Barum: Od prvních pneumatik pro náklaďáky po nejmodernější celoroční pláště Quartaris 5

Barum: Od prvních pneumatik pro náklaďáky po nejmodernější celoroční pláště Quartaris 5

Značka Barum, největší český výrobce pneumatik, uvedla během své dlouholeté historie na trh několik významných výrobků. Řada z nich za sebou zanechala nesmazatelnou stopu v české motoristické historii. Než začnou motoristé chystat svá vozidla na letošní zimní sezonu, připomeňme si vynikající a jedinečné modely českých pneumatik značky Barum.

Výčet nejvýznamnějších modelů pneumatik české výroby začíná úplně prvními plášti ze Zlína. Tyto pneumatiky vznikly ještě pod značkou Baťa již v roce 1932 a šlo o pláště pro nákladní automobily. Společnost legendárního průmyslníka Tomáše Bati tím zahájila dlouholetou tradici a vyvolala doslova revoluci na tehdejším československém trhu s pneumatikami. Do té doby byli tuzemští motoristé závislí především na importu ze zahraničí. V roce 1948 vznikla po spojení podniků Baťa, Rubena a Matador/Mitas značka Barum, která dodnes zůstává nejvýznamnější tuzemskou značkou pneumatik.

Roku 1967 se do historie českého pneumatikářského průmyslu nepřehlédnutelně zapsaly první pneumatiky Barum s radiální konstrukcí. Tyto pláště nesly označení 155-14 OR 1 a byly určeny mimo jiné i pro revoluční Škodu 1000 MB. Proč se zmiňujeme právě o radiální konstrukci? Jednoduše, radiální konstrukce nebyla dosud ve výrobě osobních pneumatik překonána a je i po více než padesáti letech nejpoužívanější u dnešních modelů pneumatik. Na rozdíl od pneumatik diagonální konstrukce nabízí mnoho výhod – např. lepší trakci (během zrychlení, brždění nebo projíždění zatáček) nebo nižší valivý odpor, který se projevuje na spotřebě PHM.

O pět let později začala výroba pneumatik Barum v nově dokončeném závodě Rudý říjen v Otrokovicích. S tímto milníkem souvisí i první otrokovická pneumatika, nesoucí název OR 6. Šlo o natolik významnou událost, že se vylisování prvních plášťů účastnil i tehdejší ministr průmyslu Oldřich Svačina. Barum OR 6 měla univerzální dezén, který zaručoval řidičům bezpečnou a komfortní jízdu v zimě i v létě na jedné sadě pneumatik. Tehdy se jednalo o docela běžný jev, na československých silnicích totiž jezdilo celkem 2,9 milionu vozidel nepříliš vysokou rychlostí, převážně po regionálních cestách – první dálniční úsek mezi Prahou a Mirošovicemi byl otevřen právě v roce 1971.

Do dnešního dne se v Otrokovicích vyrobily desítky milionů zimních pneumatik. Prvním takovým pláštěm na zimu byl ale model s označením OR 7, který se začal vyrábět v sedmdesátých letech.

Roku 1987 mladoboleslavská automobilka Škoda představila vůz Favorit, kterého se až do roku 1994 vyrobilo více než milion kusů. Drtivá většina těchto aut byla obuta pneumatikami Barum OR 37, které se díky tomu staly jedním z nejrozšířenějších modelů otrokovické značky. OR sedmatřicítka měla klasický letní dezén, kostru s jednou vložkou a ocelový výztužný pás, zaručující nízký valivý odpor. Stejně jako u dnešních plášťů se inženýři značky Barum úspěšně snažili co nejvíce snížit spotřebu pohoných hmot. Přestože se jednalo o velice oblíbený model, vyráběla se tato pneumatika jen ve třech rozměrech a v jedné rychlostní kategorii „T“ (do 190 km/h).

Podobně jako v minulosti se i v současné době v otrokovické továrně značky Barum vyrábí nejmodernější obutí pro automobily, navíc již 27 let pod záštitou koncernu Continental. Za tu dobu se pneumatiky Barum staly druhou nejprodávanější značkou skupiny Continental a jejich oblíbenost po celém světě i nadále roste. Například pneumatiky Barum Polaris 5 patří v tuzemsku k nejprodávanějším plášťům ve své třídě. Pláště Polaris 5 se mimo jiné vyznačují novým specifickým designem, jenž symbolizuje základní hodnoty značky Barum – odolnost, dostupnost i to, že pneumatiky značky Barum jsou zkrátka chytrou volbou.

Stále oblíbenějšími se nejen v České republice stávají tzv. celoroční pneumatiky. Jejich nejmodernějšího zástupce z řady společnosti Barum reprezentuje model Quartaris 5, uvedený na trh v minulém roce.

„V historii naší značky Barum můžeme být hrdí na řadu modelů pneumatik, které u nás udávaly nové trendy. Ať jde o první pláště Barum s radiální konstrukcí, pneumatiky Barum OR 37, které svého času doslova zaplavily tehdejší Československo, nebo nejmodernější řady Polaris 5 a Quartaris 5, vždy jsme stáli v čele českého pneumatikářského průmyslu. Nesmírně nás těší, že tradice české značky Barum pokračuje s novými úspěšnými modely i dnes, a věříme, že to bude platit i do budoucna,“ říká Magda Nagy, ředitelka Divize marketing ve společnosti Continental Barum s.r.o.

Continental AG

Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a provázanou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2019 dosáhla společnost Continental obratu 44,5 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 232 000 zaměstnanců v 59 zemích světa.

Divize pneumatik má v současnosti 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Jako jeden z předních světových výrobců pneumatik, který zaměstnává kolem 56 000 zaměstnanců, generovala v roce 2018 tržby ve výši 11,4 miliardy eur. Continental se v oblasti výroby pneumatik řadí mezi technologické leadery a nabízí širokou řadu produktů pro osobní i nákladní vozy a pro jednostopá vozidla. Prostřednictvím neustálých investic do výzkumu a vývoje zásadním způsobem přispívá k zajištění nákladově efektivní a ekologické mobility zákazníků. Portfolio divize pneumatik obsahuje také služby, zaměřené na obchod s pneumatikami a jejich použití ve flotilách, stejně jako digitální systémy řízení pro pneumatiky nákladních vozidel.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Otrokovicích, Trutnově a Horšovském Týně. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen, Partizánske a Dolné Vestenice. Celkem v Česku a na Slovensku koncern Continental AG zaměstnává na 19 000 zaměstnanců. Na českém trhu patří do portfolia společnosti Continental Barum s.r.o. pneumatiky Continental, Barum, Uniroyal, Semperit, Matador a General Tire.

Zdroj informací

CONTINENTAL BARUM, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

12. října 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2862 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál