DS Matrix Led Vision - bezpečná jízda

DS Matrix Led Vision - bezpečná jízda

DS Automobiles je prvním výrobcem v segmentu, do něhož spadá DS 3 Crossback, který používá matrixové světlomety, DS Matrix LED Vision. Tato pokročilá technologie se ukazuje být skutečným přínosem z hlediska bezpečnosti a komfortu řidičů i ostatních účastníků silničního provozu.

Světlomety DS Matrix LED Vision, které jsou pro impozantní siluetu vozu DS 3 Crossback zcela zásadní, nabízejí špičkovou avantgardní technologii. Skládají se ze dvou odlišných částí, jednak jde o tři LED moduly, které plní funkci potkávacích světel, jednak o modul Matrix Beam pro dálková světla. Ve stylu přední části vozu DS 3 Crossback hrají hlavní roli.

Modul Matrix Beam umístěný ze stran DS Wings je rozdělen do 15 samostatných segmentů, jež se rozsvěcují a zhasínají postupně podle podmínek v okolí vozu, které sleduje kamera umístěná v horní části čelního skla. Paprsek světla se automaticky přizpůsobuje pro vylepšené svícení a jízdu s trvale rozsícenými dálkovými světly, aniž by docházelo k oslňování ostatních účastníků silničního provozu.

Co říkají pravidla silničního provozu?

Pravidla silničního provozu platná ve Francii uvádí, že potkávací světlomety musí účinně osvětlit vzdálenost 30 metrů, aniž by oslnily ostatní řidiče. Dálkové světlomety musí osvítit nejméně 100 metrů, ale podle předpisů je nutné přepnout na potkávací světla, aby nedošlo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu, pokud se má vůz setkat s jiným protijedoucím vozidlem nebo pokud jede v krátké vzdálenosti za jiným vozidlem. Přepnutí z dálkových světel na potkávací světla musí proběhnout v dostatečném předstihu, aby neoslnily při jízdě ostatní účastníky silničního provozu.

V noci je riziko smrtelné nehody sedmkrát vyšší

Podle Národní meziresortní observatoře pro bezpečnost silničního provozu představují noční nehody významnou část silničních nehod zaznamenaných každoročně ve Francii. V roce 2018 se míra smrtelných nehod v noci přiblížila 42 %, a to přesto že je v noci provoz na silnici výrazně menší.

Jako za denního světla, bez oslnění

Při výjezdu z města se na konci řady pouličních lamp objeví značka o konci obce. Za ní je temná noc. Kamera v horní části čelního skla DS 3 Crossback zjistí absenci světla. Informace se předává světlometům DS Matrix LED Vision. Kromě tří LED modulů potkávacích světel se aktivuje i modul Matrix Beam.

Zevnitř směrem ven se postupně rozsvítí patnáct segmentů a světla se změní na dálková. Kinematika vyvolá „wow“ efekt. Osvítí se silnice i krajnice. Jízda je bezpečnější, zvýší se pozornost řidiče.
 
V dálce je vidět první náznak světel. Blíží se další auto. Kamera to vidí a sleduje jeho jízdu. Světelné segmenty modulu Matrix Beam osvětlující protijedoucí vůz se okamžitě vypnou a vytvoří zónu, v níž svítí pouze potkávací světla. Síla osvětlení na obou stranách zůstává nedotčená. Systém DS Matrix LED Vision si tak dokáže úpravou svých 15 segmentů poradit s přítomností dalších automobilů v obou směrech a umožňuje jízdu s dálkovými světly, aniž by docházelo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu.

Étienne Menant, projektový manažer pro DS 3 Crossback: „Toto dynamické řízení jednotlivých segmentů umožňuje dokonale přizpůsobit světelný výkon dráze vozu DS 3 Crossback a výkon světel se rovněž přizpůsobuje dané situaci. Toto přizpůsobování probíhá také při vjezdu a výjezdu z města, kdy segmenty postupně zhasínají nebo se rozsvěcují a dochází samočinně k přepnutí na potkávací světla nebo k návratu na dálková světla.“

Zapnutí DS Matrix LED Vision

Jak zapnete modul Matrix Beam? Otočte spínač ovládání světlometů do automatické polohy. Chcete-li jej trvale zapnout nebo vypnout, stačí na dotykovém displeji použít nabídku „řízení“. V případě nouze se zapnutím výstražných blikacích světel funkce vypne nebo restartuje.

Upozornění: první spuštění modulu Matrix Beam musí proběhnout v rychlosti vyšší než 40 km/hod. Funkce se vypne při rychlosti nižší než 25 km/hod. Při velmi špatných podmínkách viditelnosti (hustý sníh nebo silný déšť, hustá mlha), je vhodné tuto funkci deaktivovat.

DS Automobiles

Značka DS, která vznikla v roce 2015, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí ztělesnit know-how francouzského luxusu v automobilovém odvětví. DS Automobiles je prémiovou značkou skupiny PSA.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření a milují nové technologie, u druhé generace modelů DS se snoubí elegance a špičkové technologie. SUV DS 7 Crossback, DS 3 Crossback a DS 9 tvoří modelovou řadu šesti vozů, které jsou v nabídce i ve verzi s elektromotorem a označením E-Tense.

100% elektrický DS 3 Crossback E-Tense, hybridní plug-in DS 7 Crossback E-Tense 4×4 s výkonem 300 k a pohonem 4 kol a emisemi pouhých 30 g CO2/km, využívají know-how, které DS získala společně se získáním Poháru pilotů i týmů ve Formuli E 2018/2019.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, l’expérience DS“ pro jedinečný zážitek z kontaktu se značkou DS.

Značka DS, která je přítomna v 39 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě 400 showroomů DS Stores a DS Salons.

Zdroj informací

DS Automobiles a NejBusiness.cz

Datum

26. dubna 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2626 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál