5G: Mohou za koronavirus mobilní sítě páté generace?

5G: Mohou za koronavirus mobilní sítě páté generace?

Konspirační teorie spojují se vznikem nového typu koronaviru testování sítí páté generace. Čína skutečně spustila 5G sítě na konci loňského roku a jedním z 50 čínských měst, kde se nový standard začal testovat, byl také Wu-chan, odkud se virus rozšířil do celého světa. Mohou tedy sítě páté generace opravdu za vznik koronaviru, případně mohou mít i nějaké další zdravotní důsledky pro člověka?

Podle oslovených expertů z oblasti informačních technologií je spojování 5G se vznikem koronaviru naprosto nesmyslné. “To, že 5G může potlačit imunitní systém nebo dokonce že využívá elektromotorického napětí, aby otevírala póry v kůži a vkládala cizí DNA do krevního oběhu a buněk, je opravdu absurdní,” odmítá některé hoaxy Petr Loužecký, ředitel cloudových služeb ve společnosti Algotech a dodává, že strach z nového standardu je, jako už mnohokrát v historii lidstva, způsoben především strachem z neznámého. “Vzpomeňte si, jak se v 90. letech podobné konspirace šířily v souvislosti s používáním mobilních telefonů, wi-fi sítí a dokonce i mikrovlnými troubami,” říká Loužecký. Podle něj je v tomto ohledu zajímavé, že například negativní vliv solárií na lidské zdraví prokázán byl, ale takovou vlnu odporu to nevzbudilo. “Naopak, řada lidí se v nich vědomě opaluje neustále,” dodává.

Pozor na záření

Solária, která kůži ozařují UV zářením, jsou podle Světové zdravotnické organizace každoročně zodpovědná za vznik 10 tisíc zhoubných melanomů u obyvatel Evropy, Austrálie a USA a připisuje se jim také 430 tisíc onemocnění jinými typy nádorů kůže. Zatímco ale solární studia nikdo násilně nezavírá, tak proti používání sítí páté generace už lidé podepisují petice, svolávají demonstrace a v několika zemích odpůrci dokonce zapálili stožáry s 5G anténami a došlo už také k napadení pracovníků telekomunikačních firem.

V Česku zatím sítě páté generace spuštěny nebyly, ale i tady už se část veřejnosti k novému standardu staví negativně. Soutěž o frekvence pro 5G síť ještě neproběhla, stát už ale vybral pět tuzemských měst, kde se nový standard bude testovat. Jedním z nich je také Jeseník na Olomoucku, kde se část místních obyvatel proti této aktivitě postavila a volají dokonce po referendu. S testováním 5G sítí nesouhlasí právě kvůli možným zdravotním dopadům. “Provoz sítí je velmi striktně regulován, jsou nastaveny velmi přísné normy. V tomto směru nejde ani tak o to, jakou generaci sítě mají, ale o to, na jaké frekvenci tedy vlnové délce vysílají, jak „silné“ jsou vysílače a jaká je jejich hustota v krajině či zástavbě,” vysvětluje Loužecký. Přesto je ale podle jeho slov dobře, že se tématu věnuje velká pozornost, protože mobilní sítě jsou z pohledu lidstva používány velmi krátce a je tedy třeba sledovat jejich případný vliv na lidský organismus.

Co přinesou 5G sítě?

Někteří technologičtí odborníci se domnívají, že sítě páté generace, které slibují především kratší odezvu a několikanásobně vyšší rychlost, nejsou v současné době pro běžného uživatele potřebné, důležitější stále bude cena než absolutní rychlost či doplňkové služby ve formě rychlejší latence či řízení kvality toku dat, které 5G umožňuje. Karel Diviš, ředitel společnosti IDC-softwarehouse, se domnívá, že sítě budou mít pozitivní efekt hlavně v korporátní sféře, kde zvýšení rychlosti internetu umožní větší využití cloudových služeb. “Pro řadu firem je současná rychlost internetu nedostatečná, sítě páté generace ale mají parametry pro to, aby zásadně změnily fungování celé společnosti, 5G sítě mohou dosahovat rychlosti až 20 Gbit/s a naopak snížit odezvu řádově na jednotky milisekund. To umožní fungování technologií využívajících virtuální realitu, rozvoj internetu věcí, autonomních vozidel nebo bezpilotních letadel,” jmenuje Diviš.

Komerční provoz sítí páté generace v Česku spustila společnost O2 v části Prahy a Kolína. Během léta by měla být 5G síť dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města.

Zdroj informací

NejBusiness.cz

Datum

3. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3116 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál