Univerzita Palackého digitálně propojí zdravotní vědce s firmami z celé Evropy

Univerzita Palackého digitálně propojí zdravotní vědce s firmami z celé Evropy

Snazší přístup k informacím a rychlejší zavádění medicínských poznatků do praxe. To je cílem digitálního inovačního hubu DIGI2Health. V jeho rámci si vzájemně zpřístupní data vědecké instituce, zdravotnická zařízení i komerční subjekty z celé Evropy. Projekt Univerzity Palackého a partnerů činí z olomouckého regionu středoevropského lídra ve využívání IT technologií v medicíně.

V digitalizaci a sdílení znalostí a zkušeností se podle zakladatelů hubu skrývá velký potenciál pro rozvoj podnikatelských aktivit i budoucnost péče o nemocné. „Vytvořili jsme toto konsorcium a iniciovali Digitální inovační hub DIGI2Health, abychom s využitím digitálních technologií zpřístupnili výsledky výzkumu v oblasti lékařských věd všem, kteří to potřebují – ať už jsou to výzkumy v molekulární a translační medicíně, v oblasti duchovního zdraví či zdraví sportovců na Univerzitě Palackého, nebo v oblasti telemedicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc,“ uvedl Roman Jurečka, ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého, který propojuje akademické prostředí s aplikační a komerční sférou.

„DIGI2Health je součástí Evropské platformy digitálních inovačních hubů podporovaných Evropskou komisí, díky čemuž máme nejen možnost se dostat k výsledkům výzkumu institucí v celé Evropě, ale i nabídnout výsledky vzniklé zde v Olomouci zahraničním partnerům. Jsem si jist, že jim máme co nabídnout a že se nám to podaří,“ dodal.

Na slova ředitele Vědeckotechnického parku navázal rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller: „Projekt DIGI2Health posouvá úroveň zdravotnictví na vyšší úroveň a dělá z Olomouckého kraje jedno z republikových i středoevropských center využívání nových digitálních technologií v medicíně. Zároveň jde o výsledek produktivního partnerství v inovacích mezi Univerzitou Palackého a řadou dalších institucí a firem.“

O výsledky své práce, zkušenosti a znalosti se v rámci digitálního inovačního hubu z univerzitních pracovišť podělí například katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP, která se zaměřuje na sběr, správu, analýzu a vizualizaci prostorových informací v různých oblastech společnosti, nebo Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP (ÚMTM), jehož tým mimo jiné vyvinul softwarové řešení CovIT umožňující elektronizaci procesů spojených s vysokokapacitním plošným testováním na covid-19.

„V oblasti zpracování a analýzy biomedicínských dat se pohybuji více než pětadvacet let. Za tu dobu jsem si uvědomil rostoucí význam této oblasti medicíny. Digitalizace zdravotnictví je rovněž velké téma a jeho význam jsme si nepochybně všichni uvědomili v průběhu koronavirové krize. Do medicíny pronikají nové technologie umožňující detailně popsat anatomické struktury, ale i detailní molekulární složení tkání. Všechny tyto analýzy vyžadují zcela nový přístup ke zpracování a pochopení dat. Z těchto důvodů velmi vítám vznik hubu DIGI2Health pod křídly Univerzity Palackého. Spatřuji v něm zcela mimořádnou příležitost pro rozvoj podnikatelských aktivit, ale také pro zlepšení péče o naše nemocné,” uvedl k založení a smyslu hubu ředitel ÚMTM Marián Hajdúch.

Jako velkou příležitost vnímají vzniklou platformu pro digitalizaci zdravotnictví také spolupracující zdravotnická zařízení, Fakultní nemocnice Olomouc a Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně nebo Vzdělávací a výzkumný institut skupiny AGEL.

„Pro malé a střední podniky existuje řada bariér pro spolupráci s výzkumnou organizací. Zapojení Fakultní nemocnice do digitálního inovačního hubu nám umožní tyto bariéry překonat a nabídnout těmto podnikům spolupráci na jejich telemedicínských výzkumných projektech. Vznik hubu dále akceleruje rozvoj telemedicíny v ČR a díky spolupráci s malými a středními podniky budeme moci inovace rychleji přenést do praxe,“ řekl Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc, jejíž součástí je Národní telemedicínské centrum s dlouholetými zkušenostmi s využíváním informačních a komunikačních technologií pro poskytování zdravotních služeb na dálku. Dosavadní činnost centra přitom podle ředitele potvrdila potřebu spolupráce s komerční sférou a nutnost vytvoření kvalitního zázemí pro ni, což projekt DIGI2Health nabízí.

„Cílem našeho Vzdělávacího a výzkumného institutu je mimo jiné získávání nových vědeckých poznatků a znalostí v této dynamicky se rozvíjející oblasti. Výsledky svých činností veřejně šíří formou vzdělávacích akcí, publikací a transferu znalostí, s důrazem na implementaci moderních postupů a dovedností, technologických vědomostí do každodenní praxe. Proto nemůže chybět ani u vzniku DIGI2Health,“ vysvětlila zapojení Skupiny AGEL do projektu tisková mluvčí Radka Miloševská.

K zakládajícím členům konsorcia patří i Inovační centrum Olomouckého kraje, jež se primárně zaměří na identifikaci potřeb potenciálních klientů v oblasti digitalizace a zprostředkování kontaktů na experty, a společnost Econet Openfounding nabízející bohaté zahraniční zkušenosti s fungováním digitálních inovačních hubů a kaskádovým financováním.

„Zaměření hubu na digitalizaci a inovace ve zdravotnictví považuji za přínosné nejen pro náš kraj, ale i pro celou Českou republiku a věřím, že postupem času i pro celou Evropu. Koronavirová krize nám jasně ukázala, že bez digitalizace a inovací ve zdravotnictví, bez telemedicíny nebo bez správné interpretace zdravotnických a hygienických dat se do budoucna neobejdeme. Věřím, že hub DIGI2Health bude tím místem, kde inovace, digitalizace, podpora start-upů a malých a středních firem budou mít optimální podmínky pro růst. Věřím tomu především proto, že znám zakládající partnery a vím, že se jedná o špičkové instituce nejen v národním, ale i v mezinárodním měřítku,“ uzavřel Pavel Šoltys, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a evropských projektů.

Nově vzniklý Digitální inovační hub DIGI2Health je součástí formující se sítě center, která umožní digitalizovat procesy malých a středních podniků či veřejné správy za využití know-how a vědecko-výzkumných výsledků univerzit, velkých firem a dalších subjektů napříč obory. Tato síť postavená na vzájemné spolupráci vzniká díky programu Evropské unie nazvanému Digitální Evropa, jehož cílem je podpora digitální transformace evropské společnosti a hospodářství.

Zdroj informací

Univerzita Palackého v Olomouci a NejBusiness.cz

Datum

9. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.345 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál