Průmysl a logistka v CEE-17: Jedno z nejvyhledávanějších typů aktiv od 2019

Průmysl a logistka v CEE-17: Jedno z nejvyhledávanějších typů aktiv od 2019

Zpráva identifikovala klíčové výzvy v tomto odvětví. Patří k nim dostupnost pozemků a nemovitostí v lokalitách, které splňují očekávání developerů i koncových uživatelů, dostupnost a spolehlivost veřejných služeb, napojení na dopravní infrastrukturu, dostupnost a dovednosti pracovní síly a přístup k investičním pobídkám.

Trhy s průmyslovými a logistickými nemovitostmi v celém regionu střední a východní Evropy jsou v různých fázích vyspělosti, a to jak z hlediska velikosti, tak z hlediska tempa rozvoje. Celková nabídka moderních průmyslových a logistických zásob v regionu CEE-17 je celkem přes 50 milionů m². Z této nabídky lze současnou dostupnost kategorizovat jako nízkou, přičemž většina trhů zaznamenává míru neobsazenosti pod 5%.

Silná poptávka ze sektoru průmyslu a logistiky

Kevin Turpin, regionální ředitel pro výzkum ve střední a východní Evropě vysvětluje: „Poptávka ze sektoru průmyslu a logistiky v regionu střední a východní Evropy byla v posledních několika letech celkově silná a byla poháněna 3PL, maloobchodem a distribucí, následovanou lehkou výrobou, automobilovým průmyslem a FMCG* sektory (*rychloobrátkové spotřební zboží). Během pandemie a výhledově očekáváme určité změny v objemu této poptávky, přičemž odvětví, jako je elektronický obchod, datová centra a speciální úložiště budou zvyšovat své požadavky. Navzdory tomu má region střední a východní Evropy dlouhou průmyslovou tradici a zůstává velmi atraktivní pro výrobce, kteří pocházejí z celého spektra automobilových dílů, přes letecký průmysl, kovy a plasty, komplexní elektroniku, domácí spotřebiče, potraviny, nápoje, farmacii a lékařská zařízení.“

„I když očekáváme, že elektronický obchod poroste rychlejším tempem a podpoří poptávku v těchto náročných dobách, očekáváme také, že v dlouhodobějším horizontu vznikne větší poptávka ze strany výrobců přiblížit části jejich dodavatelského řetězce Evropě a zmírnit tím určitá rizika, kterých vznik jsme mohly pozorovat v posledních několika měsících. V budoucnu to může znamenat, že větší zásoby budou skladovány nebo vyráběny blíže konečnému spotřebiteli, což by se také mohlo promítnout do vyšší poptávky průmyslových a logistických prostor.”

Stabilní nájemné

Nájemné v celém regionu CEE-17 bylo do značné míry stabilní, přičemž růst byl zaznamenán v nejvyhledávanějších lokalitách a tam, kde je omezená dostupnost. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat, zejména proto, že poptávka byla dobrá a v posledních několika letech rostly také stavební náklady. Typické celkové nájemné v celém regionu se pohybuje mezi 2,9 a 5,5 EUR za m² / měsíc, i když trhy v dřívějších fázích vývoje mohou v současné době dosáhnout výše 7,0 EUR za m² / měsíc.

Ceny pozemků a náklady na stavby

Pokud jde o náklady na dodání, shromáždili jsme také orientační ceny pozemků (za předpokladu, že už mají vydaná povolení) a tvrdých stavebních nákladů (na standardní sklad). Typické ceny pozemků v celém regionu se pohybují mezi 10 a 80 EUR za m², avšak vzhledem k nedostatku pozemků v nejvyhledávanějších lokalitách, zejména v těch, které jsou blíže k velkým městům nebo ekonomickým centrům / střediskám produkce, mohou ceny vzrůst až na 120 EUR a 150 za m².

Typické tvrdé stavební náklady na „standardní“ sklad se pohybují v celém regionu mezi 300 a 600 EUR za m². Na některých trzích byly hlášeny vyšší náklady, ale celkově kombinace zvýšených nákladů na pracovní sílu a materiál v posledních několika letech vedla ke zvýšení stavebních nákladů až o 25% nebo více.

Trendy v odvětvích

Mezi odvětví, která by mohla být pandemií nejvíce zasažena, patří automobilový průmysl. Ve střední a východní Evropě existuje více než deset předních světových výrobců automobilů, plus všechny společnosti zabývající se dodávkami dílů, dopravou a logistikou a prodejci, které zaměstnávají stovky tisíc lidí. Jakýkoli zásadní pokles v tomto sektoru bude mít tedy značný ekonomický dopad.

Farmaceutické společnosti, společnosti zabývající se logistikou třetích stran a elektronické obchodování jsou také silnými hráči ve střední a východní Evropě, ale zdá se, že jejich budoucnost vypadá mnohem jasněji. Jakmile bude vakcína pro COVID-19 vynalezena, musí být vyráběna, skladována a distribuována v nebývalých objemech, takže můžeme předpokládat, že část tohoto úsilí bude provedena ze střední a východní Evropy.

Elektronický obchod a 3PL v posledním desetiletí ve střední a východní Evropě postupně rostly. V logistickém sektoru najdete všechna velká jména od DHL, UPS, FedEx atd. Je pravděpodobné zvýšení poptávky po online zboží a službách, včetně potravin, kutilství / hobby, zahradnictví, sportu a různých druhů elektroniky a online zábavy, což by v nadcházejících letech znamenalo zvýšenou poptávku po průmyslových a logistických prostorách.

Právní pobídky pro investice

Většina zemí střední a východní Evropy-17 se zavázala podporovat investice do sektoru I&L prostřednictvím alespoň jedné metody stimulace. Tyto právní pobídky se v jednotlivých zemích liší, ale příklady obvykle zahrnují podpůrné programy, nevratné granty / státní financování, snížení / osvobození od daně z příjmu právnických osob, zjednodušené předpisy, lepší administrativní podporu atd. Účelem různých pobídek je provést jednu nebo více z následujících možností: podpora inovací, zvyšování ekonomické aktivity, vytváření nových pracovních příležitostí, zvyšování produktivity nebo zvyšování konkurenceschopnosti trhu.

Lukáš Hejduk, partner CMS a ředitel pro realitní trh ve střední a východní Evropě, komentuje: „Vzhledem k tomu, že průmyslová produkce je ve většině zemí střední a východní Evropy téměř rekordní, je nepopiratelné, že se tento region stal magnetem pro výrobní a logistické operace. Země střední a východní Evropy přilákaly významné množství zahraničních investic, a to zejména díky kvalifikované pracovní síle v regionu, rychle se rozvíjející infrastruktuře a nižším mzdovým nákladům ve srovnání se západní Evropou. Navíc mají investoři v průmyslovém a logistickém odvětví v mnoha zemích k dispozici zajímavé investiční pobídky. Právní poradci mohou hrát důležitou roli nejen při snižování rizik, ale mohou investorům také pomoci identifikovat možnosti, jak těžit z inovací a maximalní využít příležitostí k rozvoji.“

Zatímco některé země v regionu (Lotyšsko, Černá Hora, Srbsko a Slovinsko) nenabízejí pobídky konkrétně zaměřené na odvětví I&L, podniky v těchto zemích mohou využívat stávající obecné právní pobídky. Rozpis dostupných příležitostí ve zprávě podle jednotlivých zemí umožňuje investorům lépe identifikovat hlavní místo pro jejich podnikání nebo nemovitosti.

Trh práce a investice - změny v trendech

Oblast střední a východní Evropy vždy patřila mezi první destinace v myslích zahraničních investorů z výrobního a logistického sektoru, když hledala způsoby jak ušetřit na osobních nákladech a dostupnost pracovní síly. Tento zájem neklesá, ale důvody se změnily.

Paweł Kopeć, ředitel Centra Enterprise Solutions v Randstadu, vysvětluje: „Náklady jsou stále důležitým faktorem, ale investoři také oceňují stabilní vývojové podmínky, které jsou po vypuknutí COVID-19 symbolizovány pouze mírnými změnami míry nezaměstnanosti v zemích střední a východní Evropy. Kvalifikace zaměstnanců se stává nezbytnou i pro nové investory. A navzdory nízké nezaměstnanosti na národní úrovni stále existují oblasti s vysokou dostupností vzdělaných a dobře připravených pracovníků pro práci. Průkopníci, kteří se rozhodnou investovat v těchto lokalitách, mají šanci dosáhnout na trhu práce něčeho jedinečného - věrného a oddaného personálu.

V krátkodobém horizontu však společnosti spíše přestavují své pracovní síly než zvyšují počet zaměstnanců, stále mají na paměti možnost druhé vlny COVID-19. Výsledkem je naše předpověď, že dočasná pracovní síla se stane ještě populárnějším řešením na trhu. Pandemie rovněž přinesla další změny ve způsobu, jakým se zaměstnanci dívají na své budoucí zaměstnavatele. V blízké budoucnosti očekáváme, že jistota zaměstnání a finanční stabilita společnosti zmenší mezeru v platu a výhodách v kritériích výběru zaměstnání. “

Colliers International

Colliers International Group Inc. je přední globální společnost nabízející poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí a investičního managementu. Působí v 68 zemích světa a zaměstnává více než 14 000 odborníků. Colliers je nejrychleji rostoucí veřejně obchodovaná globální společnost zabývající se realitními službami a investičním managementem, přičemž její korporátní tržby v roce 2018 činily 2,8 mld. dolarů (3,3 mld. dolarů, včetně přidružených společností). Za vedení Colliers odpovídá více než 20 let tým zkušených expertů, který stakeholderům společnosti prokazatelně zajišťuje přes 40 % ročních výnosů. Prostřednictvím své platformy služeb pro management investic spravuje aktiva světově nejuznávanějších institucionálních realitních investorů v hodnotě více než 26 mld. dolarů.

CMS

Advokátní kancelář CMS byla založena v roce 1999 a dnes se i díky komplexní nabídce služeb řadí mezi 10 největších mezinárodních advokátních firem co do počtu zaměstnávaných právních specialistů (Am Law 2017 Global 100). S více než 75 pobočkami ve více než 40 zemích světa a týmem více než 4 800 právních expertů má CMS dlouhodobé zkušenosti s poskytováním právního poradenství ve svých domovských jurisdikcích i v zahraničí. Klienty CMS je velký počet firem ze žebříčků Fortune 500 a FT European 500, jakož i většina společností ze seznamu DAX 30. Příjmy CMS za rok 2019 činily 1,4 mld. eur.

CMS zajišťuje široké spektrum poradenských služeb v 19 odborných a sektorových okruzích. Patří mezi ně mimo jiné Corporate/M&A, energetika, fondy, vědy o živé přírodě, TMC, daně, bankovnictví a finance, komerční záležitosti, hospodářská soutěž a EU, řešení sporů, pracovní právo a penze, duševní vlastnictví a nemovitosti a stavebnictví.

Randstad

Randstad je světovým lídrem v oblasti HR služeb. Podporujeme lidi a organizace při realizaci jejich skutečného potenciálu spojením síly dnešní technologie s naší vášní pro lidi. Říkáme tomu Human Forward. V roce 2019 jsme pomohli více než dvěma milionům kandidátů najít smysluplnou práci s našimi 280 000 klienty. Dále jsme proškolili více než 350 000 lidí. Randstad působí na 38 trzích po celém světě a téměř na polovině z nich má první tři pozice. V roce 2019 měl Randstad v průměru 38 280 firemních zaměstnanců a generoval tržby 23,7 miliard EUR. Randstad byl založen v roce 1960 a sídlí v holandském Diemenu. Randstad N.V. je uveden na NYSE Euronext (symbol: RAND.AS).

Zdroj informací

Colliers International Group Inc. a NejBusiness.cz

Datum

19. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2835 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál