Ženy v korporacích

Ženy v korporacích

Nejen v běžném životě, ale i ve vědě a výzkumu stojí za mnohými pokrokovými myšlenkami právě ženy. Zaslouží si pozornost nejen tuto neděli 8. 3. na Mezinárodní den žen, ale v průběhu celého roku. Technologická společnost 3M celosvětově podporuje ve svojí firemní kultuře diverzitu, přičemž ženy hrají v jejích týmech klíčovou roli.
Ve 3M Česká republika je šest žen ve vedoucích pozicích a z celkového počtu 128 zaměstnanců tvoří ženy více než 40 %. Podíl žen ve středním a vyšším managementu 3M ve středoevropském regionu se dlouhodobě pohybuje okolo 30 %.

Na letošní Mezinárodní den žen (resp. na následující pracovní den) si 3M pro své zaměstnankyně připravilo program, který kombinuje vzdělávání, sdílení zkušeností i relax. Pro globální firmu, jako je 3M, je diverzita přirozeně zakořeněná ve firemní kultuře.
Uvnitř společnosti napříč regiony existují různé platformy jako například 3M Employee Resource Networks, která pomáhá prosazovat rozmanité prostředí, seberozvoj a spolupráci mezi týmy bez rozdílu pohlaví, kultury, životního stylu nebo vzdělání a zkušeností. Každý region a obchodní skupina má svého „Inclusion Champion“, který jednotlivé skupiny reprezentuje a zastřešuje jejich iniciativy na lokální úrovni.

Mentoringový program pro ženy Rovnoprávné postavení žen v rámci firemní kultury podporuje 3M dlouhodobě i prostřednictvím další platformy - Women’s Leadership Forum. Ta poskytuje ženám různorodé možnosti v oblasti osobnostního rozvoje. „Díky této platformě mají ženy v naší společnosti silný hlas, přinášející jiný manažerský pohled, který má velmi pozitivní vliv na obchodní výsledky společnosti i na motivaci zaměstnanců,“ říká Olga Čadová, HR Partner 3M ve východoevropském regionu.

Ve vedoucích pozicích v české pobočce 3M najdeme ženy odpovědné za naceňování a analýzy, služby pro zákazníka, právní poradenství, personalistiku nebo marketing. Samozřejmostí na všech řídících úrovních a ve všech divizích společnosti 3M je i pravidlo rovného platového ohodnocení bez ohledu na pohlaví zaměstnance.
Mezi benefity, které oceňují především ženy – matky ve vedoucích pozicích, patří flexibilní pracovní doba, práce z domu nebo na částečný úvazek. „3M tak získává podporu kvalifikovaných pracovníků, kteří se v problematice dobře orientují. Nejen že zůstanou v kontaktu se svými kolegy a mají přehled o dění v naší společnosti, ale pracovní flexibilita jim umožňuje i kvalitně trávit čas se svojí rodinou,“ dodává Olga Čadová.

Ženy se podepsaly i pod množství technologických inovací či patentů ve 3M. Zářnými přiklady jsou Audrey Sherman nebo Kathleen Shafer.


Audrey Sherman – žena 139 patentů

Pracuje jako vědkyně ve 3M Medical Solutions a zároveň je první a jedinou ženou za více než stoletou existenci společnosti, která před třemi lety dosáhla hranice 100 patentů. Audrey začala svoji kariéru ve 3M jako stážistka ještě při střední škole. Svůj první patent získala už po pěti letech působení ve firmě. V současnosti má na svém kontě celkem 139 patentů a její práce ještě zdaleka nekončí.


Kathleen Shafer – žena, která mění kukuřici na plasty

Ve 3M pracuje v laboratoři na výzkum materiálů. Zaměřuje se na vývoj dlouhých, špagetovitých řetězců molekul nazývaných polymery – zkrátka plasty. Kathleen se specializuje na výrobu polymerů z obnovitelných zdrojů (plasty vyrobené z rostlin) a fotopolymery (plasty vyrobené pomocí světla), které mají reálné využití ve stomatologii a dalších oborech.
Jedním z jejích nejvýznamnějších přínosů jsou fotopolymerové živice používané do zubních výplní. Kathleen Shafer se též snaží podporovat zájem mladé generace o vědu a techniku. Například organizováním seminářů o makromolekulární chemii pro středoškoláky nebo v rámci vědeckého programu Cool Chemistry pro dívky na základních školách.

Zdroj informací

3M a NejBusiness.cz

Datum

4. března 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2498 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál