K dalšímu zvýšení bezpečnosti potravin a omezení světového nárůstu nemocí z potravin vyzývá druhý ročník Světového dne bezpečnosti potravin (World Food Safety Day – WFSD), který se slaví 7. června. Jeho letošním tématem je Bezpečnost potravin – záležitost každého z nás (Food safety, everyone´s business).
„Kvalitní, bezpečné a zdravotně nezávadné potraviny nejsou samozřejmostí, ale výsadou. Díky českým potravinám se nám této výsady dostává. Ostatně kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v loňském roce ukázaly, že nejméně zjištěných pochybení mají potraviny od českých výrobců, naopak nejvyšší jsou u potravin z dovozu. Pokud ale naše dozorové orgány odhalí nepravosti u českých výrobců nebo prodejců, zveřejňujeme je. Nechceme nikoho znevýhodňovat nebo preferovat, naším cílem je zajištění kvalitních a bezpečných potravin pro veřejnost,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Cílem Světového dne bezpečnosti potravin je upozornit a inspirovat k dalším činnostem v oblasti prevence, rozpoznávání a zvládání rizik z potravin, které přispívají k bezpečnosti potravin, zdraví lidí, ekonomické prosperitě, výkonnému zemědělství, přístupu na trhy, cestovnímu ruchu a udržitelnému rozvoji. Oslavou tohoto dne se má zlepšit celkové povědomí veřejnosti o bezpečnosti potravin a upozornit na to, že každý, kdo je zapojen do výroby potravin, má také zodpovědnost a svou roli v jejím zajištění.
Pro Ministerstvo zemědělství je téma bezpečnosti potravin velmi důležité a neustále se jím zabývá ve spolupráci se svými partnery, především Ministerstvem zdravotnictví. V rámci úřadu tuto problematiku řeší Sekce zemědělství a potravinářství. Odbor bezpečnosti potravin odpovídá za řadu aktivit v oblastech posuzování a komunikace o riziku; a mimo jiné je kontaktním místem pro komunikaci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Bezpečnost potravin nelze považovat za automaticky danou, navzdory skutečnosti, že regulační systém EU i ČR dnes zaručuje velmi vysokou úroveň bezpečnosti potravin. Tento světový den je tak pro všechny příležitostí připomenout, aby ve svém okolí zvýšili povědomí o bezpečnosti potravin.
Návrh na vyhlášení Světového dne bezpečnosti potravin v rámci Organizace spojených národů (OSN) odsouhlasila komise Codex Alimentarius v roce 2016. Rok poté získal podporu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO). Rezoluci vyhlašující tento den přijalo Valné shromáždění OSN 20. prosince 2018, takže od roku 2019 je 7. červen časem oslav bezpečnosti potravin. Na osvětové kampani se kromě řady institucí a organizací podílí i EFSA sídlící v Parmě v Itálii.
Ministerstvo zemědělství a NejBusiness.cz
7. června 2020
Société Générale Equipment Finance (SGEF), tuzemský lídr nebankovního financování firem a člen Skupiny...
Flexibilní kanceláře v Česku zažívají rekordní růst. Po utlumení poptávky během pandemie sledujeme výrazné...
Integrovaný regionální operační program (IROP) v roce 2024 významně podpořil rozvoj regionů napříč všemi...
V uplynulém roce 2024 bylo při kontrolách Státního úřadu inspekce práce odhaleno téměř 2 tisíce nelegálně...
ABB, Smart View a Keyence uspořádali RoboVision Hackathon, který studentům nabídl jedinečnou možnost...
České firmy přehodnocují své exportní strategie v reakci na geopolitický vývoj, regulatorní změny a...
osud roztříštěný evropský trh se softwarovými, datovými a analytickými nástroji pro obchodování s novými i...
Evropská komise schválila podle pravidel EU pro veřejnou podporu český program ve výši přibližně 2,6...
Mind the gap. Hlášení, které v anglicky mluvících zemích upozorňuje cestující v metru na prostorovou...
Jen krátká smlouva a žádné osobní jednání, přesně o tom jsou moderní úvěry, které lze vyřešit z pohodlí...