S obědy jsme výrazně spokojenější

S obědy jsme výrazně spokojenější

Češi si rychle zvykli na „porevoluční“ svobodnější výběr, bohatší fresh obědy i kvalitnější suroviny. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu veřejného mínění společnosti Sodexo „30 let obědové revoluce,“ který se zaměřil na rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes. Čeští strávníci pozitivně hodnotí současnou vyšší kvalitu obědů, víc jím chutnají, jsou zdravější a oceňují i důslednější hygienu. Naopak s nostalgií vzpomínají na lepší ceny předrevolučních obědů, poctivější receptury a celkově na víc času na to zajít si pravidelně na oběd.

Změna na talíři? Jak v čem (obecně k lepšímu)

Jak vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, který mapoval rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes, až 2/3 českých strávníků mimořádně pozitivně hodnotí porevoluční éru – a to jednak v souvislosti s lepší možností výběru (61 %) i celkovou spokojeností s nabídkou pracovních obědů (60 %). Pokud jde o konkrétní kvalitativní změny a parametry, Češi současné obědy hodnotí jako kvalitnější (24 %), zdravější (23 %), chutnají jim více (21 %) a 1/5 strávníků oceňuje i důslednější hygienu.

Naopak až téměř 1/3 respondentů – jedlíků (29 %) s nostalgií vzpomíná na větší „před-revoluční“ obědové porce. Ty chybí zejména strávníkům se základním vzděláním a také obyvatelům na Vysočině, v Ústeckém, Moravskoslezském, Plzeňském nebo Středočeském kraji. Necelá 1/5 respondentů (18 %) hřímá nad předrevolučními „lepšími cenami“ – zajímavé je, že cenově senzitivní jsou více muži než ženy (22 % vs. 15 %) a především pak respondenti z Karlovarského, Olomouckého, Plzeňského nebo Ústeckého kraje. Po poctivějších recepturách z předrevolučního období teskní 17 % strávníků, dřívější obědy více chutnaly 15 % Čechů a 12 % respondentům celkově chybí víc času pravidelně si zajít na oběd.

Svíčková na smetaně za 17,90 Kčs

„Před rokem 1989 bylo závodní stravování součástí firem a nikdo nesledoval náklady na jedno uvařené jídlo, pouze se sledovaly náklady na suroviny, které se musely vyúčtovat s přesností na 0,01 Kčs a zaměstnanci platili minimální částku za jedno jídlo. Dnes se samozřejmě vyhodnocují veškeré náklady vztažené k závodnímu stravování extra (mzdy, vybavení, prostory, energie, potraviny atd.), náklady na výrobu jídla jsou dnes realistické, ale mnohdy prodejní cena a úhrada zákazníkem je nižší,“ vysvětluje nejmarkantnější rozdíly Pavel Trmal, který od konce 70. let pracoval v legendárním Restaurace a jídelny (RaJ) na Praze 1 a dalších podnikových jídelnách. Dnes je regionálním ředitelem pro catering v jídelnách Sodexo na Slovensku.

Průměrná cena oběda je podle aktuálních statistik společnosti Sodexo Benefity 127 Kč. Nejvíce podle nich platí lidé Praze (138 Kč) a nejméně lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji (113 Kč). Průměrná cena oběda se velmi blíží daňově nejvýhodnější hodnotě stravenky 123 Kč, což je částka, která se nejvíce vyplatí zaměstnancům i zaměstnavatelům. Právě stravenky jsou příkladem řešení, které se objevilo až po roce 1989. Předtím si lidé mohli vybrat, jestli budou za obědy platit v hotovosti nebo obědovými lístky, případně zálohou ze mzdy. Dnes je možností mnohem více. Kromě hotovosti se používají platební karty, ale také papírové stravenky, stravenkové platební karty nebo on-line objednávky. „Tradice dotovaných obědů je u nás dlouhá a mezi zaměstnanci oblíbená. I když se stravenky jako takové objevily na českém trhu až začátkem 90. let, také prošly velkou proměnou od papírových poukázek přes elektronické karty až k uživatelskému účtu v mobilní aplikaci,“ říká Daniel Čapek, prezident Sodexo pro Českou republiku a Slovensko.

Práce jako evergreen, politika jako porevoluční fenomén obědové konverzace

Okruh těch, se kterými trávíme čas oběda, zůstal navzdory společenským změnám více méně stejný. Polovina z těch, kteří pamatují poměry před rokem 1989, dnes stále obědvá s kolegy. Více než třetina strávníků přiznává oběd o samotě. Jen každý desátý Čech/Češka obědvá v pracovní dny v rodinném kruhu (12 %). Oběd s přáteli je velkým luxusem a může si jej dovolit jen 5 % Čechů.

Jak dál vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, práce a vztahy na pracovišti jsou stálicí a konverzačním evergreenem – u pracovního oběda dnes tvoří až téměř polovinu času všech rozhovorů (46 % oproti dřívějším 34 %). Před revolucí za „bezpečná obědová konverzační témata“ lidé považovali zejména rodinu (16 %), sport (11 %), hobby a koníčky (13 %). I dnes mají rodinné vztahy u obědové konverzace své místo (12 %), za to koníčky a sport (8 % a 4 %) ustoupily diskusím o politice (11 %).

Zdroj informací

SODEXO a NejBusiness.cz

Datum

23. října 2019

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.21 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál