Tuzemské restaurace trpí. Dva týdny od uzavření se jejich prodeje propadly podle platebních údajů společnosti Edenred o plných 83 procent. Mnohé bojují a vydávají jídla z okének nebo je posílají prostřednictvím rozvážkových služeb, ale čísla ukazují, že odvětví je v historicky nejhorší krizi. Teď se navíc velká část z nich bojí, že jim definitivně zlomí vaz odliv zákazníků kvůli chystanému stravenkovému paušálu.
„Restaurace bojují, snaží se nabízet jídla z okénka a prodávají je i prostřednictvím dovážkových služeb, ale mají to velmi složité. Jestliže v prvním týdnu jsme zaznamenali pokles obědových transakcí na 19 procent běžného stavu, minulý týden se propad ještě mírně zvýšill a celkový pokles trhu je již 83 procent. Některé restaurace totiž jen uvařily jídla ze surovin, které měly nakoupené a dál v prodeji přes ulici nepokračují, většina pokračujících pak nakoupila nových surovin méně a vaří menší počet jídel za den“ říká generální ředitel společnosti Edenred Nicolas Eich.
Restauratéři se přitom již pomalu musí připravovat na další ránu. Tou je zavedení stravenkového paušálu, který plánuje ministerstvo financí. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro firmu Edenred mezi 215 tuzemskými restauracemi se téměř 40 procent z nich domnívá, že paušál by způsobil takový odliv strávníků, který by pro ně byl doslova „likvidační“. „Průzkum jsme přitom pořídili ještě před propuknutím koronavirové krize, dnes je výchozí situace restaurací mnohem horší,“ říká Nicolas Eich.
Ministerstvo financí plánuje paušál zavést vedle současné podpory závodního stravování. Restaurace ale mají z náhrady stravenek paušálem kvůli hrozícímu odlivu zákazníků a poklesu tržeb výrazné obavy. Pro zavedení paušálu vedle stravenek a jídelen je tak podle STEM/MARK pouhých 14 procent restauratérů, naopak podporu současnému stravenkovému systému vyjádřilo 62 procent oslovených provozoven.
Stravenky totiž tvoří významnou část restaurací zejména v době obědů. Pro šest z deseti restaurací stravenky zajišťují více než 30 procent tržeb v době obědů. Pro pětinu restaurací je to pak dokonce přes polovinu obědových plateb. „Odtud jednoznačně pramení existenční obavy restauratérů. Pokud lidé dostanou paušál namísto stravenek, své peníze rozdělí na mnoho aktivit a jídlo z restaurací bude pouze jednou z nich,“ říká šéf Edenredu Eich.
Pokles trhu Edenred vypočetl z dat z transakcí s nejrozšířenější obědovou stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card, kterou platí za jídlo 180 tisíc tuzemských zaměstnanců. Do statistiky byly použity jen transakce v restauracích.
Data z průzkumu STEM/MARK (215 restaurací a jídelen přijímajících stravenky, 26. února – 6. března 2020)
Edenred ČR a NejBusiness.cz
3. dubna 2020
Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...
Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....
Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...
Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...
Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...
Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...
Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...
Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...
V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...
Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...