříčí a Dačicích. Další retailové parky se k akvizici právě připravují, přičemž začátkem příštího roku by fond měly obohatit parky ve Šternberku a Jaroměři.

Jednotlivé projekty jsou zčásti financovány bankovními úvěry, což zvyšuje rentabilitu projektu. Schvalovací proces banky zároveň potvrzuje kvalitu a bezpečnost vybraných nemovitostí. Jejich následnou správu fond zajišťuje prostřednictvím vlastní servisní společnosti ze skupiny.

Realia Group

Realia Group je investiční skupina působící zejména v oblasti retailových obchodních zón, energetiky, developmentu, pronájmu bytů a kancelářských prostor.

Zakladatelem skupiny a fondu je Ing. Josef Koller, který v roce 1994 založil a vedl společnost Auto Kelly, největšího distributora autosoučástek v České a Slovenské republice, kterou v roce 2010 prodal. Od stejného roku působí na českém trhu v oblasti investic do nemovitostí a energetiky.

Zdroj informací

REALIA GROUP s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

11. prosince 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2194 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál