Jaro klepe na dveře. Máte připraveno letní přezutí?

Jaro klepe na dveře. Máte připraveno letní přezutí?

S posledním březnovým dnem končí povinnost zimních pneumatik a s aprílem už můžete směle vyrazit na cesty vozidlem s letním obutím. Na rozdíl od zimních pneumatik u nás není přezutí na letní stanoveno zákonem. Řidiči proto často nepřezouvají a zimní pneumatiky chtějí vytěžit na maximum. To je nejen neekonomické, ale zejména nebezpečné. Vyměnit zimní za letní pneu přitom zvládnete svépomocí. Stačí mít dvě sady pneumatik na discích a ušetříte za výměnu v autoservisu.

Jezdit v létě na zimních není bezpečné a prodraží se to

Mnoho řidičů si po zimní sezoně říká, že ještě dojezdí staré obutí a pořídí si zase až nové zimní pneumatiky, které jsou pro vozidla povinné. Mylně se domnívají, že ušetří a že jim zimní pneumatiky zajistí bezpečnější jízdu. Opak je však pravdou. Směs, ze které jsou zimní pneumatiky vyrobené, při vyšších teplotách obvyklých v letním období měkne. „V horkém počasí se na zimních pneumatikách může prodloužit brzdná dráha. Navíc se gumy rychleji opotřebují a roste spotřeba paliva,“ říká Michal Knor ze společnosti Auto Kelly.

Výměna snadno a rychle

Pokud máte sadu letních pneumatik na discích, můžete se pustit do výměny u sebe doma. Postup je snadný. Zatáhnete ruční brzdu, zařadíte rychlost nebo režim P, máte-li automat, a můžete začít se samotnou výměnou. Určitě budete potřebovat kvalitní zvedák, který společně s vaším autem umístíte na rovný a pevný povrch. Práci vám usnadní hydraulický zvedák, který rychle a snadno vozidlo dostane do požadované polohy. Ještě, než auto pomocí zvedáku zvednete, povolte šrouby na kolech. K tomu můžete využít křížový nebo teleskopický klíč, u kterého se trochu protáhnete. Následně auto heverem zvednete. Matici kola povolíte během několika vteřin pomocí elektrického rázového utahováku. Tím si dost ušetříte práci. Před zvedáním auto zaklínujte z obou stran. Po zvednutí je dobré auto pro jistotu podepřít podpěrami.

Pokud máte předchozí kroky zvládnuté, sejměte kolo a očistěte všechny dosedací plochy, které jsou náchylné k usazování částic. To půjde nejlépe drátěným kartáčem. Díky důkladnému očištění předejdete zkorodování spojů. Pak kola vyměňte za ta připravená s letními pneumatikami. Po nasazení dotáhněte šrouby nejprve ručně. Abyste předešli křivému nasazení, utahujte jednotlivé šrouby do kříže. Zde opět využijete pomoc elektrického rázového utahováku, který ušetří spoustu práce a námahy. Pro přesné utažení je ale vždy nutné použít momentový klíč. Správný utahovací moment najdete v uživatelské příručce.

Co se vám bude hodit?

Před první jízdou nezapomeňte zkontrolovat tlak v pneumatikách. Za šest měsíců může kvůli špatnému skladování disků dojít ke snížení tlaku v pláštích až o polovinu. „Před první jízdou na novém obutí zkontrolujte tlak a pokud bude potřeba, kola dohustěte. Správnou hodnotu zjistíte v uživatelské příručce vozu, na internetových stránkách výrobce i na karoserii vozidla,“ doplňuje Michal Knor z Auto Kelly. Pokud si nejste jistí, použijte digitální pneuměřič, který se snadno ovládá a výsledek máte na displeji během chvilky. Až ujedete zhruba 50–100 kilometrů, raději zkontrolujte dotažení šroubů. Pokud máte na vozidle systém měření tlaku pneu, je vhodné ho před první jízdou „vynulovat“, aby se přizpůsobil nově nasazeným pneumatikám.

Výhody přezouvání svépomocí spočívají především v časové flexibilitě a v tom, že tu neexistuje žádná čekací doba při objednání v servisu, které často v dubnu praskají ve švech. Je však třeba pořídit sady disků a pneumatik pro obě roční sezóny a potřebné vybavení. Přezouvání dvou sad je vhodné také proto, že se neničí disky ani pneumatiky procesem sundávání a opětovného nasazování právě na disk. Za ušetřené peníze si navíc můžete pořídit další vychytávky pro vašeho plechového miláčka. Pokud si ale nejste jisti, že přezutí zvládnete sami, určitě se s klidem můžete svěřit do rukou profesionálů např. ze sítě Auto Kelly autoservisů.

Pneumatiky i užitečné pomůcky pro jejich výměnu a další vychytávky seženete rychle a snadno na jednom místě, například na e-shopu www.autokelly.cz. Odsud vám objednané zboží doručí do vaší nejbližší kamenné prodejny Auto Kelly. Navíc to máte s garancí správného skladování pneumatik a toho, že datum jejich výroby nepřesáhne zákonem stanovený limit, po kterém se již pneumatika nesmí prodávat jako nová (pneumatiky stárnou i časem, nejen ztrátou dezénu). Auto Kelly navíc sdružuje okolo 250 smluvních autoservisů, ve kterých vám pneumatiky přezují a poskytnou moderní vybavení, vyškolené odborníky a individuální přístup. Tyto autoservisy nabízejí cenově výhodnou alternativu k autorizovaným servisům.

Zdroj informací

Auto Kelly a NejBusiness.cz

Datum

10. března 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1023 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál