V celostátní soutěži Slepá místa 2020 vyhrál projekt města Sokolov

V celostátní soutěži Slepá místa 2020 vyhrál projekt města Sokolov

Kterému místu v České republice by nejvíce pomohla instalace inteligentních bezpečnostních kamer? Tuto otázku si kladla odborná porota soutěže Slepá místa, kam města a obce ze všech regionů přihlásila během podzimu celkem 49 různých problémových lokalit – dětských hřišť ohrožených vandalismem, nebezpečných ulic, nechráněných památek a dalších míst. Hlavní cenu poroty, kamerové řešení v hodnotě 150 000 Kč, nakonec získalo město Sokolov. S pomocí inteligentních technologií ochrání několik set metrů dlouhý úsek železniční trati kolem nádraží, kde umírali neukáznění chodci.

Celostátní soutěž Slepá místa, kterou pořádala společnost Axis Communications ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR a dalšími partnery, sbírala nominace různých problémových lokalit od konce srpna do 31. října 2020. Verdikt nezávislé poroty složené z pěti odborníků na oblast zabezpečení, kriminality a kamerové technologie padl 25. listopadu po důkladném posouzení 49 lokalit. Hlavní cenu poroty získalo město Sokolov a jeho záměr lépe chránit rizikovou oblast kolem železničního nádraží. Porota udělila navíc mimořádnou Cenu veřejnosti, kterou získala obec Hrobčice se svým areálem Pohádkového lesa.

Okolí vlakového nádraží v Sokolově: slepé místo, kde umírají lidé

Vlakové nádraží v Sokolově sousedí se sociálně vyloučenou lokalitou. „Nejvíce nás trápí časté ignorování zákazu vstupu do kolejiště. Je zde vybudovaný podchod, ale neukáznění lidé si přes koleje krátí cestu mezi centrem města a jeho částí Šenvert. Bohužel jich několik našlo kolejišti našlo smrt. V současné době je část trasy v blízkosti nádraží oplocena, ale stále ne po celé délce,“ uvedla starostka města Renata Oulehlová. Velký rozruch vyvolal například nedávný případ, kdy si na kolejích hrály sotva tříleté děti, aniž by o tom jejich rodiče věděli. Oblast sice často kontroluje městská policie i Policie ČR, ale to nestačí. „Proto nám možnost využít moderní monitorovací zařízení upozorňující na porušení zákazu vstupu do kolejiště velmi pomůže,“ dodala starostka.

Ke stejnému názoru došla i odborná porota soutěže Slepá místa: „Sokolov se potýká s dlouhodobým problémem, který je společensky velmi závažný,“ říká Martin Spurný, člen poroty a odborník na zpracování kamerových záznamů ze Znaleckého ústavu Policie ČR. „V ohrožení jsou totiž nejen majetek, ale především zdraví a životy obyvatel. Kamerový dohled může přitom rizika na tomto slepém místě významně eliminovat.“

Inteligentní kamerový systém zareaguje automaticky

„V případě Sokolova vidíme v instalaci kamerového bodu na tomto místě velký potenciál. Analytické funkce kamery dokážou rozpoznat pohyb v kolejišti a vyslat signál o incidentu, navíc lze do řešení implementovat tlampač, jehož prostřednictvím může operátor kamerového systému osoby okamžitě upozornit, že se nacházejí v místě, kam chodci vstupovat nesmějí. Účinnost u tohoto typu chytrého bezpečnostního řešení bývá velmi vysoká,“ komentuje Dalibor Smažinka, člen poroty a odborník na kamerové systémy ze společnosti Axis Communications.

Nejvíc přihlášených míst byla dětská hřiště

Soutěž zároveň ukázala, co považují města a obce v České republice za své rizikové lokality. Ve většině ze 49 případů šlo o ochranu dětských hřišť a sportovišť. „Při bližším průzkumu mě překvapilo, kolik obcí, dokonce těch menších, si stěžovalo na problém drog a shromažďování problémových osob na místech, která jsou určena hlavně dětem,“ dodává Dalibor Smažinka. Další nominace se týkaly veřejných prostranství, parků, hřbitovů, nechráněných památek, stanovišť recyklovaného odpadu a podobně.

Cena veřejnosti a pokračování soutěže v roce 2021

Kromě Sokolova se porota soutěže Slepá místa rozhodla udělit ještě mimořádné ocenění nazvané Cena veřejnosti. Získala ji malá obec Hrobčice poblíž Teplic, která přihlásila svůj Pohádkový les. Atrakce tohoto turistického parku jsou častým cílem vandalů a na přilehlém parkovišti se opakují přestupky. Svůj hlas ochraně Pohádkového lesa dalo v hlasování na sociálních sítích víc než 1 100 lidí.

Celkově vysokou úroveň soutěže zhodnotil i člen poroty a zástupce organizátora Dalibor Smažinka z Axis Communications: „Všechny obce nominovaly do soutěže velmi dobře promyšlený a technicky realizovatelný záměr, proto bychom i těm, které nevyhrály, rádi poskytli bezplatné poradenství nebo menší hardwarovou podporu.“

Soutěž Slepá místa bude pokračovat dalším kolem v lednu 2021.

 

Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 3 000 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu.

Zdroj informací

Axis Communications a NejBusiness.cz

Datum

1. prosince 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.368 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál