Tři čtvrtiny investorů hodlají pokračovat v akvizicích

Tři čtvrtiny investorů hodlají pokračovat v akvizicích

Trh fúzí a akvizic významně ovlivnila pandemie Covid-19 a region střední a východní Evropy zřejmě po rekordních obdobích zažije spíše “hubený rok”. Zatímco podle mezinárodní studie “Mazars Investing in CEE: Inbound M&A Report 2019/2020” proběhlo v roce 2019 v regionu 726 významných transakcí v hodnotě 42,3 miliard eur, v letošním roce v důsledku dopadů pandemie se podle odborníků a investorů bude akviziční trh vyvíjet podobně jako v době předchozí finanční v krize v roce 2008.

Mezi investory převládá opatrnost a nejistota, přesto mandáty pro prodeje a nákupy firem se po počátečním zmrazení nezrušily, jen odložily. Budoucí vývoj trhu se může vyznačovat poklesem počtu transakcí, kde se převádí 100 procent podílů, ale zvýší se počty transakcí typu joint-venture či prodeje minoritních podílů.

“Trh M&A, stejně tak jako reálnou i finanční ekonomiku, čekají strukturální změny ohledně, rizikového apetitu některých investorů a přístupu k finančním prostředkům, obecného (průměrného) poklesu valuací, a zvýšené konsolidační aktivity v oborech silně ovlivněných COVID-19,” předpovídá vedoucí oddělení M&A Mazars ČR Lukáš Hruboň.

V loňském roce se Česká republika umístila na třetím místě v žebříčku zemí CEE z hlediska počtu transakcí i hodnoty, když ji s 82 transakcemi v hodnotě 6,3 miliard eur předstihly jen Rusko a Polsko. V roce 2018 skončila čtvrtá, když ji kromě dvou největších zemí regionu CEE přeskočilo ještě Rakousko. Tehdy dosáhla 73 dvou transakcí v hodnotě 3,4 miliardy korun.

“Další vývoj bude záviset na tom, kdy se obnoví důvěra kupujících a prodávajících a bude to záviset na celkovém vývoji ekonomiky. Obě strany po počátečním šoku zatím vyčkávají. Došlo k aktivaci “spících investorů”, kteří čekali na změnu vývoje ekonomiky či nekupovali firmy z důvodů rostoucí poptávky a vysokých cen. Stále se na trhu projevuje výrazný přebytek dlouhodobého kapitálu, což je v rozporu s nedostatkem krátkodobé likvidity u korpoací, a to zejména v pandemií nejvíce zasažených odvětvích jako jsou například hotelnictví,a cestovní ruch či automobilový průmysl,” předpovídá partner oddělení Financial Advisory Mazars Jaroslav Křivánek.

Podle odborníků Mazars čeká trh M&A vlna odkupů za účelem stabilizace finanční situace společností. Tato vlna začne na podzim 2020, kdy skončí pandemie a projeví se opravdové problémy ve finančním zdraví mnoha společností. Řada především rodinných firem, kde nebyl ukončen proces nástupnictví a předání firem budoucím vlastníkům, může řešit svoji situaci prodejem do rukou investorů, kteří mohou dosáhnout významně nižších cen než v době před pandemií.

“Současná krize bude velkou zkouškou pro generaci nástupců, která převzala firmy po zakladatelích, která může ztratit nebo naopak rozmnožit majetek „otců zakladatelů“. Firmy, které nemohou projít procesem nástupnictví nebo jejich prodej bude nikoliv chtěný, ale vynucený naopak mohou čelit budoucímu zklamání nad výnosem z dlouholetého budování firmy,“ dodává Lukáš Hruboň.

Rok 2021 může co do počtu realizovaných transakcí překonat úroveň roku 2019. Investoři očekávají, že trhy se stabilizují a vrátí se k růstu. Podle průzkumu Mazars mezi investory “Covid-19 a the world private equity” tento vývoj očekává 61 % investorů v oblasti private equity. Obecně převládá pro střední horizont optimismus, i když řada z nich předpokládá, že bude trvat nějakou dobu, než se trhy vrátí k normálu. Pouhých 6 % z nich přepokládá, že přestanou do budoucna vyhledávat na určitou dobu nové investice. Naopak téměř tři čtvrtiny z nich (74 %) hodlají pokračovat ve vyhledávaní nových zajímavých investic a příležitostí.

Mazars

Mazars je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Společnost působí v 91 zemích světa. Organizace celkově zaměstnává přes 24 400 odborníků, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje. V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

Zdroj informací

Mazars a NejBusiness.cz

Datum

12. června 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3381 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál