DB Schenker uvedl do provozu svého prvního logistického robota v České republice

DB Schenker uvedl do provozu svého prvního logistického robota v České republice

V logistickém skladu v Pardubicích zahájil DB Schenker provoz prvního autonomního mobilního robota (AMR). Robot s označením MiR Hook 200 pomáhá přepravovat zboží ze skladu do balící části na druhém konci haly. Za technologií robota stojí dánská společnost Mobile Industrial Robots (MiR) a na jejím uvedení v České republice spolupracovala s firmou DREAMland. DB Schenker už autonomní roboty využívá v různých zemích světa – spuštění technologie v Pardubicích pro společnost znamená první využití robotů v České republice.

„Nesmírně mě těší, že jsme úspěšně zavedli další autonomní řešení do běžných operací. Inovace, jako je právě náš první robot v České republice, nám umožňují optimalizovat logistické procesy a uvolnit kapacity personálu svěřením jednoduchých skladových operací robotovi. Jsme pyšní na to, že můžeme zákazníkům takto představit sklady budoucnosti,“ říká Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker v České republice.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli společnosti DB Schenker pomoci s automatizací terminálu v Pardubicích a těšíme se na další spolupráci v budoucnu,“ říká František Kysela, CEO českého distributora autonomních a kolaborativních robotů DREAMland.

MiR Hook 200 je vybaven 3D kamerou a laserovým skenerem, díky kterým může automaticky vyhledávat vozíky skenováním QR kódu, nebo přejít na další úkol na základě pokynu z mobilního zařízení. Dvojitá baterie robotovi umožňuje provoz až po dobu 16 hodin. Pak je automaticky odeslán do nabíjecí stanice, kde se za tři hodiny opět nabije na plnou kapacitu.

V pardubickém terminálu robot automaticky převáží vozíky naložené KLT přepravkami se zbožím po předem stanovené trase mezi skladem a balicí stanicí, a následně prázdné vozíky vrací zpět do skladu. Vzhledem k jednoduché použitelnosti této technologie DB Schenker v současnosti zvažuje zavedení AMR i na dalších logistických terminálech.

„Kvůli nedostatku pracovní síly na českém trhu neustále hledáme různá inovativní řešení, která by nám pomohla zrychlit a modernizovat naše logistické procesy. Jsme rádi, že se nám tato inovace vyplatila,“ doplňuje Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker v České republice.

S maximální nosností až 500 kg se robot vyhýbá jak pevným, tak pohyblivým překážkám a podle toho nezávisle přizpůsobit svou trasu. Technologie nevyžadovala výrazné zásahy anebo investice do infrastruktury, a proto mohla být spuštěna prakticky okamžitě. MiR se navíc může prostřednictvím vyměnitelných modulů přizpůsobit různému využití. Programování robota probíhá přes intuitivní uživatelské rozhraní, které po rychlé instalaci může obsluhovat přímo personál DB Schenker, díky čemuž odpadá potřeba mít k dispozici specializované techniky.

DB Schenker v Pardubicích zaměstnává více než 100 lidí v logistickém centru zaměřeném na služby pro zákazníky ze sektorů strojírenství a leteckého průmyslu. Logistické centrum se skládá z pěti hal o celkové rozloze 70 000 m2 a má kromě dálničního napojení směrem na Prahu také vlastní železniční rampu, ze které se dá naložit nebo vyložit až šest 6 nákladních vagonů najednou.

Mobile Industrial Robots (MiR)

Společnost Mobile Industrial Robots vznikla v roce 2013 v dánském Odense s cílem optimalizovat logistiku v globálním průmyslu. V roce 2015 bylo vyrobeno a prodáno prvních 100 robotů. Od té doby společnost rychle rostla a v roce 2016 uvedla na trh model MiR Hook. V následujících letech firma expandovala s modely MiR 200, MiR 500, MiR 1000 a v roce 2020 představila vysoce přizpůsobivý a flexibilní model MiR 250. Dnes má společnost celkem sedm poboček po celém světě a zaměstnává více než 220 lidí a 167 distributorů ve 48 zemích světa.

DREAMland

DREAMland je aktivní v sektoru řídících systémů a specializuje se na průmyslovou automatizaci. Služby společnosti DREAMland díky vlastnímu servisnímu a skladovacímu zázemí využívají zákazníci ve více než 86 zemích po celém světě. Od roku 2018 je společnost certifikovaným distributorem autonomních mobilních robotů MiR. Specialisté DREAMland pomáhají zákazníkům s implementací robotů do jejich operací.

DB Schenker

DB Schenker je jedním z předních světových poskytovatelů integrovaných logistických řešení a globálních spedičních služeb. Zajišťuje mezinárodní výměnu zboží formou silniční, železniční, letecké a námořní přepravy. Je specialistou na řízení dodavatelského řetězce a poskytování komplexních logistických řešení - od přeprav, skladování a distribuce až po řízení toku informací. Kromě inovačních řešení nabízí komfort komplexních služeb, individuální přístup, vysokou profesionalitu a oporu spolehlivého partnera. Disponuje širokým technickým, technologickým i kapitálovým zázemí.

Celosvětová síť DB Schenker zahrnuje 130 zemí, kde zaměstnává přes 91 tisíc spolupracovníků. Na každém kontinentu jsou pobočky DB Schenker klíčem k těsné blízkosti k zákazníkům a umožňují organizovat přepravu zboží po celém světě. DB Schenker je součástí německého koncernu Deutsche Bahn, divize logistiky.

V České republice má DB Schenker prostřednictvím Schenker spol. s r. o. silné zastoupení – 2200 kvalifikovaných spolupracovníků na 22 pracovištích po celé České republice. Díky tomu dokáže být svým zákazníkům a obchodním partnerům co nejblíže a pružně reagovat na jejich požadavky. Při poskytování služeb společnost dbá na ochranu životního prostředí a zdrojů. Rovněž přebírá aktivní roli při utváření sociálního a ekonomického prostředí a snaží se přinášet užitek nad rámec společnosti.

DB Schenker patří podle žebříčku Czech Top100 mezi stovku nejvýznamnějších firem v České republice.

Zdroj informací

DB Schenker a NejBusiness.cz

Datum

30. října 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2934 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál