Průmysl v ČR se nezotavuje podle očekávání. Může mu pomoci digitalizace?

Průmysl v ČR se nezotavuje podle očekávání. Může mu pomoci digitalizace?

Průběh tzv. čtvrté průmyslové revoluce silně zasáhla globální epidemická krize spojená s onemocněním Covid-19. Totéž platí také pro Českou republiku. Následky opatření pro zmírnění šíření nákazy se dotýkají prakticky všech součástí lidského života. Ztráty počítá i průmysl. Podle analytiků se průmysl zotavuje velmi pomalu a propad české průmyslové výroby bude horší, než doposud předpokládali. Jenom v měsíci srpnu, před nástupem druhé vlny, v meziročním srovnání klesla o 7,2 %. Situace kopíruje vývoj na okolních trzích, kde i Německo zaznamenává propady. Může krizi v průmyslové výrobě zmírnit její digitalizace? A jak si stojí český průmysl v digitalizaci oproti ostatním zemím EU?

Průmysl 4.0, který přináší novou filozofii systémového využívání, integrace a propojování technologií vstoupil i do českých výrobních podniků a stát vyvíjí nejrůznější iniciativy k tomu, aby se novému trendu přizpůsobil. Podíváme-li se na tzv. čtvrtou průmyslovou revoluci širší optikou, Česká republika si v digitalizaci nestojí na první pohled špatně. Evropská komise pravidelně vydává souhrny indexů digitální ekonomiky a společnosti (DESI), které hodnotí jednotlivé členské země unie z pohledu digitalizace, internetu, telekomunikací a dalších souvisejících odvětví. Podle letošní zprávy se Česká republika v tomto Indexu umístila na 17. místě. V celkovém přehledu je ale 17. místo spíše horší průměr. Stále častěji se začínají skloňovat slova jako umělá inteligence a roboty. Mohou ale české výrobní podniky dosáhnout těchto cílů dříve, než projdou prvním krokem digitální transformace?

První krok digitální transformace musí v rámci českých průmyslových podniků proběhnout především mentálně. Na tom se shoduje většina zástupců průmyslu, kteří mají s digitalizací zkušenosti. Je potřeba si uvědomit, zda současný systém plánování a řízení výroby je pružný, tedy zda dovoluje rychlé změny, umí reagovat na nenadálé situace v čase, a může tak v dynamické době zásadně pomoci podpořit konkurenceschopnost v rámci tuzemského i nadnárodního trhu. Klíčovým okamžikem v tomto uvažování je revize digitálního toku informací uvnitř i vně podniku. Pokud je praxe taková, že tabulky plánů vytváříme v tabulkových editorech a následně fyzicky distribuujeme v rámci provozu, není to příklad správného digitálního přenosu informací od plánovačů směrem k výrobním stanicím a operátorům.

V krizových situacích se stáváme kvůli zastaralému informačnímu systému nepružnými. V době, která s sebou nese obchodní, personální a výrobní výkyvy, potřebujeme vhodné nástroje k tomu, abychom mohli v nepředvídaných situacích řešit problémy komplexně a proaktivně. „Digitalizace pomáhá využívat výrobní data tak, aby bylo možné vzniklou situaci vidět v souvislostech pro všechna oddělení podniku. Důležitý je také nástroj, který dokáže predikovat, jak se může situace vyvíjet nadále. Každý výrobní podnik generuje denně velké množství dat, která jsou důležitými ukazateli. Problém ale spočívá v tom, že v nich jen málo lidí umí správně číst,“ říká Dominik Šefl, obchodní ředitel softwarové společnosti Next solutions, která průmyslovým podnikům pomáhá zvládnout digitální transformaci.

Negativní jev nesprávného nakládání, přenosu a interpretace dat výrazně eliminují softwarová řešení, která jsou navržena speciálně pro průmyslovou výrobu, konkrétně pro její optimální plánování a efektivní řízení. Vzhledem k nabídce jsou ale české výrobní podniky k těmto řešením často velmi skeptické, a to hned z několika důvodů. Jsou často drahá a náročná na implementaci. Navíc vývojové společnosti, kteří za nimi stojí, s největší pravděpodobností sídlí za oceánem nebo v Asii.

Alternativu k zamyšlení mohou v tomto případě představovat softwarové aplikace, které jsou pro potřeby průmyslové výroby vyvíjeny u nás. Podnik tak může s vývojáři detailně konzultovat všechny kroky postupné implementace pro svůj konkrétní provoz i specifické aspekty vlastní výroby. „Snažíme se průmyslovým podnikům vysvětlit nové aplikační chápání výroby. Plánovačům nabízíme snadno ovladatelný a přehledný plánovací nástroj s nastavením technologických postupů výroby. Nastavení softwaru kopíruje přesnou modelaci výrobní linky, a tak dokáže pružně reagovat na mimořádné situace,“ vysvětluje Dominik Šefl z Next solutions.

Softwarová společnost Next solutions uvedla na trh mobilní výrobní ekosystém aplikací (tzv. MPE) Panther, který je navržený pro lepší organizaci dat a zrychlení jejich předávání v průmyslových podnicích. „Naše aplikace jdou za hranice MES. Panther stojí především na rychlém a obousměrném toku informací mezi aplikacemi. Například aplikace pro plánování umí odesílat digitální pracovní příkazy, neboli tzv. průvodky do aplikace pro řízení výroby, která je umístěna přímo na pracovišti. Operátor na pracovišti může v reálném čase odesílat skutečné plnění výroby zpět do plánu. V případě krizové situace, např. výpadku stroje, aplikace sama notifikuje mistra, servis i plánovače. Všechna oddělení, pro která je informace o výpadku stroje důležitá, jsou upozorněna bezprostředně, a mohou tak na situaci reagovat – přesunout výrobu, informovat obchodní oddělení o zpoždění, servis apod. Aplikace pro čtení dat ze strojů a jejich vizualizaci spolupracuje s aplikacemi pro plánování a řízení výroby, na základě toho se vyhodnocuje a zobrazuje aktuální stav ve výrobě a predikují se případná kritická místa,“ doplňuje Dominik Šefl k nejdůležitějším funkcím systému nové generace.

Mobilní výrobní ekosystém aplikací Panther se nazývá MPE, protože nahrazuje běžná řešení MES a zjednodušuje systémové procesy. MPE přijímá data přímo ze strojů a následně je předává ostatním aplikacím, které je mohou potřebovat. V praxi se tak nejedná jen o plánování a řízení výroby, ale i o ostatní oddělení jako interní logistika, sklady, personální oddělení, obchodní oddělení a další. Tým Next solutions sídlí v České republice nedaleko Prahy a průmyslovým podnikům nabízí zdarma vstupní konzultaci a analýzu daného provozu. Následně připraví plán implementace, která je rychlá a jednoduchá, na což Dominik Šefl poukazuje. Panther je kompatibilní s běžnými operačními systémy i aplikacemi, které daný podnik už využívá. V takovém případě funguje jako nadstavba, která z původních aplikací využívá data, a ta následně interpretuje jasnou a srozumitelnou formou tam, kde jsou v daný okamžik potřeba.

Zdroj informací

Next Solutions s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

25. listopadu 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3077 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál