České podniky ohrožují svoji konkurenceschopnost

České podniky ohrožují svoji konkurenceschopnost

České firmy snižují své investice do výzkumu a vývoje. Přitom právě inovace přispívají významnou měrou ke konkurenceschopnosti a úspěchu na trhu. Zatímco zahraniční společnosti u nás i jinde v Evropě využívají pro urychlení inovací externí zdroje pro výzkum a vývoj, místní podniky tuto možnost zatím nevyužívají a často o ní dokonce ani nevědí, vyplývá ze zkušeností společnosti Acamar, která pomáhá velkým firmám s rozvojem technologických a R&D center.

„V České republice proběhly desítky zajímavých inovačních projektů z mnoha oborů za významného přispění externích R&D vývojářů i celých týmů. Důvodem využívání externistů je skutečnost, že firmy jednoduše nejsou schopny zvládnout vývoj samy v požadovaném čase a kvalitě, nemají totiž k dispozici dostatek expertů s patřičnou kvalifikací. Projekty jsou navíc časově omezené, a proto není pro firmy efektivní tento typ expertů zaměstnávat,“ říká Illya Pavlov, ředitel společnosti Acamar, a pokračuje: „Externisty ovšem využívají zejména zahraniční firmy, které s tímto modelem spolupráce mají zkušenost z jiných zemí.“

Místní firmy pak podle Illyi Pavlova o této možnosti buď vůbec nevědí nebo o ní neuvažují, protože nemají k dispozici dostatek informací a nemohou se seznámit s výsledky a zkušenostmi z realizovaných projektů. Zahraniční firmy si totiž know-how, které se týká toho, jak přistupují k výzkumu a vývoji bedlivě střeží. V Evropské unii i v USA jsou přitom externí odborníci i celé vývojové týmy běžnou praxí

Výdaje na výzkum a vývoj

Výdaje soukromého sektoru (komerční sféry) na R&D (BERD, Business expenditure on R&D) v ICT sektoru jako procento celkových výdajů na R&D jsou v České republice mnohem nižší než v sousedním Německu a v čase dokonce klesají. V ČR došlo mezi lety 2009 až 2017 k poklesu z 0,44 % na 0,33 %, přičemž v Německu se ve stejném období trvale pohybovaly kolem 2,3 %. Ačkoliv v daném období v ČR stoupl podíl ICT pracovníků ze 2,76 % na 3,07 %, tak podíl ICT pracovníků v R&D klesl z 0,67 % na 0,38 %.

ČR si jako sídlo pro své R&D v posledních letech zvolila celá řada zahraničních společností. Podle průzkumu asociace ABSL, která sdružuje firmy z oboru podnikových služeb, působí v českých R&D centrech 14 tisíc odborníků, kteří často kombinují programátorské dovednosti s dalšími znalostmi.

Z hlediska celkových výdajů na výzkum a vývoj jako procento HDP na tom je ČR s 1,79 % za rok 2017 nejlépe ze zemí V4. V Maďarsku investovali do R&D 1,33 % HDP, v Polsku 1,03 % a na Slovensku dokonce jen 0,89 % HDP. Pro srovnání, v Německu výdaje na výzkum a vývoj v tu dobu činily 3,07 % a v USA 2,79 %. Průměr za celou EU dosáhl 2,08 %.

Inovace pro budoucnost

Fakt, že české společnosti nevyužívají všechny možnosti, jak inovovat, může v budoucnu negativně ovlivnit jejich konkurenceschopnost a uvádění nových produktů. V době hledání úspor navíc patří často náklady na inovace často mezi první položky, které se škrtají. „Přitom by to mělo být naopak, protože inovace jsou investice do budoucnosti. V krizi je třeba nelpět na zisku, ale udržet si pozici na trhu a být připraven na návrat konjunktury. Což znamená pracovat na inovacích bez ohledu na současný stav ekonomiky, ale s výhledem na několik let dopředu,“ upozorňuje Illya Pavlov.

Acamar

Acamar se zaměřuje na dlouhodobou spolupráci s centry pro Výzkum a vývoj (R&D), kterým poskytuje strategické konzultace a podporu rozvoje a růstu. Acamar od roku 2009 zajistil uplatnění více než 600 expertů. Jedinečný proces získávání zahraničních odborníků umožňuje dosahovat úspěšnosti 9 z 10 uchazečů. Acamar poskytuje služby zkušených profesionálů a expertních týmů pro IT a elektroinženýrství se zaměřením na návrh a vývoj hardwaru, firmwaru a embedded programování a také na vývoj v C/C++/C#, .NET, Java, Javascript, Angular, React či Python.

Zdroj informací

Acamar a NejBusiness.cz

Datum

15. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2084 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál