Pokrok v digitalizaci: Přístupové systémy pro vozidla na bázi chytrého telefonu

Pokrok v digitalizaci: Přístupové systémy pro vozidla na bázi chytrého telefonu

Technologická společnost Continental získala nové zakázky na výrobu svého přístupového systému CoSmA, využívajícího chytrý telefon. Toto řešení se rozhodli do architektury nadcházejících generací vozidel integrovat tři další významní výrobci automobilů. Zahájení výroby je plánováno na rok 2021.

Technologie CoSmA nahrazuje běžné klíčky od vozu a poskytuje uživatelům velkou míru pohodlí, protože řidiči mohou ke svému vozu přistupovat, odemknout jej i nastartovat pomocí svého chytrého telefonu, aniž by jej při tom museli brát do ruky. Srdcem celého systému je digitální klíč, který obsahuje oprávnění k přístupu k příslušnému vozidlu. Majitel vozidla může v jedné aplikaci generovat a spravovat více digitálních klíčů současně a jednoduše je sdílet s rodinou i s přáteli. Toto řešení mohou využít dokonce i doručovací služby, aby zásilku objednanou online doručily přímo do vozidla. Jakmile příslušný požadavek potvrdí backendový systém pro správu klíčů na cloudu Continental, přístup do vozidla se otevře.

„Se systémem CoSmA se chytrý telefon stává digitálním klíčem od vozidla. Jsme potěšeni, že toto řešení integruje do nových generací vozidel stále více výrobců. Uživatelům to přináší větší pohodlí, neboť se mohou zcela obejít bez klíčků od vozidla,“ uvádí Johann Hiebl, vedoucí obchodní jednotky Connected Car Networking ve společnosti Continental. „Společně podnikáme další krok směrem k plně digitální uživatelské zkušenosti.“

Rozšíření systému CoSmA o ultraširokopásmovou rádiovou technologii (UWB)

Řešení společnosti Continental pro přístup do vozidla prostřednictvím chytrého telefonu využívá v základní verzi technologii Bluetooth Low Energy (BLE). V nejnovější generaci digitálního klíče se Continental spoléhá také na ultraširokopásmovou rádiovou technologii (UWB), která nabízí větší pohodlí a nové funkce. Rádiové moduly UWB a UWB Bluetooth Low Energy (UWB-BLE) umožňují lokalizovat autorizovaný chytrý telefon s vysokou přesností zevnitř vozidla i zvenčí.

Palubní architektura řešení CoSmA obsahuje také centrální elektronickou počítačovou jednotku s nejmodernějším zabezpečovacím prvkem, která se používá jako certifikované bezpečné úložiště pro jakoukoli aplikaci, fungující jako digitální klíč od vozidla. Po přesném určení polohy autorizovaného chytrého telefonu umožní systém odemknutí vozidla a nastartování motoru, aniž by bylo vůbec nutné vzít chytrý telefon do ruky („hands-free“).

Telefon tudíž může zůstat v kapse řidiče. Přesná lokalizace umožňuje také nové funkce zaměřené na uživatele, například dálkově ovládané parkování pomocí chytrého telefonu. Kromě většího pohodlí poskytuje toto řešení, využívající chytrý telefon v kombinaci s technologií UWB, ochranu před získáním neoprávněného přístupu pomocí tzv. relay útoku (man-in-the-middle), při němž se zloděj snaží zachytit signál klíče a zneužít jej k získání přístupu do vozidla.

Spolu s dalšími známými společnostmi se Continental věnuje základnímu vývoji rádiového standardu UWB pro přístup do vozidel v rámci konsorcia Car Connectivity Consortium (CCC). CCC pracuje na globálním standardu pro hands-free přístup k vozidlům a na dalších aplikacích pro lokalizaci vozidel, založených na technologii UWB. Cílem tohoto úsilí je umožnit použití uvedeného řešení ve všech operačních systémech a ve všech modelech chytrých telefonů.

Continental AG

Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a provázanou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2019 dosáhla společnost Continental obratu 44,5 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 240 000 zaměstnanců v 59 zemích světa.

Obchodní jednotka Vehicle Networking and Information (VNI) je založena na třech strategických oblastech: datovém propojení, na informacích a na integraci systémů. Vyvíjí jednotlivé součásti i koncová řešení pro síťově propojenou dopravu: hardware, software a služby. VNI navrhuje řešení pro zajištění efektivního síťového propojení a jednoduchého toku dat, jako jsou systémy pro datové propojení, uživatelské rozhraní pro intuitivní interakci člověka a strojních zařízení, integrace jednotlivých systémů nebo vysoce výkonné počítače pro využití v osobních i užitkových vozidlech, včetně firemních vozových parků.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Otrokovicích, Trutnově a Horšovském Týně. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen, Partizánske a Dolné Vestenice. Celkem v Česku a na Slovensku koncern Continental AG zaměstnává na 19 000 zaměstnanců. Na českém trhu patří do portfolia společnosti Continental Barum s.r.o. pneumatiky Continental, Barum, Uniroyal, Semperit, Matador a General Tire.

Zdroj informací

Continental AG a NejBusiness.cz

Datum

14. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.5392 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál