Jaké profese nejvíce ovlivní koronavirus?

Jaké profese nejvíce ovlivní koronavirus?

Virus COVID-19 výrazně ovlivňuje naše životy, zcela převrací i trh práce. Současná situace uvrhla už stovky tisíc lidí do karantény, zavírají se provozovny, přerušuje výroba. Na které profese bude mít současná situace nejhorší dopad? A ve kterých oborech naopak zaměstnavatelé nabírají nové síly?

 

První přišly na řadu gastronomické služby, cestovní ruch a kultura

Opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy, se mnohých profesí týkají existenčně. Dopady jsou viditelné zejména v sektoru gastronomických služeb, kde restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard a mnohé z nich propustily většinu personálu, zejména číšníky. Ale ani kuchaři a další zaměstnanci na tom nejsou lépe. Některé restaurace se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou, ale stejně podle aktuálních údajů aspoň omezeně funguje jen každý čtvrtý nebo pátý podnik. Důsledky uzavření restaurací ale dopadají i na jejich dodavatele, například malé pivovary.

„V nelehké situaci jsou i lidé, kteří pracovali v hotelech a ubytovacích zařízeních, službách spojených s turistickým ruchem nebo v kultuře. V návaznosti na téměř totální utlumení dálkové dopravy se ocitají v problémech i zaměstnanci společností zaměřených na dopravu osob – leteckých, autobusových i železničních přepravců,” říká Michal Novák z pracovního portálů Profesia. Jenom snížení počtu turistů z destinací Itálie, Jižní Korea a Čína o 50 % ohrozí podle odhadů odborného magazínu Horeka až 8000 pracovních míst.

Drobní živnostníci a Ičaři v ohrožení

Podle odhadů ekonomického portálu Roklen24 vypadne příjem v současné době 412 tisícům pracujících, přičemž zejména v oblasti maloobchodu, restaurací a služeb jsou velkou měrou zastoupení drobní živnostníci a pracovníci na IČO. Nucené uzavření provozoven přitom nebude mít dopad jen na majitele drobných bister, cukráren, prodejen, kadeřnictví, ale také například na fitness trenéry, finanční poradce, fyzioterapeuty, školitele, lektory a řadu dalších profesí, kde nemohou poskytovat služby. Většina drobných živnostníků a pracovníků na IČO přitom nevytváří takové zisky, které by jim umožnily dlouhodobější přerušení činnosti, takže lze očekávat, že současná situace bude pro mnohé z nich likvidační.

Situace v maloobchodě – výhodu mají ti, kteří vsadili na digitalizaci

Uzavření obchodů dopadlo na velkou část prodejců. Aktuální situace ale možná přispěje k rozvoji digitalizace prodeje, protože ti, kteří se dosud zaměřili pouze na klasický prodej v kamenných obchodech, každým dnem načítají ztráty. Naopak e-shopy nabírají nové pracovníky, aby byly schopné uspokojit zájem nakupujících. Prodejci, kteří kombinují oba způsoby prodeje, mají možnost ztráty z kamenných prodejen kompenzovat v on-line prostředí. V úplně jiné situaci jsou ale samozřejmě prodejci potravin, drogerie a lékárny, ti naopak potřebují personální posily, aby nápor zvládli.

Firmy hledají pro své lidi jiné uplatnění

I když většina zaměstnavatelů zatím proklamuje, že se lidé o svou práci bát nemusejí, restaurace, hotely i firmy z méně očekávaných oborů už zaměstnance propouštějí – příkladem je síť autobazarů AAA. Některé společnosti se ale snaží své lidi udržet a nabídnout jim uplatnění jinde. Například restaurace využívají číšníky a barmany v rozvážkových službách, prodavači z kamenných prodejen vypomáhají při vyskladnění a distribuci v e-shopech. Neotřelým způsobem řeší situaci například iniciativa platformy StartupJobs, která startupovým firmám nabízí možnost sdílet zaměstnance – ulevit těm, které se ocitly ve finančních problémech a využít jejich lidi tam, kde potřebují růst.

Dobrý nápad měli také u české textilní značky Styx, která se specializuje na výrobu spodního prádla. Ta aktuálně mění část své výroby a zaměřuje se na šití roušek. „Chceme využít naše personální možnosti k pomoci v řešení současné situace a přeskupujeme výrobní kapacity tak, že část našich švadlen bude šít místo trenek a dalšího spodního prádla právě roušky. A to ve třech variantách, pánské, dámské a dětské. Ušité roušky jsme nejdříve rozdali našim zaměstnancům a jejich rodinám, další pak přidáváme jako dárky ke každé objednávce našich zákazníků,“ říká Adam Rožánek ze společnosti Styx.

Někde probíhá aktivní nábor

I když většině firem přinesla karanténní opatření přerušení nebo utlumení činnosti, jsou obory, kde zaměstnavatelé zoufale hledají nové posily. Často jde o profese, které nevyžadují nějaké zvláštní kvalifikační předpoklady, takže zde mohou najít uplatnění ti, kteří pracovali v restauracích nebo turistickém ruchu.

„Například e-shopy aktuálně nabírají nové pracovníky pro vyskladnění, distribuci i komunikaci s klienty, aby byly schopné uspokojit zájem nakupujících. Personální posily hledají logistické firmy a přepravci, a samozřejmě řetězce, které prodávají potraviny, dále drogerie a lékárny. Nábor neumdlévá ani ve stavebnictví, kde komplikuje situaci omezení volného pohybu zahraničních pracovníků. Další zaměstnance by přivítaly samozřejmě i záchranné a policejní složky, zdravotnická zařízení a hygienická služba, zde je ale předpokladem příslušné vzdělání nebo zkušenost v oboru,” uzavírá Michal Novák z Profesia.cz.

Zdroj informací

Profesia, spol. s r.o. a NejBusiness.cz

Datum

21. března 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1472 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál