Nové BMW 545e xDrive Sedan

Nové BMW 545e xDrive Sedan

Desetiletým plánem udržitelnosti BMW Group podtrhuje svůj závazek k plnění cílů Pařížské dohody o změně klimatu, v němž hlavní důraz klade na rozšíření elektrické mobility. Do konce roku 2019 se prodalo více než 500 tisíc elektrifikovaných vozidel BMW a toto množství se do konce roku 2021 pravděpodobně zvýší na více než 1 milion. BMW řady 5 významným způsobem přispívá k dosažení cílů minulých i budoucích. S více než 50 tisíci celosvětově prodanými kusy se plug-in hybridní modely BMW řady 5 staly v roce 2019 nejúspěšnějšími elektrifikovanými modely BMW Group.

Rozšířená nabídka plug-in hybridů BMW řady 5 nyní zahrnuje pět modelů

Zvýšením počtu modelů vybavených inovativním plug-in hybridním pohonem v listopadu 2020 ze dvou na pět nabídne nové BMW řady 5 největší počet plug-i hybridních modelů v rámci jedné modelové řady BMW Group.

Nejnovější generace technologie BMW eDrive ve spojení se zážehovým čtyřválcovým motorem pohání plug-in hybridní modely BMW 530e. V červenci 2020 bylo představeno nové BMW 530e Sedan (kombinovaná spotřeba paliva: 1,8–1,7 l/100 km; kombinovaná spotřeba elektřiny:

14,8–13,7 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 42–39 g/km) a nové BMW 530e xDrive Sedan (kombinovaná spotřeba paliva: 2,1–2,0 l/100 km; kombinovaná spotřeba elektřiny: 16,4–15,9 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 49–46 g/km).

V listopadu 2020 si svou premiéru odbude nové BMW 530e Touring (kombinovaná spotřeba paliva: 2,1–1,9 l/100 km; kombinovaná spotřeba elektřiny: 15,9–14,9 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 47–43 g/km) a nové BMW 530e xDrive Touring (kombinovaná spotřeba paliva: 2,3–2,1 l/100 km; kombinovaná spotřeba elektřiny: 16,9–15,9 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 52–49 g/km).

Vrcholný model řady: Nové BMW 545e xDrive Sedan

Nové BMW 545e xDrive Sedan (kombinovaná spotřeba paliva:

2,4–2,1 l/100 km; kombinovaná spotřeba elektřiny: 16,3–15,3 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 54–49 g/km) pohání synchronní elektromotor s maximálním výkonem 80 kW/109 k, který je kombinován s hospodárným zážehovým řadovým šestiválcem s technologií BMW TwinPower Turbo o výkonu 210 kW/286 k. Společně generují celkový výkon 290 kW/394 k. Výkon je podle potřeby rozdělován na všechna čtyři kola prostřednictvím 8stupňové automatické převodovky Steptronic a inteligentního pohonu všech kol BMW xDrive. Maximální točivý moment systému pohonu dosahuje 600 Nm a nejvyšší rychlost činí 250 km/h, zatímco čistě na elektrický pohon je možné jet rychlostí až 140 km/h. Nové BMW 545e xDrive zrychlí z nulové rychlosti na 100 km/h během pouhých 4,7 sekundy. BMW 545e xDrive je nejdynamičtější ze všech šestiválcových plug-in hybridních modelů BMW.

Díky inteligentně řízené spolupráci mezi oběma druhy pohonu kombinuje nové BMW 545e xDrive to nejlepší ze dvou světů. Umožňuje nejen čistě elektrickou jízdu ve městě a hospodárné dojíždění mezi domovem a zaměstnáním, ale vyniká také svojí dynamikou a schopností komfortní jízdy na dlouhé vzdálenosti. S dojezdem 54–57 kilometrů na čistě na elektrický pohon a kombinovanou spotřebou paliva 2,4–2,1 litru/100 km spojuje nové BMW 545e xDrive typickou jízdní dynamiku a vysokou úroveň jízdního komfortu na dlouhých cestách s extrémně hospodárným využitím zdrojů.

Nejnovější plug-in hybridní model BMW řady 5 je vybaven 400V lithium-iontovou baterií, která je s cílem ušetřit prostor umístěna pod zadními sedadly. S objemem zavazadlového prostoru 410 litrů je přepravní kapacita BMW 545e xDrive jen o něco menší než u variant vybavených konvenčním motorem.

Různé jízdní režimy pro maximální hospodárnost v souladu s příslušným stylem jízdy a aktuální situací

Aby bylo možné ve všech jízdních situacích optimálně využít kombinaci mimořádně kultivovaného řadového šestiválce a technologie eDrive, BMW 545e xDrive k tomu řidiči pomáhá cíleným řízením toků energií. Různé jízdní režimy, z nichž u některých lze přizpůsobit jejich fungování, se volí jednoduše stiskem odpovídajícího tlačítka na středové konzole.

Výchozím nastavením je režim HYBRID, který zajišťuje vyvážené nastavení a inteligentní spolupráci mezi spalovacím motorem a elektromotorem. V menu systému iDrive je také možné si jako standardní výchozí režim zvolit ELECTRIC. V režimu HYBRID je využíván převážně elektrický motor. Spalovací motor nastartuje pouze ve vyšších rychlostech nebo při intenzivnějším zatížení. Protože je systém propojen s navigačním systémem, lze spolupráci mezi spalovacím motorem a elektromotorem lépe přizpůsobit profilu trasy, její topografii a dalším jízdním situacím. Elektrický dojezd se prodlužuje rekuperací kinetické energie během brzdění a jízdy s uvolněným plynovým pedálem. Takto ušetřenou energii je možné následně použít pro lokálně bezemisní jízdu městskými oblastmi a pro příjezd do stanového cíle.

Dvojím stisknutím tlačítka HYBRID se aktivuje ještě úspornější verze tohoto jízdního režimu (HYBRID ECO PRO). K dalšímu snižování spotřeby paliva přispívá kromě jiného funkce jízdy setrvačností. Účinnost regenerace kinetické energie optimalizuje také navigace a řídicí systém sbírající data z mnoha senzorů. Například při dojíždění ke křižovatce nebo k vpředu jedoucímu vozidlu lze využít pro zpomalení velmi intenzivní adaptivní rekuperaci.

V režimu SPORT pomáhá zážehovému řadovému šestiválci elektromotor a společně mohou dosáhnout výkonu až 290 kW/394 k. Nastavení systému je orientováno na dynamické výkony a aktivuje se sportovní charakteristika převodovky.

Režim ELECTRIC na druhé straně umožňuje lokálně bezemisní jízdu do vzdálenosti až 57 km a rychlostí do 140 km/h.

Výjimečné zvuky pro výjimečné jízdní zážitky

Nový zvuk BMW 545e xDrive oznamující posádce „připravenost k jízdě“ je výsledkem spolupráce se skladatelem Hansem Zimmerem a je navržen tak, aby jakmile řidič usedne do vozu a stiskne tlačítko Start/Stop, „zažehl“ očekávání z jízdy na elektřinu.

Osobitý zvuk vytvořený speciálně pro elektrifikované modely BMW je používán také pro akustické varování chodců, kde je vytvářen prostřednictvím systému reproduktorů. Zvukový projev v nízkých rychlostech do 30 km/h je na poslech zvučný, nicméně nenarušuje akustický komfort cestujících ve vozidle.

Aktivní zvukový doprovod „Active Sound Design“, rovněž generovaný audiosystémem vozu, nabízí autentický a v režimu SPORT obzvláště intenzivní a výrazný zvuk.

Elektromobilita propojená s digitalizací: Digitální služby pro plug-in hybridní modely BMW řady 5.

BMW Group nabízí také inovativní digitální služby, které aktivně přispívají k dalšímu zvýšení atraktivity jízdy na elektřinu

Funkce BMW eDrive Zone umožňuje automatické přepínání systému pohonu do čistě elektrického režimu při vjezdu do městské nízkoemisní zóny a podobných městských oblastí. Lokálně bezemisní jízda s plug-in hybridním modelem BMW je navíc odměňována bonusovými body prostřednictvím celosvětově jedinečného věrnostního programu BMW Points.

Navigační systém kromě čerpacích stanic zobrazuje také veřejné nabíjecí stanice. Při výběru nabíjecí stanice se řidiči rovněž dostane odhad využití nabíjecí stanice a doporučení na nedaleké restaurace nebo kavárny. BMW navíc zákazníkům služby BMW Charging umožňuje krátkodobou rezervaci volné nabíjecí stanice.

Součástí služeb BMW Charging jsou také možnosti pro pohodlné nabíjení doma i na cestách. Mezi ně patří různá provedení nabíječek Wallbox, včetně instalačních služeb, individuálních nabídek na odběr elektřiny a přístupu k největší síti veřejných nabíjecích stanic na světě, která pouze v Evropě zahrnuje více než 155 tisíc nabíjecích míst.

Předehřátí/vychlazení interiéru pomocí nezávislého topení a klimatizace zaručuje optimalizované pohodlí v každém ročním období. Je-li systém předehřívání/chlazení aktivován během procesu nabíjení po zadání konkrétního času odjezdu, je přínosem úspora energie a prodloužení dojezdu. Tato funkce se ovládá uvnitř vozidla nebo pohodlně prostřednictvím aplikace My BMW.

Zdroj informací

BMW Group a NejBusiness.cz

Datum

17. srpna 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4424 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál